Konkurencja dla ruskich pierogów. Farsz to prawdziwa poezja smaku

W grudniu pierogi odmieniamy przez wszystkie przypadki. Dlatego warto przypomnieć też ich lokalną odmianę, czyli dzyndzałki. Na Warmii i na Mazurach znane są doskonale, a w innych częściach kraju ich nazwa brzmi dość egoztycznie.

Dzyndzałki to lokalny rodzaj pierogówDzyndzałki to lokalny rodzaj pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"
Dorota Gepert

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, czyli po prostu pyszne pierogi z kaszą gryczaną oraz skwarkami. Na Warmii są silne tradycje kulinarne przybyszów z Litwy czy Ukrainy, którzy podzielili się przepisami na kartacze, kołduny i właśnie dzyndzałki. Ich nazwa prawdopodobnie nawiązuje do charakterystycznego kształtu pierogów z uszami na brzegach, czyli dzyndzlami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrowisko to słodki przysmak z Podlasia. Warto przygotowywać go nie tylko na święta

Różnorodna kuchnia Warmii i Mazur

Kuchnia Warmii i Mazur jest niezwykle różnorodna, czerpiąc inspiracje z wielowiekowej historii tego regionu i jego wielokulturowych mieszkańców. Niemieckie wpływy są widoczne w umiłowaniu do słodko-kwaśnych smaków oraz zestawieniach takich jak jajka sadzone z ziemniakami i boczkiem. Z drugiej strony, przybysze z Litwy i Ukrainy przywieźli przepisy na kartacze oraz kołduny.

Dzyndzałki wywodzą się z Kresów Wschodnich

Dzyndzałki to pierogi wywodzące się z Kresów Wschodnich. Ich nazwa odnosi się do charakterystycznych "uszu" pierogów, a hreczka to kasza gryczana. Skrzeczki to nic innego jak skwarki ze słoniny lub boczku, popularne w całej Polsce.

Dzyndzałki od dawna cieszą się ogromną popularnością na Warmii i Mazurach – były tradycyjnie spożywane zarówno w domach, jak i karczmach. Eksperymentowano z różnymi rodzajami farszu, używając mięsa wołowego, gęsiny czy wędzonej ryby. Jednak wersja z kaszą gryczaną i skwarkami stała się najbardziej rozpoznawalna i doceniona.

Pyszny i pożywny farsz

Kasza gryczana, jako główny składnik farszu, jest znakomitym źródłem błonnika, który wspiera perystaltykę jelit oraz zmniejsza ryzyko wielu chorób. To także źródło witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak potas i magnez, a także rzadko występujący krzem, istotny dla zdrowia skóry i naczyń krwionośnych.

Jak podawać dzyndzałki

Do przygotowania farszu używa się kaszy gryczanej, wysmażonego boczku, cebuli oraz jajek na twardo z przyprawami takimi jak majeranek. Ciasto na dzyndzałki jest dokładnie takie samo, jak na pierogi. Wyrabia się go z mąki, jajka i odrobiny oleju. Dzyndzałki gotowane są w osolonym wrzątku, a podaje się je ze śmietaną i skwarkami.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem