Zawiń w to gołąbki. Zwykła kapusta odejdzie do lamusa
Gołąbki to jedno z dań, które doskonale znamy. Pojawiają się w polskich domach od pokoleń, rozgrzewając w chłodne dni i uciszając burczenie w brzuchu. Jedni farsz zawijają w kapustę włoską, inni wybierają tylko zwykłe główki. W tym przepisie znajdziesz jednak jeszcze inny dodatek do gołąbków.
27.11.2024 12:21
W gołąbkach ważny jest nie tylko farsz, ale również to, w co jest owinięty. Twarda, łykowata kapusta potrafi skutecznie zepsuć przyjemność z jedzenia. Samo jej przygotowanie zajmuje sporo czasu. Szybkie rozwiązanie czai się jednak za rogiem, a dokładniej na półce z azjatyckimi produktami. Do gołąbków warto wykorzystać bowiem papier ryżowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki w papierze ryżowym
Papier ryżowy to nieodzowny składnik sajgonek. Okazuje się jednak, że może być pysznym łącznikiem między obiadem u babci a wizytą u cioci, która właśnie wróciła z Chin. Po usmażeniu staje się chrupiący, pozostając przy tym delikatny. Nie zdominuje smaku farszu.
Do środka wrzucić można dowolny farsz. Sprawdzi się mięso z ryżem, soczewica czy też kasza z grzybami.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej sprawdzi się z łopatki),
- 1 szklanka ugotowanego białego ryżu,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowy,
- 2 ząbki czosnku,
- papryka słodka, sól i pieprz do smaku.
- papier ryżowy
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż mięso, dodaj ryż, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
- Na oleju zeszklij posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę, podsmaż chwilę i dorzuć do mięsa.
- Dokładnie wymieszaj cały farsz i opcjonalnie dopraw do smaku.
- Papier ryżowy namocz zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wyłóż na zwilżony papier porcję farszu i zawiń jak krokiety. Jeśli masa nie jest wystarczająco gęsta, dodaj więcej ryżu lub dosyp kaszę manną.
- Odłóż na 10 minut, by gołąbki nieco wyschły. Zachowaj odstępy, by nie skleiły się ze sobą.
- Posyp z wierzchu słodką papryką i posmaruj olejem.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż papier ryżowy się zarumieni.
Gotowe gołąbki podaj z sosem pomidorowym. Smacznego!