Ekspresowa sałatka z tortellini. Goście zawsze sięgają po nią w pierwszej kolejności

Ta sałatka ma wszystko, czego nam trzeba. Boski smak, dobrze dobrane składniki i rewelacyjną prezencję. To oznacza tylko jedno: ten przepis sprawdzi się doskonale podczas każdej rodzinnej imprezy. Poznaj przepis na pyszną sałatkę z tortellini.

Sałatka z tortelliniSałatka z tortellini
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

Tortellini, nasz dzisiejszy bohater, to tradycyjny produkt pochodzący z włoskich regionów Bolonii i Modeny, który w polskich annałach kulinarnych określa się jako drobne, faszerowane pierożki. Odmian tortellini dostępnych również na naszym krajowym rynku jest na szczęście dosyć sporo i można w nich przebierać w zależności od okoliczności. Poza klasycznym farszem z mięsa możemy kupić także "pierożki" ze szpinakiem, ricottą, grzybami albo pomidorami. Według nas przekaz jest bardzo prosty. Ten wyjątkowy włoski specjał aż prosi się o to, by stał się pierwszoplanowym składnikiem smacznej sałatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Sałatka z tortellini, szynki, groszku i cebuli to prawdziwy majstersztyk, który – gwarantujemy – można wcinać wręcz bez końca. Jako przekąska sprawdzi się na przyjęciach, uroczystych kolacjach, a nawet podczas świętowania w gronie rodziny.

Sałatka z tortellini

Składniki:

  • 250 g tortellini (z serem albo szpinakiem),
  • 100 g ulubionej szynki konserwowej,
  • 1 cebula,
  • ½ puszki groszku,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Tortellini ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją od producenta, a następnie odcedź.
  2. Szynkę konserwową i ogórki kiszone pokrój w kostkę, cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.
  3. To samo zrób z ząbkami czosnku, możesz też przecisnąć je przez praskę.
  4. Wszystkie składniki umieść w salaterce.
  5. Podaj jogurt grecki, majonez, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Wymieszaj.
  6. Wierzch udekoruj natką pietruszki.

Sałatkę z tortellini podawaj lekko schłodzoną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa