Na Kaszubach robią taką zupę grzybową. Ten przepis nie ma sobie równych

Kto chociaż raz był na Kaszubach, na pewno zauważył dużą ilość lasów. A jak są lasy, to i muszą być przecież grzyby. W kuchni kaszubskiej nie brakuje dań z ich wykorzystaniem, ale prym wiedzie obłędnie pyszna zupa grzybowa, która zachwyca nie tylko mieszkańców Pomorza.

Zupa grzybowaZupa grzybowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kaszubska kuchnia obfituje w dania proste, bazujące na łatwo dostępnych składnikach. Są tutaj zatem ryby, ale być muszą i grzyby, bo w końcu lasów nie brakuje. Borowiki, podgrzybki, maślaki to tylko niektóre z gatunków, które mieszkańcy Kaszub chętnie zbierają i wykorzystują w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Kaszubska zupa grzybowa

Kaszuby to kraina uboga w urodzajne pola, za to obfitująca w lasy i mchy, przez wieki kształtowała charakter swoich mieszkańców. W tych trudnych warunkach narodziła się niezwykła umiejętność przetrwania i twórczego wykorzystania tego, co natura dała. Z lasów wynoszono zatem wielkie koszyki z grzybami, które później gospodynie zamieniały w aromatyczną zupę.

Przepis na pyszną zupę grzybową
Przepis na pyszną zupę grzybową © Adobe Stock | Dzinnik Darius

Zupa grzybowa po kaszubsku wyróżnia się jednym dodatkiem - podsmażonym boczkiem. Dzięki temu jest bardziej tłusta i sycąca. Idealnie sprawdzi się na chłodne wieczory.

Składniki:

  • 1 kg świeżych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, kozaki itp.),
  • 1 cebula,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler),
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść. Borowiki odłóż na bok, większe pokrój na kawałki, które będą dekoracją zupy.
  2. Pozostałe grzyby pokrój w kostkę i zblanszuj.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę z włoszczyzną, liściem laurowym i kilkom kulkami ziela angielskiego.
  4. Dodaj sparzone grzyby i całe borowiki. Gotuj na małym ogniu.
  5. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę z pokrojonym w słupki boczkiem.
  6. Zawartość patelni dodaj do gotującej się zupy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą.

Zupa powinna być gęsta, tak aby łyżka w niej prawie stała. Podawaj ją gorącą, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki z ziemniaczanym purée lub grzankami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej