Aromatyczna zupa grzybowa. Co roku króluje na wigilijnym stole
Dziś przychodzę ze sprawdzoną recepturą na przepyszną zupę grzybową. Jest tak dobra, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Po prostu palce lizać!
20.12.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:48
Wielkimi krokami zbliża się Wigilia, a wraz z nią wiele smacznych i pożywnych dań. Obok ryby po grecku, czerwonego barszczu z uszkami, kutii oraz pierogów nie może zabraknąć także aromatycznej zupy grzybowej.
I tak się składa, że mam gotową recepturę, która sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie. Przepyszna zupa na bazie suszonych grzybów ma w sobie dosłownie wszystko. Genialny smak i mega głęboki aromat. Co więcej, jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, dlatego też nawet jeśli stawiasz w kuchni swoje pierwsze kroki, domową zupę zrobisz w najlepszym wydaniu. Twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. Skąd to wiem? Tak dokładnie dzieje się co roku w moim domu, dlatego mam pewność, że u ciebie będzie tak samo!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszna zupa grzybowa rozgrzeje skutecznie w najmroźniejsze wieczory. Idealnie wpisuje się w wigilijne menu
Składniki:
- 3 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 2 duże marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 80 g suszonych grzybów,
- 2-3 liście laurowe,
- 4-5 szt. ziela angielskiego,
- 1,5 łyżki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1,5 litra wody,
- około 500 ml wody z moczenia grzybów,
- 3 łyżki śmietany.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw do przyszłej zupy. Najpierw je obieram, po czym kroję na mniejsze kawałki. Następnie ustawiam na palniku duży garnek i roztapiam w nim masło, po czym wrzucam do środka cebulę i czosnek.
Krok 2. Po chwili do garnka wrzucam też marchewki, korzeń pietruszki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Na koniec do garnka dodaję również wodę, po czym całość doprawiam przy pomocy soli i pieprzu. Mieszankę na gotuję pod przykryciem przez 15 minut.
Krok 3. Po tym czasie do garnka trafiają suszone grzyby w moczonej wersji. To bardzo ważne, aby grzyby wcześniej moczyć, ponieważ zyska na tym zarówno ich smak, jak i struktura. Do środka wlewam też wodę po moczonych grzybach, która doda dodatkowych walorów smakowych całemu daniu. Mieszankę gotuję przez kolejne 15-20 minut.
Warto dodać w tym miejscu, że suszone grzyby można wcześniej ugotować, co skróci czas gotowania całej zupy.
Krok 4. Pod koniec gotowania hartuję zupę przy pomocy śmietany. W tym celu przelewam produkt do małej miseczki, po czym dodaję do środka trochę wywaru z garnka i dokładnie mieszam. Na koniec przelewam powstałą mieszankę do garnka.
Krok 5. Gotową zupę serwuję z dodatkiem świeżej pietruszki. Smacznego!