W ubiegłym roku śledzie zalałam tym sosem. Pochwaliła mnie nawet moja wybredna teściowa
Na Święta nie może zabraknąć śledzi. Obok tego w oleju pojawić się musi ten w sosie pomidorowym. Delikatny sos wspaniale komponuje się z rybą, wprowadzając nieco świeżości w stałe menu tradycyjnych wigilijnych dań.
Śledzie w sosie pomidorowym to przepis prosty w przygotowaniu, szybki i tak smaczny, że na stałe wejdzie do rodzinnego repertuaru świątecznych potraw. To danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole, jak i podczas innych uroczystości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Michał Korkosz o warzywach do sałatki jarzynowej. Nie robi jej jak większość Polaków
Śledzie w sosie pomidorowym
Połączenie słonego smaku śledzi z lekko kwaśnym i słodkawym sosem pomidorowym. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych śledzi, która zaskoczy gości. Gdy podałam je po raz pierwszy, nawet wybredni goście nie szczędzili komplementów.
Najlepiej sprawdzą się matiasy, ale możesz sięgnąć również po zwykłe filety śledziowe. Pamiętaj o odpowiednim wypłukaniu, by danie nie wyszło za słone. Potem szybkie przygotowanie sosu, trochę czasu w lodówce i pyszne śledzie w sosie pomidorowym są już gotowe.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych,
- 2 duże cebule,
- 4 łyżki oleju,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki ketchupu pikantnego,
- słodka i ostra papryka,
- sól i pieprz do smaku,
- cukier,
- 1 łyżka octu winnego lub spirytusowego.
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe zalej wodą i mocz przez około 2 godziny. Co 20-30 minut zmieniaj wodę. W międzyczasie sprawdź, czy ryba jest już odpowiednio odsolona.
- Pokrój śledzie na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na oleju, aż zacznie się szklić.
- Dodaj do niej koncentrat pomidorowy, ketchup oraz ocet i wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz słodką i ostrą papryką.
- Smaż sos z cebulą jeszcze przez ok. 5 minut. Pamiętaj o mieszaniu, by nic się nie przypaliło.
- Sos odstaw do ostudzenia.
- Gdy sos ostygnie, wrzuć do niego kawałki ryby.
- Przykryj miską i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, by smaki się przegryzły. Najlepiej jednak chłodzić je przez całą noc.
Pyszne śledzie w sosie pomiodorowym są już gotowe do jedzenia. Świetnie sprawdzą się na Wigilię, prosty obiad czy imprezową przekąskę. Smacznego!