Kuzynka ze Śląska co roku przynosi na Wigilię takie śledzie. Goście wymiatają półmisek do czysta

Śledzie to pozycja obowiązkowa na wigilijnym stole. Zamiast przygotowywać je pod pierzynką lub podawać w oleju z cebulką, postaw na śląski przepis. Hekele są tak smaczne, że wszyscy miłośnicy śledzi z pewnością skuszą się na dokładkę.

Hekele - PysznościHekele - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | joannawnuk
Ewa Malinowska

Moja kuzynka ze Śląska na wigilię przywozi ze sobą hekele, czyli prostą sałatkę ze śledziem, jajkiem oraz sosem majonezowo-musztardowym. To połączenie jest tak pyszne, że nie wyobrażam sobie świątecznej kolacji bez tego dania. Do sałatki podać można ziemniaki, dzięki czemu sprawdzi się świetnie jako postne, pełnowymiarowe i sycące danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te roladki nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują. Idealne na imprezową przekąskę

Hekele

Chociaż kojarzą się przede wszystkim z morzem, to na południu Polski również można znaleźć smakowite przepisy. W kuchni śląskiej śledzie królują przede wszystkim w czasie postu. Hekele można serwować w towarzystwie ziemniaków, podać jako pastę kanapkową lub jedno z wigilijnych odsłon śledzi. Hekele trafiły na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Śledź w śmietanie to popularny w Polsce specjał
Śledź w śmietanie to popularny w Polsce specjał © Adobe Stock

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • majonez
  • śmietana lub jogurt
  • musztarda
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe (lub matiasy) moczę przez około 30 minut w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroję je w cienkie paseczki.
  2. Ogórki kiszone i cebulę kroję w słupki, a jajka ugotowane na twardo w kostkę.
  3. Wszystkie składniki mieszam w dużej misce.
  4. Przygotowuję sos na bazie majonezu, śmietany lub jogurtu naturalnego oraz musztardy i doprawiam go do smaku białym pieprzem
  5. Sos delikatnie wymieszam ze śledziami i pozostałymi składnikami.
  6. Gotowe hekele odstawiam w chłodne miejsce na około godzinę, aby smaki się przegryzły. Najlepiej całość przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.

Tak przygotowane śledzie można serwować samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub ugotowanych ziemniaków. Jeśli zostaną po imprezie lub wigilii, możesz zblendować sałatkę i podać w formie pasty kanapkowej.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟