Kulinarna Stolica PolskiNa Kaszubach robią taką zupę grzybową. Ten przepis nie ma sobie równych

Na Kaszubach robią taką zupę grzybową. Ten przepis nie ma sobie równych

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.10.2024 09:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kto chociaż raz był na Kaszubach, na pewno zauważył dużą ilość lasów. A jak są lasy, to i muszą być przecież grzyby. W kuchni kaszubskiej nie brakuje dań z ich wykorzystaniem, ale prym wiedzie obłędnie pyszna zupa grzybowa, która zachwyca nie tylko mieszkańców Pomorza.

Kaszubska kuchnia obfituje w dania proste, bazujące na łatwo dostępnych składnikach. Są tutaj zatem ryby, ale być muszą i grzyby, bo w końcu lasów nie brakuje. Borowiki, podgrzybki, maślaki to tylko niektóre z gatunków, które mieszkańcy Kaszub chętnie zbierają i wykorzystują w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaszubska zupa grzybowa

Kaszuby to kraina uboga w urodzajne pola, za to obfitująca w lasy i mchy, przez wieki kształtowała charakter swoich mieszkańców. W tych trudnych warunkach narodziła się niezwykła umiejętność przetrwania i twórczego wykorzystania tego, co natura dała. Z lasów wynoszono zatem wielkie koszyki z grzybami, które później gospodynie zamieniały w aromatyczną zupę.

Przepis na pyszną zupę grzybową
Przepis na pyszną zupę grzybową© Adobe Stock | Dzinnik Darius

Zupa grzybowa po kaszubsku wyróżnia się jednym dodatkiem - podsmażonym boczkiem. Dzięki temu jest bardziej tłusta i sycąca. Idealnie sprawdzi się na chłodne wieczory.

Składniki:

  • 1 kg świeżych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, kozaki itp.),
  • 1 cebula,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler),
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść. Borowiki odłóż na bok, większe pokrój na kawałki, które będą dekoracją zupy.
  2. Pozostałe grzyby pokrój w kostkę i zblanszuj.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę z włoszczyzną, liściem laurowym i kilkom kulkami ziela angielskiego.
  4. Dodaj sparzone grzyby i całe borowiki. Gotuj na małym ogniu.
  5. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę z pokrojonym w słupki boczkiem.
  6. Zawartość patelni dodaj do gotującej się zupy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą.

Zupa powinna być gęsta, tak aby łyżka w niej prawie stała. Podawaj ją gorącą, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki z ziemniaczanym purée lub grzankami. Smacznego!

przepiszupa grzybowakuchnia kaszubska