PrzepisObiadTa kapusta to kulinarny game changer. Zawijanie gołąbków nigdy nie było łatwiejsze

Ta kapusta to kulinarny game changer. Zawijanie gołąbków nigdy nie było łatwiejsze

Już dawno nie brałam się za gotowanie gołąbków. Przygotowanie kapusty, żmudne oddzielanie liści i zawijanie farszu tak, aby gołąbki nie rozpadały się podczas gotowania. Wizja porwanych liści kapusty i mięsa pływającego luzem w gołąbkowej zupie – piętrzące się problemy z tradycyjnym obiadem wywoływały u mnie stany lękowe. Wszystko odeszło w niepamięć, gdy w mojej lodówce pojawiła się płaska kapusta gołąbkowa.

Gołąbki zawinięte w kapustę płaską są równe i nie rozpadają się
Gołąbki zawinięte w kapustę płaską są równe i nie rozpadają się
Źródło zdjęć: © Pyszności | Anna Galuhn

30.11.2024 | aktual.: 02.12.2024 08:49

Spłaszczony kształt i sporych rozmiarów liście, które łatwo odchodzą od główki – to nie jest tani chwyt reklamowy marketów i dyskontów sprzedających kapustę płaską do gołąbków. W sklepach możesz ją dostać także pod nazwą Coolwrap lub Callaway. Producenci oferują także wycięte kwadraty, gotowe do zawijania tradycyjnych gołąbków lub rollsów z dowolnym farszem. Ja kupiłam spłaszczoną główkę w całości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie kapusty na gołąbki

Zanim zaczniesz zawijać gołąbki, musisz sparzyć kapustę. Przy pomocy małego ostrego noża wytnij ze środka twardy głąb. Przełóż główkę do garnka, zalej wodą i wstaw do zagotowania. Wyjmij po 5 minutach od momentu wrzenia.

Zwróć uwagę na to, aby kapusta była w całości zanurzona w wodzie. Włóż ją wycięciem do dołu w taki sposób, aby pusta przestrzeń powoli wypełniła się płynem. Przy wyjmowaniu kapusty poczekaj, aż wycieknie woda. Ta odmiana kapusty ma luźno połączone liście, więc wody może być całkiem sporo. Ostrożnie przełóż główkę na durszlak wycięciem do dołu i pozostaw chwilę nad zlewem. Następnie oddziel liście kapusty i porozkładaj je na ręczniku papierowym.

W ten sposób zetnij główny nerw, aby wyrównać liście na gołąbki
W ten sposób zetnij główny nerw, aby wyrównać liście na gołąbki© Pyszności | Anna Galuhn

Uważaj przy wycinaniu nerwu

Każdy liść kapusty, nawet tej gołąbkowej, ma w dolnej części główny nerw, który idzie od jej środka. Dobrze jest ściąć to zgrubienie nożem, aby liście były miękkie i podatne na zawijanie. To bardzo prosta czynność i wszystko pójdzie zgodnie z planem, gdy zetniesz nerw w odpowiednim kierunku, czyli od góry w stronę nasady liścia. Jeśli będziesz ścinać nerw w drugą stronę, liść może się rozerwać.

Rozłożyste liście kapusty sprawiają, że farsz zawija się sam
Rozłożyste liście kapusty sprawiają, że farsz zawija się sam © Pyszności | Anna Galuhn

Prosty sposób na zawijanie gołąbków

Zawinięcie farszu w liście to już ostatni etap przed gotowaniem gołąbków. Przygotowanie 16 zgrabnych ruloników zajęło mi niecałe 10 minut. Nakładasz łyżką mięso wymieszane z ryżem. Składasz boki liści do środka i zawijasz w rulon. Gołąbki układasz w garnku na liściach kapusty jeden obok drugiego łączeniem do dołu.

Przepis na gołąbki z mięsem wieprzowym i ryżem

Gołąbki możesz przygotować także z samego mięsa lub mięsa wymieszanego z kaszą manną. Świetnie smakują także z farszem wegetariańskim, na przykład z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, polane sosem grzybowym. Ja podałam je tradycyjnie z sosem pomidorowym. Z poniższych składników przygotujesz 16 gołąbków średniej wielkości.

Składniki:

  • 1 kapusta płaska gołąbkowa,
  • 1 kg mięsa mielonego, na przykład wieprzowego z łopatki,
  • 200 g ugotowanego ryżu,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Główkę kapusty z wyciętym rdzeniem gotuj przez 5 minut w gorącej wodzie. Ostrożnie wyjmij i pozostaw na sitku nad zlewem. Następnie oddziel liście i zetnij główny rdzeń tak, aby powierzchnia liści była równa.
  2. Na patelni z roztopionym masłem zeszklij posiekaną drobno cebulę. Mięso mielone wymieszaj z ugotowanym ryżem, dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, małą łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Masę wyrób ręką.
  3. Na środek każdego liścia nałóż dwie duże łyżki mięsa i zawiń gołąbki. Duży garnek wyłóż liśćmi, które pozostały z główki kapusty. Ułóż na nich gołąbki jeden obok drugiego.
  4. Gołąbki zalej wodą lub bulionem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Gotuj przez 90 minut.

Wybrane dla Ciebie