Zamiast ziemniaków Karol okrasa wrzuca do kapuśniaku inny składnik. Palce lizać!

Tradycyjny, ale trącący nutką nowoczesności - taki właśnie jest kapuśniak Karola Okrasy. Poza klasycznymi składnikami znajduje się w nim kilka nieoczywistych, ale najbardziej zaskakującym jest zamiennik ziemniaków. Wpadlibyście na takie połączenie?

Poznaj przepis Okrasy na finezyjny kapuśniakPoznaj przepis Okrasy na finezyjny kapuśniak
Źródło zdjęć: © YouTube | Kuchnia Lidla

Kolendra, szalotka, chili, sok z limonki w... kapuśniaku? Okazuje się, że znany z łamania przepisów Karol Okrasa również w przypadku tak prostej zupy dokonał nie lada zamieszania. Do tego sycący dodatek, który występuje w tym przepisie zamiast ziemniaków. Finezyjny kapuśniak Okrasa przygotował w ramach programu "Kuchnia Lidla".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może powstać po połączeniu gołąbków i rolady? Ciekawy i mega smaczny obiad dla całej rodziny

Tradycyjny kapuśniak według Karola Okrasy. Co jest tajemniczym składnikiem zupy?

Podstawą każdej zupy jest dobry, esencjonalny wywar. Bazą pod kapuśniak Karola OKrasy będzie bulion przygotowany na bazie kaczych udek. Tłuszcz, który mięso to oddało wywarowi, jest gwarancją dobrego smaku i aromatu. "To jest tradycja, której łamać nie wolno" - dodaje kucharz.

Równie istotnym elementem dobrego kapuśniaku jest kiszona kapusta. Jaka powinna być? "Prawdziwa, dobrze ukiszona, taka - śmiało mogę powiedzieć - śmierdząca" - komentuje Okrasa. Najlepiej zachować ją lekko chrupiącą - dlatego Okrasa blanszuje krótko kiszonkę na odrobinie oleju z ząbkiem czosnku. Obowiązkowo też zachować należy sok spod kiszonki, który nada wyrazistości i głębi naszemu kapuśniakowi.

Karol OKrasa, znany z łamania przepisów, postanowił podać kapuśniak w mało znanej wersji. Zrezygnował bowiem z ziemniaków, a w ich miejscu pojawiła się kasza gryczana niepalona. Sypką, ugotowaną kaszę Okrasa dodaje do zupy pod koniec gotowania. Jak sam tłumaczy, jej zadaniem nie jest zagęszczenie kapuśniaku, a nadanie mu aromatu, smaku.

Okrasa do kapuśniaku dodaje odrobinę kolendry
Okrasa do kapuśniaku dodaje odrobinę kolendry © YouTube | Kuchnia Lidla

Przepis na kapuśniak gryczany Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 kacze udka (można użyć mięsa drobiowego),
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 200 g kaszy gryczanej palonej,
  • 2 cebule szalotki,
  • 2 białe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 limonka (lub pół cytryny/ ocet),
  • 1 papryczka chili,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • pół pęczka kolendry lub nać pietruszki (opcjonalnie),
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wywar na bazie kaczych udek i włoszczyzny, dodaj opaloną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Wywar gotuj co najmniej 2 godziny.
  2. Kiedy wywar będzie gotowy, odcedź go. Kiedy udka ostygną, obierz je z kości.
  3. Kapustę posiekaj drobno. Pamiętaj, żeby zachować sok z kiszonki.
  4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kapustę z 1 ząbkiem czosnku. Dodaj soli i pieprzu.
  5. Podsmażoną kapustę przełóż do garnka z wywarem, dodaj sok z kiszonki i majeranek. Gotuj przez ok. 10 minut.
  6. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną. Zwróć szczególną uwagę na to, by jej nie rozgotować.
  7. Pokrój szalotkę w półplasterki i dodaj do obranego mięsa z kaczych udek. Dodaj posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną natkę kolendry lub pietruszki. Zamieszaj całość. Do smaku dodaj kilka kropel oliwy, soku z limonki, soli i pieprzu.
  8. Do garnka z zupą wsyp ugotowaną kaszę gryczaną. Wymieszaj, nie gotuj.
  9. Zupę podawaj z sałatką z mięsa i warzyw.
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀