Jedz na śniadanie zamiast kanapek. Będziesz mieć talię osy i sprawny mózg

Wiele osób odrzuca jej intensywny smak i zapach, inni z kolei nie wyobrażają sobie jadania takiego produktu z rana, w dodatku na słodko. My zaś udowadniamy, że nie tylko jest doskonałym rozwiązaniem na pierwszy posiłek dnia, ale też wspaniale komponuje się z przeróżnymi dodatkami, zwłaszcza ze względu na fantastycznie orzechowe nuty. Sprawdź, zanim zaczniesz grymasić.

GryczankaGryczanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gryczanką zajadali się nasi dziadkowie. Nie mieli co prawda dostępu do tak różnorodnych produktów, a więc ich posiłek nie był tak zmyślną kompozycją, jakie dzisiaj możemy stworzyć. Jednak to, co gryczanka mogła zaoferować i oferuje do dzisiaj, to ogrom cennych składników, które nie są obojętne dla naszego organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki a'la Raffaello. Przepis na kokosowy deser, który smakuje wybornie

Jaką kaszę gryczaną wybrać - paloną czy niepaloną?

Na wstępie warto zaznaczyć, że i jedna, i druga są pełne wartościowych składników. Kasza gryczana palona poddana jest obróbce cieplnej, za sprawą której zyskuje ciemniejszy kolor i gorzkawy posmak. Kasza niepalona zaś jest kaszą suszoną, ma jaśniejszą barwę i delikatniejszy smak.

Jak łatwo się domyślić, obróbka cieplna odbija się niekorzystnie na zawartości cennych składników w kaszy gryczanej - konkretniej obniża jej zdolność antyoksydacyjną. Niemniej palona kasza gryczana ma nieco więcej błonnika w porównaniu do niepalonej, a także żelaza i kwasu foliowego.

Dlaczego warto jeść gryczankę na śniadanie?

Kasza gryczana nie jest częstym gościem diety. Skutecznie przez lata wypierana była przez ziemniaki, aż zapomnieliśmy, jak istotnym składnikiem diety była kiedyś. Najbardziej popularna była kasza gryczana ciemna. Gotowaną ją na sypko i podawano ze skwarkami, kwaśnym mlekiem lub serwatką. Gryczankę kojarzono z prostym, chłopskim stołem.

To przede wszystkim dlatego, że kasza gryczana jest produktem wysoce sycącym - charakteryzują ją wysoka zawartość białka - rozgrzewającym i dodającym energii. To doskonała propozycja na śniadanie także dla osób na diecie odchudzającej czy bezglutenowej. Gryka nie zawiera glutenu, a osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, powinny zwrócić uwagę na wysoką zawartość błonnika w gryczance, a także jej niski indeks glikemiczny.

Gryczanka
Gryczanka © Pixabay

Co więcej, badania wskazują na właściwości gryki obniżające poziomu cukru we krwi. Za efekt ten odpowiedzialny jest D-chiro-inozytol, który m.in. zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Warto również wiedzieć, że dzięki wysokiej zawartości witaminy B kasza gryczana wspiera działanie mózgu i układu nerwowego. Produkt ten bogaty jest również w polifenole, potas, magnez, żelazo fosfor, miedź czy cynk.

Gryczanka na słodko na śniadanie. Przepis

Gryczankę można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z najprostszych jest ugotowanie kaszy na sypko i wymieszanie jej z domowym à la puddingiem kakaowym (zblendowane kakao, banan i mleko/napój roślinny). Taką mieszankę warto oprószyć orzechami. To doskonała kompozycja smakowa, łatwa do przygotowania i niewymagająca dodawania słodzideł. Zobacz też inny przepis na gryczankę.

Składniki:

  • 40 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 250 ml mleka/napoju roślinnego,
  • miód do smaku,
  • garść ulubionych owoców,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj z dodatkiem szczypty soli. Do gorącego już mleka wsyp kaszę gryczaną i całość doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ognień i gotuj kaszę pod przykryciem ok. 15 minut (aż wchłonie mleko).
  2. Gryczankę przełóż na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami - świeżymi lub suszonymi owocami, chrupiącymi orzechami i nasionami, przyprawami - cynamonem czy kardamonem. Kiedy nieco ostygnie, możesz dodać miodu.
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇