Jak długo można trzymać kurczaka w zamrażarce? Na pewno krócej niż myślisz
Mrożenie sprawia, że możemy cieszyć się smakiem sezonowych owoców przez cały rok czy przygotować rosół bez wychodzenia z domu. Wystarczy wyjąć mięso z zamrażarki, włożyć je do garnka razem z włoszczyzną i gotowe.
18.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 17:57
Mrożenie pozwala na przygotowanie zapasów żywności. Nadmiar mięsa, owoców czy przetworów wystarczy włożyć do zamrażalki, żeby móc wykorzystać je w dowolnym momencie w roku. Mało się o tym mówi, ale mrożona żywność ma swój termin ważności. Spożycie przeterminowanych produktów, nawet po głębokim zamrożeniu, niesie za sobą ryzyko zatrucia pokarmowego, zwłaszcza w przypadku mięsa.
Skuszeni promocją, często kupujemy kilka opakowań kurczaka, którego to potem chowamy do zamrażarki, nie zastanawiając się przy tym, czy będziemy go w stanie zjeść. Jak prawidłowo zamrozić kurczaka? Jak długo nadaje się on do spożycia? Wyjaśniamy.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak prawidłowo mrozić kurczaka?
Prawidłowe mrożenie mięsa przedłuża jego świeżość i przydatność do spożycia. Jeśli kupujesz porcjowane, hermetycznie zapakowane mięso, wystarczy włożyć opakowanie do zamrażarki, jak najdalej od drzwiczek. Sprawa nieco się komplikuje w przypadku całego kurczaka. Wówczas należy go odpowiednio przygotować. Zacznij od umycia i osuszenia mięsa. Następnie, poporcjuj go na mniejsze kawałki. Na końcu, przełóż mięso do czystych, plastikowych lub szklanych opakować bądź woreczka strunowego. Nie zapomnij o opisaniu daty na opakowaniu. Dzięki temu zyskasz pewność, że rozmrażane mięso nadaje się do zjedzenia.
Jak długo można mrozić kurczaka?
Data przydatności do spożycia kurczaka różni się w zależności od części przechowywanego mięsa. Pierś, udka, czy skrzydełka można przechowywać od 9 do 12 miesięcy, o ile jest oni hermetycznie zapakowane. Z kolei całą tuszkę powinno przechowywać się nie dłużej niż trzy miesiące. Ważny jest także sposób, w jaki rozmrażamy mięso. Zdaniem specjalistów, rozmrażaną część kurczaka należy włożyć do dużej miski, a następnie, zalać ją zimną wodą, którą trzeba co 30 minut. Cały proces zajmie od godziny do nawet trzech godzin, w zależności od wielkości mięsa.