Zamiast ziemniaków Karol okrasa wrzuca do kapuśniaku inny składnik. Palce lizać!
Tradycyjny, ale trącący nutką nowoczesności - taki właśnie jest kapuśniak Karola Okrasy. Poza klasycznymi składnikami znajduje się w nim kilka nieoczywistych, ale najbardziej zaskakującym jest zamiennik ziemniaków. Wpadlibyście na takie połączenie?
18.10.2023 13:16
Kolendra, szalotka, chili, sok z limonki w... kapuśniaku? Okazuje się, że znany z łamania przepisów Karol Okrasa również w przypadku tak prostej zupy dokonał nie lada zamieszania. Do tego sycący dodatek, który występuje w tym przepisie zamiast ziemniaków. Finezyjny kapuśniak Okrasa przygotował w ramach programu "Kuchnia Lidla".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjny kapuśniak według Karola Okrasy. Co jest tajemniczym składnikiem zupy?
Podstawą każdej zupy jest dobry, esencjonalny wywar. Bazą pod kapuśniak Karola OKrasy będzie bulion przygotowany na bazie kaczych udek. Tłuszcz, który mięso to oddało wywarowi, jest gwarancją dobrego smaku i aromatu. "To jest tradycja, której łamać nie wolno" - dodaje kucharz.
Równie istotnym elementem dobrego kapuśniaku jest kiszona kapusta. Jaka powinna być? "Prawdziwa, dobrze ukiszona, taka - śmiało mogę powiedzieć - śmierdząca" - komentuje Okrasa. Najlepiej zachować ją lekko chrupiącą - dlatego Okrasa blanszuje krótko kiszonkę na odrobinie oleju z ząbkiem czosnku. Obowiązkowo też zachować należy sok spod kiszonki, który nada wyrazistości i głębi naszemu kapuśniakowi.
Karol OKrasa, znany z łamania przepisów, postanowił podać kapuśniak w mało znanej wersji. Zrezygnował bowiem z ziemniaków, a w ich miejscu pojawiła się kasza gryczana niepalona. Sypką, ugotowaną kaszę Okrasa dodaje do zupy pod koniec gotowania. Jak sam tłumaczy, jej zadaniem nie jest zagęszczenie kapuśniaku, a nadanie mu aromatu, smaku.
Przepis na kapuśniak gryczany Karola Okrasy
Składniki:
- 2 kacze udka (można użyć mięsa drobiowego),
- 500 g kapusty kiszonej,
- 200 g kaszy gryczanej palonej,
- 2 cebule szalotki,
- 2 białe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 limonka (lub pół cytryny/ ocet),
- 1 papryczka chili,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- pół pęczka kolendry lub nać pietruszki (opcjonalnie),
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżki majeranku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Przygotuj wywar na bazie kaczych udek i włoszczyzny, dodaj opaloną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Wywar gotuj co najmniej 2 godziny.
- Kiedy wywar będzie gotowy, odcedź go. Kiedy udka ostygną, obierz je z kości.
- Kapustę posiekaj drobno. Pamiętaj, żeby zachować sok z kiszonki.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kapustę z 1 ząbkiem czosnku. Dodaj soli i pieprzu.
- Podsmażoną kapustę przełóż do garnka z wywarem, dodaj sok z kiszonki i majeranek. Gotuj przez ok. 10 minut.
- W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną. Zwróć szczególną uwagę na to, by jej nie rozgotować.
- Pokrój szalotkę w półplasterki i dodaj do obranego mięsa z kaczych udek. Dodaj posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną natkę kolendry lub pietruszki. Zamieszaj całość. Do smaku dodaj kilka kropel oliwy, soku z limonki, soli i pieprzu.
- Do garnka z zupą wsyp ugotowaną kaszę gryczaną. Wymieszaj, nie gotuj.
- Zupę podawaj z sałatką z mięsa i warzyw.