Jedz taką owsiankę codziennie. Twoja koncentracja się poprawi, a ciśnienie unormuje

Korzyści płynące z regularnego spożywania płatków owsianych są niezliczone. To świetny sposób na rozpoczęcie dnia, ponieważ owsianka zaspokoi apetyt, doda energii oraz wesprze koncentrację. Jeśli jednak gotowanie płatków owsianych to za dużo dla twojego napiętego porannego grafiku, koniecznie wypróbuj przepis na owsiankę nocną.

Nocna owsianka to łatwy sposób na szybkie śniadanie Nocna owsianka to łatwy sposób na szybkie śniadanie
Źródło zdjęć: © Canva | pabradyphoto

Nocna owsianka zyskuje na popularności, chociaż nie brakuje też sceptycznych głosów dotyczących takiego sposobu przyrządzania płatków owsianych. Płatki bowiem zalewa się dowolnym płynem i odstawia na noc, by zmiękły. Dzięki temu płatki owsiane są gotowe do jedzenia już z samego rana, nie trzeba ich gotować, a wystarczy jedynie dodać im smaku. Zobacz, dlaczego warto korzystać z tego spsobu przyrządzania owsianki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spróbowaliśmy wegańskiego steka z drukarki 3d

Czy nocna owsianka jest zdrowa?

Bazą nocnej owsianki są płatki owsiane, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Wieczorem zalewa się je dowolnym płynem (wodą, sokiem, mlekiem, napojem roślinnym) i tak przygotowane spędzają całą noc (stąd nazwa specjału). Na drugi dzień płatki są już miękkie i nadają się do konsumpcji bez uprzedniego gotowania ich - dlatego też nocna owsianka może wzbudzać wątpliwości. Jednak niesłusznie, bo płatki owsiane są produktem wstępnie gotowanym na parze i podgrzewanym (by usunąć ewentualnie szkodliwe patogeny), a więc można je spożywać bez gotowania.

Warto zaznaczyć też, że długotrwałe gotowanie płatków owsianych prowadzi do utraty ich wartości odżywczych, zwłaszcza witamin. Rozgotowana owsianka nie tylko wygląda mniej apetycznie, ale także traci znaczącą część swoich korzystnych właściwości. Z kolei jedzenie surowych płatków owsianych jest możliwe bez względu na ich rodzaj. Warto jednak wiedzieć, że surowe płatki owsiane zawierają dużo błonnika i są dość ciężkostrawne.

Dlaczego warto jeść nocną owsiankę?
Dlaczego warto jeść nocną owsiankę? © Canva | Anna_Shepulova

Dlaczego warto jeść nocną owsiankę na śniadanie?

Owies to nie tylko doskonałe źródło białka, ale także bogactwo zdrowych aminokwasów. Spożywając owsiankę na śniadanie, dostarczamy organizmowi aminokwasów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Płatki owsiane dostarczają też witaminę B6, która wspomaga pamięć i koncentrację oraz zapobiega anemii, a także witaminy B1 i kwasu pantotenowego, które przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

W płatkach owsianych znajduje się beta-glukan wykazujący właściwości prebiotyczne, co oznacza, że stanowi pożywkę dla korzystnych bakterii żyjących w jelitach. Bakterie w jelitach częściowo rozkładają beta-glukan, co prowadzi do powstania kwasów organicznych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego.

Ponadto spożywanie nocnej owsianki może wspomóc walkę ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Ze względu na to, że płatki owsiane są bogate błonnik, mogą poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych, tym samym wspierając zdrowie serca oraz krążenie. A obecne w płatkach owsianych przeciwutleniacze rozszerzają i rozluźniają naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiegają nadciśnieniu.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟