Zawiń w to gołąbki. Zwykła kapusta odejdzie do lamusa

Gołąbki to jedno z dań, które doskonale znamy. Pojawiają się w polskich domach od pokoleń, rozgrzewając w chłodne dni i uciszając burczenie w brzuchu. Jedni farsz zawijają w kapustę włoską, inni wybierają tylko zwykłe główki. W tym przepisie znajdziesz jednak jeszcze inny dodatek do gołąbków.

Nietypoww gołąbki zaskoczą całą rodzinęNietypoww gołąbki zaskoczą całą rodzinę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W gołąbkach ważny jest nie tylko farsz, ale również to, w co jest owinięty. Twarda, łykowata kapusta potrafi skutecznie zepsuć przyjemność z jedzenia. Samo jej przygotowanie zajmuje sporo czasu. Szybkie rozwiązanie czai się jednak za rogiem, a dokładniej na półce z azjatyckimi produktami. Do gołąbków warto wykorzystać bowiem papier ryżowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leśny mech w jeszcze lepszym wydaniu. Zaskocz wszystkich viralowym przepisem

Gołąbki w papierze ryżowym

Papier ryżowy to nieodzowny składnik sajgonek. Okazuje się jednak, że może być pysznym łącznikiem między obiadem u babci a wizytą u cioci, która właśnie wróciła z Chin. Po usmażeniu staje się chrupiący, pozostając przy tym delikatny. Nie zdominuje smaku farszu.

Gołąbki w papierze ryżowym przygotujesz w mgnieniu oka
Gołąbki w papierze ryżowym przygotujesz w mgnieniu oka © Adobe Stock

Do środka wrzucić można dowolny farsz. Sprawdzi się mięso z ryżem, soczewica czy też kasza z grzybami.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej sprawdzi się z łopatki),
  • 1 szklanka ugotowanego białego ryżu,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryka słodka, sól i pieprz do smaku.
  • papier ryżowy

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż mięso, dodaj ryż, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
  2. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę, podsmaż chwilę i dorzuć do mięsa.
  3. Dokładnie wymieszaj cały farsz i opcjonalnie dopraw do smaku.
  4. Papier ryżowy namocz zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Wyłóż na zwilżony papier porcję farszu i zawiń jak krokiety. Jeśli masa nie jest wystarczająco gęsta, dodaj więcej ryżu lub dosyp kaszę manną.
  6. Odłóż na 10 minut, by gołąbki nieco wyschły. Zachowaj odstępy, by nie skleiły się ze sobą.
  7. Posyp z wierzchu słodką papryką i posmaruj olejem.
  8. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż papier ryżowy się zarumieni.

Gotowe gołąbki podaj z sosem pomidorowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej