Kuzynka ze Śląska co roku przynosi na Wigilię takie śledzie. Goście wymiatają półmisek do czysta
Śledzie to pozycja obowiązkowa na wigilijnym stole. Zamiast przygotowywać je pod pierzynką lub podawać w oleju z cebulką, postaw na śląski przepis. Hekele są tak smaczne, że wszyscy miłośnicy śledzi z pewnością skuszą się na dokładkę.
11.12.2023 | aktual.: 11.12.2023 14:29
Moja kuzynka ze Śląska na wigilię przywozi ze sobą hekele, czyli prostą sałatkę ze śledziem, jajkiem oraz sosem majonezowo-musztardowym. To połączenie jest tak pyszne, że nie wyobrażam sobie świątecznej kolacji bez tego dania. Do sałatki podać można ziemniaki, dzięki czemu sprawdzi się świetnie jako postne, pełnowymiarowe i sycące danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hekele
Chociaż kojarzą się przede wszystkim z morzem, to na południu Polski również można znaleźć smakowite przepisy. W kuchni śląskiej śledzie królują przede wszystkim w czasie postu. Hekele można serwować w towarzystwie ziemniaków, podać jako pastę kanapkową lub jedno z wigilijnych odsłon śledzi. Hekele trafiły na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- 2 jajka
- cebula
- 2 ogórki kiszone
- majonez
- śmietana lub jogurt
- musztarda
- biały pieprz
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe (lub matiasy) moczę przez około 30 minut w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroję je w cienkie paseczki.
- Ogórki kiszone i cebulę kroję w słupki, a jajka ugotowane na twardo w kostkę.
- Wszystkie składniki mieszam w dużej misce.
- Przygotowuję sos na bazie majonezu, śmietany lub jogurtu naturalnego oraz musztardy i doprawiam go do smaku białym pieprzem
- Sos delikatnie wymieszam ze śledziami i pozostałymi składnikami.
- Gotowe hekele odstawiam w chłodne miejsce na około godzinę, aby smaki się przegryzły. Najlepiej całość przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.
Tak przygotowane śledzie można serwować samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub ugotowanych ziemniaków. Jeśli zostaną po imprezie lub wigilii, możesz zblendować sałatkę i podać w formie pasty kanapkowej.