W ubiegłym roku śledzie zalałam tym sosem. Pochwaliła mnie nawet moja wybredna teściowa

Na Święta nie może zabraknąć śledzi. Obok tego w oleju pojawić się musi ten w sosie pomidorowym. Delikatny sos wspaniale komponuje się z rybą, wprowadzając nieco świeżości w stałe menu tradycyjnych wigilijnych dań.

Śledzie w sosie pomidorowymŚledzie w sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Śledzie w sosie pomidorowym to przepis prosty w przygotowaniu, szybki i tak smaczny, że na stałe wejdzie do rodzinnego repertuaru świątecznych potraw. To danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole, jak i podczas innych uroczystości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Michał Korkosz o warzywach do sałatki jarzynowej. Nie robi jej jak większość Polaków

Śledzie w sosie pomidorowym

Połączenie słonego smaku śledzi z lekko kwaśnym i słodkawym sosem pomidorowym. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych śledzi, która zaskoczy gości. Gdy podałam je po raz pierwszy, nawet wybredni goście nie szczędzili komplementów.

Śledzie w pomidorach świetnie sprawdzą się na Święta
Śledzie w pomidorach świetnie sprawdzą się na Święta © Adobe Stock

Najlepiej sprawdzą się matiasy, ale możesz sięgnąć również po zwykłe filety śledziowe. Pamiętaj o odpowiednim wypłukaniu, by danie nie wyszło za słone. Potem szybkie przygotowanie sosu, trochę czasu w lodówce i pyszne śledzie w sosie pomidorowym są już gotowe.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 2 duże cebule,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego,
  • słodka i ostra papryka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • cukier,
  • 1 łyżka octu winnego lub spirytusowego.

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe zalej wodą i mocz przez około 2 godziny. Co 20-30 minut zmieniaj wodę. W międzyczasie sprawdź, czy ryba jest już odpowiednio odsolona.
  2. Pokrój śledzie na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na oleju, aż zacznie się szklić.
  4. Dodaj do niej koncentrat pomidorowy, ketchup oraz ocet i wymieszaj.
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz słodką i ostrą papryką.
  6. Smaż sos z cebulą jeszcze przez ok. 5 minut. Pamiętaj o mieszaniu, by nic się nie przypaliło.
  7. Sos odstaw do ostudzenia.
  8. Gdy sos ostygnie, wrzuć do niego kawałki ryby.
  9. Przykryj miską i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, by smaki się przegryzły. Najlepiej jednak chłodzić je przez całą noc.

Pyszne śledzie w sosie pomiodorowym są już gotowe do jedzenia. Świetnie sprawdzą się na Wigilię, prosty obiad czy imprezową przekąskę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem