Jedz na śniadanie zamiast kanapek. Będziesz mieć talię osy i sprawny mózg

Wiele osób odrzuca jej intensywny smak i zapach, inni z kolei nie wyobrażają sobie jadania takiego produktu z rana, w dodatku na słodko. My zaś udowadniamy, że nie tylko jest doskonałym rozwiązaniem na pierwszy posiłek dnia, ale też wspaniale komponuje się z przeróżnymi dodatkami, zwłaszcza ze względu na fantastycznie orzechowe nuty. Sprawdź, zanim zaczniesz grymasić.

GryczankaGryczanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gryczanką zajadali się nasi dziadkowie. Nie mieli co prawda dostępu do tak różnorodnych produktów, a więc ich posiłek nie był tak zmyślną kompozycją, jakie dzisiaj możemy stworzyć. Jednak to, co gryczanka mogła zaoferować i oferuje do dzisiaj, to ogrom cennych składników, które nie są obojętne dla naszego organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki a'la Raffaello. Przepis na kokosowy deser, który smakuje wybornie

Jaką kaszę gryczaną wybrać - paloną czy niepaloną?

Na wstępie warto zaznaczyć, że i jedna, i druga są pełne wartościowych składników. Kasza gryczana palona poddana jest obróbce cieplnej, za sprawą której zyskuje ciemniejszy kolor i gorzkawy posmak. Kasza niepalona zaś jest kaszą suszoną, ma jaśniejszą barwę i delikatniejszy smak.

Jak łatwo się domyślić, obróbka cieplna odbija się niekorzystnie na zawartości cennych składników w kaszy gryczanej - konkretniej obniża jej zdolność antyoksydacyjną. Niemniej palona kasza gryczana ma nieco więcej błonnika w porównaniu do niepalonej, a także żelaza i kwasu foliowego.

Dlaczego warto jeść gryczankę na śniadanie?

Kasza gryczana nie jest częstym gościem diety. Skutecznie przez lata wypierana była przez ziemniaki, aż zapomnieliśmy, jak istotnym składnikiem diety była kiedyś. Najbardziej popularna była kasza gryczana ciemna. Gotowaną ją na sypko i podawano ze skwarkami, kwaśnym mlekiem lub serwatką. Gryczankę kojarzono z prostym, chłopskim stołem.

To przede wszystkim dlatego, że kasza gryczana jest produktem wysoce sycącym - charakteryzują ją wysoka zawartość białka - rozgrzewającym i dodającym energii. To doskonała propozycja na śniadanie także dla osób na diecie odchudzającej czy bezglutenowej. Gryka nie zawiera glutenu, a osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, powinny zwrócić uwagę na wysoką zawartość błonnika w gryczance, a także jej niski indeks glikemiczny.

Gryczanka
Gryczanka © Pixabay

Co więcej, badania wskazują na właściwości gryki obniżające poziomu cukru we krwi. Za efekt ten odpowiedzialny jest D-chiro-inozytol, który m.in. zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Warto również wiedzieć, że dzięki wysokiej zawartości witaminy B kasza gryczana wspiera działanie mózgu i układu nerwowego. Produkt ten bogaty jest również w polifenole, potas, magnez, żelazo fosfor, miedź czy cynk.

Gryczanka na słodko na śniadanie. Przepis

Gryczankę można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z najprostszych jest ugotowanie kaszy na sypko i wymieszanie jej z domowym à la puddingiem kakaowym (zblendowane kakao, banan i mleko/napój roślinny). Taką mieszankę warto oprószyć orzechami. To doskonała kompozycja smakowa, łatwa do przygotowania i niewymagająca dodawania słodzideł. Zobacz też inny przepis na gryczankę.

Składniki:

  • 40 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 250 ml mleka/napoju roślinnego,
  • miód do smaku,
  • garść ulubionych owoców,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj z dodatkiem szczypty soli. Do gorącego już mleka wsyp kaszę gryczaną i całość doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ognień i gotuj kaszę pod przykryciem ok. 15 minut (aż wchłonie mleko).
  2. Gryczankę przełóż na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami - świeżymi lub suszonymi owocami, chrupiącymi orzechami i nasionami, przyprawami - cynamonem czy kardamonem. Kiedy nieco ostygnie, możesz dodać miodu.

Wybrane dla Ciebie

Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam