Zamiast ziemniaków Karol okrasa wrzuca do kapuśniaku inny składnik. Palce lizać!

Tradycyjny, ale trącący nutką nowoczesności - taki właśnie jest kapuśniak Karola Okrasy. Poza klasycznymi składnikami znajduje się w nim kilka nieoczywistych, ale najbardziej zaskakującym jest zamiennik ziemniaków. Wpadlibyście na takie połączenie?

Poznaj przepis Okrasy na finezyjny kapuśniakPoznaj przepis Okrasy na finezyjny kapuśniak
Źródło zdjęć: © YouTube | Kuchnia Lidla

Kolendra, szalotka, chili, sok z limonki w... kapuśniaku? Okazuje się, że znany z łamania przepisów Karol Okrasa również w przypadku tak prostej zupy dokonał nie lada zamieszania. Do tego sycący dodatek, który występuje w tym przepisie zamiast ziemniaków. Finezyjny kapuśniak Okrasa przygotował w ramach programu "Kuchnia Lidla".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może powstać po połączeniu gołąbków i rolady? Ciekawy i mega smaczny obiad dla całej rodziny

Tradycyjny kapuśniak według Karola Okrasy. Co jest tajemniczym składnikiem zupy?

Podstawą każdej zupy jest dobry, esencjonalny wywar. Bazą pod kapuśniak Karola OKrasy będzie bulion przygotowany na bazie kaczych udek. Tłuszcz, który mięso to oddało wywarowi, jest gwarancją dobrego smaku i aromatu. "To jest tradycja, której łamać nie wolno" - dodaje kucharz.

Równie istotnym elementem dobrego kapuśniaku jest kiszona kapusta. Jaka powinna być? "Prawdziwa, dobrze ukiszona, taka - śmiało mogę powiedzieć - śmierdząca" - komentuje Okrasa. Najlepiej zachować ją lekko chrupiącą - dlatego Okrasa blanszuje krótko kiszonkę na odrobinie oleju z ząbkiem czosnku. Obowiązkowo też zachować należy sok spod kiszonki, który nada wyrazistości i głębi naszemu kapuśniakowi.

Karol OKrasa, znany z łamania przepisów, postanowił podać kapuśniak w mało znanej wersji. Zrezygnował bowiem z ziemniaków, a w ich miejscu pojawiła się kasza gryczana niepalona. Sypką, ugotowaną kaszę Okrasa dodaje do zupy pod koniec gotowania. Jak sam tłumaczy, jej zadaniem nie jest zagęszczenie kapuśniaku, a nadanie mu aromatu, smaku.

Okrasa do kapuśniaku dodaje odrobinę kolendry
Okrasa do kapuśniaku dodaje odrobinę kolendry © YouTube | Kuchnia Lidla

Przepis na kapuśniak gryczany Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 kacze udka (można użyć mięsa drobiowego),
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 200 g kaszy gryczanej palonej,
  • 2 cebule szalotki,
  • 2 białe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 limonka (lub pół cytryny/ ocet),
  • 1 papryczka chili,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • pół pęczka kolendry lub nać pietruszki (opcjonalnie),
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wywar na bazie kaczych udek i włoszczyzny, dodaj opaloną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Wywar gotuj co najmniej 2 godziny.
  2. Kiedy wywar będzie gotowy, odcedź go. Kiedy udka ostygną, obierz je z kości.
  3. Kapustę posiekaj drobno. Pamiętaj, żeby zachować sok z kiszonki.
  4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kapustę z 1 ząbkiem czosnku. Dodaj soli i pieprzu.
  5. Podsmażoną kapustę przełóż do garnka z wywarem, dodaj sok z kiszonki i majeranek. Gotuj przez ok. 10 minut.
  6. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną. Zwróć szczególną uwagę na to, by jej nie rozgotować.
  7. Pokrój szalotkę w półplasterki i dodaj do obranego mięsa z kaczych udek. Dodaj posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną natkę kolendry lub pietruszki. Zamieszaj całość. Do smaku dodaj kilka kropel oliwy, soku z limonki, soli i pieprzu.
  8. Do garnka z zupą wsyp ugotowaną kaszę gryczaną. Wymieszaj, nie gotuj.
  9. Zupę podawaj z sałatką z mięsa i warzyw.
Wybrane dla Ciebie
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością