Śląska specjalność na Wigilię. Czasem jest tak gęsta, że aż łyżka staje

Drugiej takiej zupy nie ma w całej Polsce. Ten śląski rarytas smakuje obłędnie, jej dwa najważniejsze składniki to piernik i suszone śliwki. Wcale nie tak trudno przygotować ją w domu. Warto spróbować jej choć raz.

moczkaŚwięta na Śląsku? Musi być moczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Moczka śląska to jedyna w swoim rodzaju zupa, która na pewno należy do najbardziej oryginalnych potraw świątecznych. W każdym domu gotuje się nią trochę inaczej, a jej konsystencja może przypominać zarówno zupę, jak i budyń. Kluczowymi składnikami, które niezmiennie pojawiają się w każdej wersji, są piernik i suszone śliwki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

W każdym domu na Śląsku

Na Śląsku potrawa ta jest znana pod różnymi nazwami, takimi jak bryja, mocka czy mouczka, a jej historia sięga XIX wieku. Wówczas dominowała wersja wytrawna, oparta na wywarze warzywnym z pasternaku lub rybnym.

Teraz popularna jest słodka wersja moczki z bakaliami, owocami, miodem, a czasem nawet kawałkami czekolady. W wielu domach podawana jest tak gęsta, że łyżka stoi w pionie. Na niepowtarzalny smak i gęstość dania ma wpływ przede wszystkim piernik. Najczęściej stosuje się wypiek domowej roboty, pieczony zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Ważne jest, by piernik był wytrawny.

Pełna zdrowych bakalii

Suszone śliwki to kolejny kluczowy składnik. Zawierają mnóstwo pektyn, które wspomagają trawienie i dają uczucie sytości. Ponadto zawierają one wielokrotnie więcej witaminy A niż świeże owoce. Inne bakalie, takie jak rodzynki, daktyle, a także orzechy czy migdały, to także zdrowe składniki tej potrawy, które mają wpływ na smak moczki.

Śląska moczka wigilijna

Składniki:

  • 200 g piernika,
  • 1 l kompotu jabłkowego,
  • 1 l kompotu ze śliwki węgierki,
  • 100 g rodzynek jasnych,
  • 100 g rodzynek ciemnych,
  • 100 g rodzynek sułtańskich,
  • 150 g suszonych moreli,
  • 100 śliwek suszonych,
  • 150 g obranych ze skóry migdałów,
  • 150 g orzechów włoskich,
  • miód, sól, sok z cytryny do smaku.

Przygotowanie:

  1. Pokrojony w kostkę piernik namocz w 2 litrach przegotowanej i ostudzonej wody (najlepiej przez noc).
  2. Morele i śliwki pokrój w paseczki, migdały i orzechy posiekaj.
  3. Namoczony piernik zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
  4. Tak przygotowaną masę zagotuj. Następnie dodaj pokrojone wcześniej owoce, rodzynki, orzechy.
  5. Podlej całość kompotem i dopraw szczyptą soli oraz ewentualnie miodem i sokiem z cytryny do smaku.
  6. Moczkę mieszaj, by się nie przypaliła. Podawaj schłodzoną, posypaną płatkami migdałowymi.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką