Śląska specjalność na Wigilię. Czasem jest tak gęsta, że aż łyżka staje
Drugiej takiej zupy nie ma w całej Polsce. Ten śląski rarytas smakuje obłędnie, jej dwa najważniejsze składniki to piernik i suszone śliwki. Wcale nie tak trudno przygotować ją w domu. Warto spróbować jej choć raz.
Moczka śląska to jedyna w swoim rodzaju zupa, która na pewno należy do najbardziej oryginalnych potraw świątecznych. W każdym domu gotuje się nią trochę inaczej, a jej konsystencja może przypominać zarówno zupę, jak i budyń. Kluczowymi składnikami, które niezmiennie pojawiają się w każdej wersji, są piernik i suszone śliwki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz
W każdym domu na Śląsku
Na Śląsku potrawa ta jest znana pod różnymi nazwami, takimi jak bryja, mocka czy mouczka, a jej historia sięga XIX wieku. Wówczas dominowała wersja wytrawna, oparta na wywarze warzywnym z pasternaku lub rybnym.
Teraz popularna jest słodka wersja moczki z bakaliami, owocami, miodem, a czasem nawet kawałkami czekolady. W wielu domach podawana jest tak gęsta, że łyżka stoi w pionie. Na niepowtarzalny smak i gęstość dania ma wpływ przede wszystkim piernik. Najczęściej stosuje się wypiek domowej roboty, pieczony zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Ważne jest, by piernik był wytrawny.
Pełna zdrowych bakalii
Suszone śliwki to kolejny kluczowy składnik. Zawierają mnóstwo pektyn, które wspomagają trawienie i dają uczucie sytości. Ponadto zawierają one wielokrotnie więcej witaminy A niż świeże owoce. Inne bakalie, takie jak rodzynki, daktyle, a także orzechy czy migdały, to także zdrowe składniki tej potrawy, które mają wpływ na smak moczki.
Śląska moczka wigilijna
Składniki:
- 200 g piernika,
- 1 l kompotu jabłkowego,
- 1 l kompotu ze śliwki węgierki,
- 100 g rodzynek jasnych,
- 100 g rodzynek ciemnych,
- 100 g rodzynek sułtańskich,
- 150 g suszonych moreli,
- 100 śliwek suszonych,
- 150 g obranych ze skóry migdałów,
- 150 g orzechów włoskich,
- miód, sól, sok z cytryny do smaku.
Przygotowanie:
- Pokrojony w kostkę piernik namocz w 2 litrach przegotowanej i ostudzonej wody (najlepiej przez noc).
- Morele i śliwki pokrój w paseczki, migdały i orzechy posiekaj.
- Namoczony piernik zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
- Tak przygotowaną masę zagotuj. Następnie dodaj pokrojone wcześniej owoce, rodzynki, orzechy.
- Podlej całość kompotem i dopraw szczyptą soli oraz ewentualnie miodem i sokiem z cytryny do smaku.
- Moczkę mieszaj, by się nie przypaliła. Podawaj schłodzoną, posypaną płatkami migdałowymi.