WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek Bodnara ws. Ziobry. Zostanie doprowadzony przed komisję śledczą?

Bigos wyjdzie pyszny, jeśli go odpowiednio przyprawisz. Kluczowy jest jeden składnik

Bigos to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Przyrządza się go na wiele sposobów, ale podstawą jest dobra kapusta kiszona i odpowiednie przyprawy. Jakie przyprawy dodać do bigosu, żeby był pyszny? Jedna z nich odgrywa kluczową rolę.

Jak prawidłowo przyprawić bigos?Jak prawidłowo przyprawić bigos?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Bigos, danie "kultowe" w polskich domach, istnieje w niemal nieskończonej liczbie wariantów. Jednak, by zachować jego unikalny smak, kluczowe jest odpowiednie przyprawienie. Szefowie kuchni mają swoje tajemnice, ale istnieją pewne uniwersalne zasady, których warto przestrzegać, by bigos zachwycał podniebienie wszystkich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brakuje ci pomysłów na smaczne śniadanie? Przychodzimy z gotową recepturą w ciekawym wydaniu

Bigos - kluczowy składnik, którego nie może zabraknąć

Składnikiem kluczowym dla smaku bigosu jest kapusta kiszona. Powinna być ona smaczna i świeża, bez zgnilizny i pleśni. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać wodą. Warto też dodać do niej trochę kapusty białej, która złagodzi kwaśny smak.

Nie możemy zapomnieć o kminku. To właśnie on nadaje potrawie charakterystyczny, wyrazisty smak. Kminek można dodać na dwa sposoby. Pierwszym jest dodanie go na początku gotowania, razem z pozostałymi przyprawami. Drugim sposobem jest dodanie kminku pod koniec gotowania, aby nie stracił swojego aromatu.

Oprócz kminku, do bigosu warto dodać również następujące przyprawy:

  • Liść laurowy - nadaje potrawie wyrazistości i aromatu.
  • Ziarenka ziela angielskiego - również nadają bigosowi wyrazistego smaku.
  • Ziarenka jałowca - wzbogacają aromat bigosu.
  • Pieprz czarny - podkreśla smak potrawy.
  • Majeranek - nadaje bigosowi świeżości i aromatu.

Do bigosu można również dodać:

  • Miód - dodaje bigosowi słodyczy.
  • Powidła śliwkowe - również nadają bigosowi słodyczy.
  • Suszone śliwki - wzbogacają smak potrawy.
  • Suszone grzyby - wzbogacają smak i aromat bigosu.
  • Rodzynki - dodają bigosowi słodyczy i aromatu.
  • Czerwone wino - podkreśla smak i aromat bigosu.

Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach od przygotowania. W czasie przechowywania jego smak nabiera głębi i aromatu.

Sekrety perfekcyjnego bigosu: Czy dodawać czosnek?

Tradycyjnie, czosnek rzadko pojawia się w przepisach na bigos. Jednak niewielka ilość czosnku może dodać potrawie delikatnego zaostrzenia smaku i pogłębić aromat. Do bigosu przygotowanego z jednego kilograma kapusty dodaj cztery posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Kluczowe jest jednak, aby dodawać czosnek pod koniec gotowania, aby uniknąć jego gorzkiego smaku.

Bigos to sztuka cierpliwości i umiejętności łączenia różnych smaków. Pamiętajmy, że każdy szef kuchni ma swoje tajemnice, ale te uniwersalne zasady pomogą nam stworzyć bigos, który rozpływać będzie się w ustach, będąc jednocześnie hołdem dla polskiej kuchni.

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste