W ubiegłym roku pomyliłam kasze do wigilijnych gołąbków. Dzięki temu przypadkowi były o niebo lepsze

Dawniej były postrzegane jako tradycyjne danie wigilijne tylko w południowo-wschodniej Polsce. Dziś postne gołąbki z kaszą gryczaną pojawiają się na wielu stołach, także na Mazowszu i Pomorzu. Uwielbiane przez jednych za charakterystyczny smak palonej kaszy gryczanej, często są krytykowane przez tych, którym przeszkadza intensywna goryczka. Okazuje się, że ten posmak w gołąbkach można ominąć w bardzo łatwy sposób.

Gołąbki z kaszą gryczaną niepalonąGołąbki z kaszą gryczaną niepaloną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gołąbki to nasz lokalny wynalazek. Pojawiają się już w przepisach z XIX wieku. Przed wojną były przygotowywane przez naszych rodaków zamieszkujących okolice Lwowa. Stamtąd rozprzestrzeniły się na Lubelszczyznę i Podkarpacie. Na Wigilię przygotowywano je z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Jednak trzeba przyznać, że dopiero dodatek suszonych grzybów wyniósł tę potrawę na salony. Aby wyszły idealne, zwróć uwagę na rodzaj kaszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu

Jaka kasza jest najlepsza do gołąbków wigilijnych?

Tradycyjne gołąbki z Lubelszczyzny, znane także jako łupcie, przygotowywane były z paloną kaszą gryczaną. Właściwie zawierały tylko 3 składniki – kaszę, kapustę i olej lniany. Z kolei pochodzące z Kresów hołubcie bielkowskie robiono z dodatkiem kaszy jęczmiennej i gotowanych ziemniaków. Szczęśliwa pomyłka z zeszłego roku skłoniła mnie do tego, by sprawdzić, która kasza jest najlepsza do gołąbków.

3 rodzaje kasz do gołąbków – porównanie wartości odżywczych i smaku

Wszystkie 3 kasze – gryczana palona, niepalona i jęczmienna – zawierają dużą ilość białka roślinnego i błonnika. Jeśli chodzi o zawartość witamin z grupy B i minerałów, takich jak magnez, żelazo i cynk, najlepiej wypadają kasza gryczana niepalona i kasza jęczmienna.

Jednak w smaku zdecydowanie wygrywa niepalona kasza gryczana, która jest o wiele delikatniejsza od palonej i pozbawiona goryczki, która jest efektem ubocznym procesu prażenia. Nie posiada także ziemistego posmaku, charakterystycznego dla kaszy jęczmiennej. Dla jednych minusem, a dla innych plusem, może być większa ilość kalorii w niepalonej i jęczmiennej kaszy. W palonej kilka procent umyka w wyniku obróbki termicznej, niestety ubywa także witamin i minerałów.

Przepis na gołąbki postne z kaszą niepaloną i grzybami

Do gołąbków wigilijnych doskonale pasuje sos z grzybów leśnych. Spróbuj go przygotować z dodatkiem świeżego tymianku, a goście będą zachwyceni jego aromatem i głębią smaku.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 100 g grzybów suszonych – najlepsze są borowiki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki, 
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,.

Wykonanie:

  • W dużym garnku sparz główkę kapusty. Po 5 minutach ostrożnie ją wyjmij i oddziel liście na gołąbki. Wyrównaj ich powierzchnię ścinając nożem główny nerw.
  • W osobnym garnku wstaw do zagotowania niepaloną kaszę gryczaną i przygotuj ją zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Suszone grzyby zalej ciepłą wodą (ale nie wrzątkiem) i odstaw na minimum 1 godzinę.
  • Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmaż posiekaną drobno cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę grzyby, przełóż odsączoną ugotowaną kaszę. Zalej wodą pozostałą po moczeniu grzybów. Podgrzewaj, aby składniki przeszły smakiem, a przy okazji odparował nadmiar wody. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
  • Gotowy farsz zawiń w liście kapusty i ułóż w garnku ciasno jeden obok drugiego. Zalej bulionem z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Kiedy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy