Jak długo można trzymać kurczaka w zamrażarce? Na pewno krócej niż myślisz
Mrożenie sprawia, że możemy cieszyć się smakiem sezonowych owoców przez cały rok czy przygotować rosół bez wychodzenia z domu. Wystarczy wyjąć mięso z zamrażarki, włożyć je do garnka razem z włoszczyzną i gotowe.
Mrożenie pozwala na przygotowanie zapasów żywności. Nadmiar mięsa, owoców czy przetworów wystarczy włożyć do zamrażalki, żeby móc wykorzystać je w dowolnym momencie w roku. Mało się o tym mówi, ale mrożona żywność ma swój termin ważności. Spożycie przeterminowanych produktów, nawet po głębokim zamrożeniu, niesie za sobą ryzyko zatrucia pokarmowego, zwłaszcza w przypadku mięsa.
Skuszeni promocją, często kupujemy kilka opakowań kurczaka, którego to potem chowamy do zamrażarki, nie zastanawiając się przy tym, czy będziemy go w stanie zjeść. Jak prawidłowo zamrozić kurczaka? Jak długo nadaje się on do spożycia? Wyjaśniamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu
Jak prawidłowo mrozić kurczaka?
Prawidłowe mrożenie mięsa przedłuża jego świeżość i przydatność do spożycia. Jeśli kupujesz porcjowane, hermetycznie zapakowane mięso, wystarczy włożyć opakowanie do zamrażarki, jak najdalej od drzwiczek. Sprawa nieco się komplikuje w przypadku całego kurczaka. Wówczas należy go odpowiednio przygotować. Zacznij od umycia i osuszenia mięsa. Następnie, poporcjuj go na mniejsze kawałki. Na końcu, przełóż mięso do czystych, plastikowych lub szklanych opakować bądź woreczka strunowego. Nie zapomnij o opisaniu daty na opakowaniu. Dzięki temu zyskasz pewność, że rozmrażane mięso nadaje się do zjedzenia.
Jak długo można mrozić kurczaka?
Data przydatności do spożycia kurczaka różni się w zależności od części przechowywanego mięsa. Pierś, udka, czy skrzydełka można przechowywać od 9 do 12 miesięcy, o ile jest oni hermetycznie zapakowane. Z kolei całą tuszkę powinno przechowywać się nie dłużej niż trzy miesiące. Ważny jest także sposób, w jaki rozmrażamy mięso. Zdaniem specjalistów, rozmrażaną część kurczaka należy włożyć do dużej miski, a następnie, zalać ją zimną wodą, którą trzeba co 30 minut. Cały proces zajmie od godziny do nawet trzech godzin, w zależności od wielkości mięsa.