PrzepisBoże NarodzenieAromatyczna zupa grzybowa. Co roku króluje na wigilijnym stole

Aromatyczna zupa grzybowa. Co roku króluje na wigilijnym stole

Zupa grzybowa to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych
Zupa grzybowa to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

20.12.2023 08:42, aktual.: 20.03.2024 13:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dziś przychodzę ze sprawdzoną recepturą na przepyszną zupę grzybową. Jest tak dobra, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Po prostu palce lizać!

Wielkimi krokami zbliża się Wigilia, a wraz z nią wiele smacznych i pożywnych dań. Obok ryby po grecku, czerwonego barszczu z uszkami, kutii oraz pierogów nie może zabraknąć także aromatycznej zupy grzybowej.

I tak się składa, że mam gotową recepturę, która sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie. Przepyszna zupa na bazie suszonych grzybów ma w sobie dosłownie wszystko. Genialny smak i mega głęboki aromat. Co więcej, jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, dlatego też nawet jeśli stawiasz w kuchni swoje pierwsze kroki, domową zupę zrobisz w najlepszym wydaniu. Twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. Skąd to wiem? Tak dokładnie dzieje się co roku w moim domu, dlatego mam pewność, że u ciebie będzie tak samo!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna zupa grzybowa rozgrzeje skutecznie w najmroźniejsze wieczory. Idealnie wpisuje się w wigilijne menu

Składniki:

  • 3 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 g suszonych grzybów,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4-5 szt. ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1,5 litra wody,
  • około 500 ml wody z moczenia grzybów,
  • 3 łyżki śmietany.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw do przyszłej zupy. Najpierw je obieram, po czym kroję na mniejsze kawałki. Następnie ustawiam na palniku duży garnek i roztapiam w nim masło, po czym wrzucam do środka cebulę i czosnek.

Do garnka trafia na początek cebula i czosnek
Do garnka trafia na początek cebula i czosnek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po chwili do garnka wrzucam też marchewki, korzeń pietruszki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Na koniec do garnka dodaję również wodę, po czym całość doprawiam przy pomocy soli i pieprzu. Mieszankę na gotuję pod przykryciem przez 15 minut

Przyszłą zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem
Przyszłą zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po tym czasie do garnka trafiają suszone grzyby w moczonej wersji. To bardzo ważne, aby grzyby wcześniej moczyć, ponieważ zyska na tym zarówno ich smak, jak i struktura. Do środka wlewam też wodę po moczonych grzybach, która doda dodatkowych walorów smakowych całemu daniu. Mieszankę gotuję przez kolejne 15-20 minut

Wywar z moczonych grzybów przyda się przy gotowaniu zupy
Wywar z moczonych grzybów przyda się przy gotowaniu zupy© Licencjodawca | Pyszności

Warto dodać w tym miejscu, że suszone grzyby można wcześniej ugotować, co skróci czas gotowania całej zupy. 

Krok 4. Pod koniec gotowania hartuję zupę przy pomocy śmietany. W tym celu przelewam produkt do małej miseczki, po czym dodaję do środka trochę wywaru z garnka i dokładnie mieszam. Na koniec przelewam powstałą mieszankę do garnka. 

Hartowanie zupy to ostatni element całego procesu
Hartowanie zupy to ostatni element całego procesu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową zupę serwuję z dodatkiem świeżej pietruszki. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl