Kuzynka ze Śląska co roku przynosi na Wigilię takie śledzie. Goście wymiatają półmisek do czysta

Śledzie to pozycja obowiązkowa na wigilijnym stole. Zamiast przygotowywać je pod pierzynką lub podawać w oleju z cebulką, postaw na śląski przepis. Hekele są tak smaczne, że wszyscy miłośnicy śledzi z pewnością skuszą się na dokładkę.

Hekele - PysznościHekele - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | joannawnuk
Ewa Malinowska

Moja kuzynka ze Śląska na wigilię przywozi ze sobą hekele, czyli prostą sałatkę ze śledziem, jajkiem oraz sosem majonezowo-musztardowym. To połączenie jest tak pyszne, że nie wyobrażam sobie świątecznej kolacji bez tego dania. Do sałatki podać można ziemniaki, dzięki czemu sprawdzi się świetnie jako postne, pełnowymiarowe i sycące danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te roladki nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują. Idealne na imprezową przekąskę

Hekele

Chociaż kojarzą się przede wszystkim z morzem, to na południu Polski również można znaleźć smakowite przepisy. W kuchni śląskiej śledzie królują przede wszystkim w czasie postu. Hekele można serwować w towarzystwie ziemniaków, podać jako pastę kanapkową lub jedno z wigilijnych odsłon śledzi. Hekele trafiły na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Śledź w śmietanie to popularny w Polsce specjał
Śledź w śmietanie to popularny w Polsce specjał © Adobe Stock

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • majonez
  • śmietana lub jogurt
  • musztarda
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe (lub matiasy) moczę przez około 30 minut w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroję je w cienkie paseczki.
  2. Ogórki kiszone i cebulę kroję w słupki, a jajka ugotowane na twardo w kostkę.
  3. Wszystkie składniki mieszam w dużej misce.
  4. Przygotowuję sos na bazie majonezu, śmietany lub jogurtu naturalnego oraz musztardy i doprawiam go do smaku białym pieprzem
  5. Sos delikatnie wymieszam ze śledziami i pozostałymi składnikami.
  6. Gotowe hekele odstawiam w chłodne miejsce na około godzinę, aby smaki się przegryzły. Najlepiej całość przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.

Tak przygotowane śledzie można serwować samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub ugotowanych ziemniaków. Jeśli zostaną po imprezie lub wigilii, możesz zblendować sałatkę i podać w formie pasty kanapkowej.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości