W ubiegłym roku pomyliłam kasze do wigilijnych gołąbków. Dzięki temu przypadkowi były o niebo lepsze

Dawniej były postrzegane jako tradycyjne danie wigilijne tylko w południowo-wschodniej Polsce. Dziś postne gołąbki z kaszą gryczaną pojawiają się na wielu stołach, także na Mazowszu i Pomorzu. Uwielbiane przez jednych za charakterystyczny smak palonej kaszy gryczanej, często są krytykowane przez tych, którym przeszkadza intensywna goryczka. Okazuje się, że ten posmak w gołąbkach można ominąć w bardzo łatwy sposób.

Gołąbki z kaszą gryczaną niepalonąGołąbki z kaszą gryczaną niepaloną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gołąbki to nasz lokalny wynalazek. Pojawiają się już w przepisach z XIX wieku. Przed wojną były przygotowywane przez naszych rodaków zamieszkujących okolice Lwowa. Stamtąd rozprzestrzeniły się na Lubelszczyznę i Podkarpacie. Na Wigilię przygotowywano je z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Jednak trzeba przyznać, że dopiero dodatek suszonych grzybów wyniósł tę potrawę na salony. Aby wyszły idealne, zwróć uwagę na rodzaj kaszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu

Jaka kasza jest najlepsza do gołąbków wigilijnych?

Tradycyjne gołąbki z Lubelszczyzny, znane także jako łupcie, przygotowywane były z paloną kaszą gryczaną. Właściwie zawierały tylko 3 składniki – kaszę, kapustę i olej lniany. Z kolei pochodzące z Kresów hołubcie bielkowskie robiono z dodatkiem kaszy jęczmiennej i gotowanych ziemniaków. Szczęśliwa pomyłka z zeszłego roku skłoniła mnie do tego, by sprawdzić, która kasza jest najlepsza do gołąbków.

3 rodzaje kasz do gołąbków – porównanie wartości odżywczych i smaku

Wszystkie 3 kasze – gryczana palona, niepalona i jęczmienna – zawierają dużą ilość białka roślinnego i błonnika. Jeśli chodzi o zawartość witamin z grupy B i minerałów, takich jak magnez, żelazo i cynk, najlepiej wypadają kasza gryczana niepalona i kasza jęczmienna.

Jednak w smaku zdecydowanie wygrywa niepalona kasza gryczana, która jest o wiele delikatniejsza od palonej i pozbawiona goryczki, która jest efektem ubocznym procesu prażenia. Nie posiada także ziemistego posmaku, charakterystycznego dla kaszy jęczmiennej. Dla jednych minusem, a dla innych plusem, może być większa ilość kalorii w niepalonej i jęczmiennej kaszy. W palonej kilka procent umyka w wyniku obróbki termicznej, niestety ubywa także witamin i minerałów.

Przepis na gołąbki postne z kaszą niepaloną i grzybami

Do gołąbków wigilijnych doskonale pasuje sos z grzybów leśnych. Spróbuj go przygotować z dodatkiem świeżego tymianku, a goście będą zachwyceni jego aromatem i głębią smaku.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 100 g grzybów suszonych – najlepsze są borowiki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki, 
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,.

Wykonanie:

  • W dużym garnku sparz główkę kapusty. Po 5 minutach ostrożnie ją wyjmij i oddziel liście na gołąbki. Wyrównaj ich powierzchnię ścinając nożem główny nerw.
  • W osobnym garnku wstaw do zagotowania niepaloną kaszę gryczaną i przygotuj ją zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Suszone grzyby zalej ciepłą wodą (ale nie wrzątkiem) i odstaw na minimum 1 godzinę.
  • Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmaż posiekaną drobno cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę grzyby, przełóż odsączoną ugotowaną kaszę. Zalej wodą pozostałą po moczeniu grzybów. Podgrzewaj, aby składniki przeszły smakiem, a przy okazji odparował nadmiar wody. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
  • Gotowy farsz zawiń w liście kapusty i ułóż w garnku ciasno jeden obok drugiego. Zalej bulionem z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Kiedy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat