PoradyJak długo można trzymać kurczaka w zamrażarce? Na pewno krócej niż myślisz

Jak długo można trzymać kurczaka w zamrażarce? Na pewno krócej niż myślisz

Zamrożone udka z kurczaka
Zamrożone udka z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe
18.10.2023 13:07, aktualizacja: 17.01.2024 17:57

Mrożenie sprawia, że możemy cieszyć się smakiem sezonowych owoców przez cały rok czy przygotować rosół bez wychodzenia z domu. Wystarczy wyjąć mięso z zamrażarki, włożyć je do garnka razem z włoszczyzną i gotowe.

Mrożenie pozwala na przygotowanie zapasów żywności. Nadmiar mięsa, owoców czy przetworów wystarczy włożyć do zamrażalki, żeby móc wykorzystać je w dowolnym momencie w roku. Mało się o tym mówi, ale mrożona żywność ma swój termin ważności. Spożycie przeterminowanych produktów, nawet po głębokim zamrożeniu, niesie za sobą ryzyko zatrucia pokarmowego, zwłaszcza w przypadku mięsa.

Skuszeni promocją, często kupujemy kilka opakowań kurczaka, którego to potem chowamy do zamrażarki, nie zastanawiając się przy tym, czy będziemy go w stanie zjeść. Jak prawidłowo zamrozić kurczaka? Jak długo nadaje się on do spożycia? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak prawidłowo mrozić kurczaka?

Prawidłowe mrożenie mięsa przedłuża jego świeżość i przydatność do spożycia. Jeśli kupujesz porcjowane, hermetycznie zapakowane mięso, wystarczy włożyć opakowanie do zamrażarki, jak najdalej od drzwiczek. Sprawa nieco się komplikuje w przypadku całego kurczaka. Wówczas należy go odpowiednio przygotować. Zacznij od umycia i osuszenia mięsa. Następnie, poporcjuj go na mniejsze kawałki. Na końcu, przełóż mięso do czystych, plastikowych lub szklanych opakować bądź woreczka strunowego. Nie zapomnij o opisaniu daty na opakowaniu. Dzięki temu zyskasz pewność, że rozmrażane mięso nadaje się do zjedzenia.

Jak długo można mrozić kurczaka?

Data przydatności do spożycia kurczaka różni się w zależności od części przechowywanego mięsa. Pierś, udka, czy skrzydełka można przechowywać od 9 do 12 miesięcy, o ile jest oni hermetycznie zapakowane. Z kolei całą tuszkę powinno przechowywać się nie dłużej niż trzy miesiące. Ważny jest także sposób, w jaki rozmrażamy mięso. Zdaniem specjalistów, rozmrażaną część kurczaka należy włożyć do dużej miski, a następnie, zalać ją zimną wodą, którą trzeba co 30 minut. Cały proces zajmie od godziny do nawet trzech godzin, w zależności od wielkości mięsa.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także