PrzepisBoże NarodzenieKuzynka ze Śląska co roku przynosi na Wigilię takie śledzie. Goście wymiatają półmisek do czysta

Kuzynka ze Śląska co roku przynosi na Wigilię takie śledzie. Goście wymiatają półmisek do czysta

Hekele - Pyszności
Hekele - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | joannawnuk
11.12.2023 13:52, aktualizacja: 11.12.2023 14:29

Śledzie to pozycja obowiązkowa na wigilijnym stole. Zamiast przygotowywać je pod pierzynką lub podawać w oleju z cebulką, postaw na śląski przepis. Hekele są tak smaczne, że wszyscy miłośnicy śledzi z pewnością skuszą się na dokładkę.

Moja kuzynka ze Śląska na wigilię przywozi ze sobą hekele, czyli prostą sałatkę ze śledziem, jajkiem oraz sosem majonezowo-musztardowym. To połączenie jest tak pyszne, że nie wyobrażam sobie świątecznej kolacji bez tego dania. Do sałatki podać można ziemniaki, dzięki czemu sprawdzi się świetnie jako postne, pełnowymiarowe i sycące danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hekele

Chociaż kojarzą się przede wszystkim z morzem, to na południu Polski również można znaleźć smakowite przepisy. W kuchni śląskiej śledzie królują przede wszystkim w czasie postu. Hekele można serwować w towarzystwie ziemniaków, podać jako pastę kanapkową lub jedno z wigilijnych odsłon śledzi. Hekele trafiły na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Śledź w śmietanie to popularny w Polsce specjał
Śledź w śmietanie to popularny w Polsce specjał© Adobe Stock

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • majonez
  • śmietana lub jogurt
  • musztarda
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe (lub matiasy) moczę przez około 30 minut w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroję je w cienkie paseczki.
  2. Ogórki kiszone i cebulę kroję w słupki, a jajka ugotowane na twardo w kostkę.
  3. Wszystkie składniki mieszam w dużej misce.
  4. Przygotowuję sos na bazie majonezu, śmietany lub jogurtu naturalnego oraz musztardy i doprawiam go do smaku białym pieprzem
  5. Sos delikatnie wymieszam ze śledziami i pozostałymi składnikami.
  6. Gotowe hekele odstawiam w chłodne miejsce na około godzinę, aby smaki się przegryzły. Najlepiej całość przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.

Tak przygotowane śledzie można serwować samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub ugotowanych ziemniaków. Jeśli zostaną po imprezie lub wigilii, możesz zblendować sałatkę i podać w formie pasty kanapkowej.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także