PoradyDodaję do owsianki i cieszę się zdrowiem. Śniadanie smakuje 2x lepiej

Dodaję do owsianki i cieszę się zdrowiem. Śniadanie smakuje 2x lepiej

Owsianka z tym dodatkiem to czyste złoto – i to niemal dosłownie. Odrobina przyprawy sprawia, że śniadanie nagle staje się jeszcze zdrowsze i jeszcze smaczniejsze. To naprawdę działa!

Owsianka z dodatkiem kurkumy jest jeszcze zdrowsza
Owsianka z dodatkiem kurkumy jest jeszcze zdrowsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Irina

14.12.2024 06:30

Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Ich walorom trudno się przyglądać bez owacji na stojąco, a to z kolei daje nam jasny przekaz: owsianka to perfekcyjny wybór na śniadanie. Ja sam jem ją bardzo często, i chociaż lubię dodawać do niej różne składniki, to moim ulubionym patentem jest dorzucenie tam odrobiny… kurkumy. Dlaczego? Już wszystko tłumaczę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owsianka z kurkumą

Złota owsianka, bo tak określa się to popularne śniadanie z dodatkiem kurkumy, to niewątpliwie cudowny dar dla organizmu. I to z wielu różnych powodów. Przede wszystkim ogólne działanie prozdrowotne. Kurkuma wykazuje silnie właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co może być optymalnym wsparciem dla każdego człowieka w okresie wzmożonych przeziębień. Indyjska przyprawa nie chroni nas jednak jedynie przed kaszlem i cieknącym nosem. Lekarze odkryli, że zawarta w niej kurkumina działa również przeciwnowotworowo. Wyjaśnia to medyczny termin apoptoza, czyli obumieranie komórek rakowych.

Owsianka z kurkumą ma także inne, ważne zalety. Doskonale oddziałuje na układ trawienny, regulując wzdęcia i gazy, pobudzając produkcję żółci i wspomagając trawienie tłuszczów. Obniża też poziom złego cholesterolu, zwalcza objawy artretyzmu, poprawia pamięć i dba o prawidłową kondycję skóry i włosów. To ni mniej, ni więcej, a naturalny lek – trzeba tylko pamiętać, że jak każdy taki środek, wiąże się z pewnymi ograniczeniami. WHO przestrzega przed spożywaniem większej ilości kurkumy niż 3 mg na 1 kg masy ciała.

Na czym przygotować owsiankę?

Złota owsianka to absolutnie doskonały pomysł na śniadanie i sam często wcielam go w życie. Pewnie zastanawiasz się, na czym najlepiej jest ją przygotować. Osobiście jestem wielkim fanem owsianek przyrządzonych na kefirze. Ten smaczny, fermentowany produkt mleczny podwaja moc takiego posiłku – wspiera bowiem wątrobę, skórę i przede wszystkim jelita. Jest więc i smacznie i zdrowo!

owsiankakurkumaporady

Wybrane dla Ciebie