Dodaję do owsianki i cieszę się zdrowiem. Śniadanie smakuje 2x lepiej
Owsianka z tym dodatkiem to czyste złoto – i to niemal dosłownie. Odrobina przyprawy sprawia, że śniadanie nagle staje się jeszcze zdrowsze i jeszcze smaczniejsze. To naprawdę działa!
14.12.2024 06:30
Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Ich walorom trudno się przyglądać bez owacji na stojąco, a to z kolei daje nam jasny przekaz: owsianka to perfekcyjny wybór na śniadanie. Ja sam jem ją bardzo często, i chociaż lubię dodawać do niej różne składniki, to moim ulubionym patentem jest dorzucenie tam odrobiny… kurkumy. Dlaczego? Już wszystko tłumaczę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owsianka z kurkumą
Złota owsianka, bo tak określa się to popularne śniadanie z dodatkiem kurkumy, to niewątpliwie cudowny dar dla organizmu. I to z wielu różnych powodów. Przede wszystkim ogólne działanie prozdrowotne. Kurkuma wykazuje silnie właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co może być optymalnym wsparciem dla każdego człowieka w okresie wzmożonych przeziębień. Indyjska przyprawa nie chroni nas jednak jedynie przed kaszlem i cieknącym nosem. Lekarze odkryli, że zawarta w niej kurkumina działa również przeciwnowotworowo. Wyjaśnia to medyczny termin apoptoza, czyli obumieranie komórek rakowych.
Owsianka z kurkumą ma także inne, ważne zalety. Doskonale oddziałuje na układ trawienny, regulując wzdęcia i gazy, pobudzając produkcję żółci i wspomagając trawienie tłuszczów. Obniża też poziom złego cholesterolu, zwalcza objawy artretyzmu, poprawia pamięć i dba o prawidłową kondycję skóry i włosów. To ni mniej, ni więcej, a naturalny lek – trzeba tylko pamiętać, że jak każdy taki środek, wiąże się z pewnymi ograniczeniami. WHO przestrzega przed spożywaniem większej ilości kurkumy niż 3 mg na 1 kg masy ciała.
Na czym przygotować owsiankę?
Złota owsianka to absolutnie doskonały pomysł na śniadanie i sam często wcielam go w życie. Pewnie zastanawiasz się, na czym najlepiej jest ją przygotować. Osobiście jestem wielkim fanem owsianek przyrządzonych na kefirze. Ten smaczny, fermentowany produkt mleczny podwaja moc takiego posiłku – wspiera bowiem wątrobę, skórę i przede wszystkim jelita. Jest więc i smacznie i zdrowo!