Jak gotować kapustę do gołąbków? Znany kucharz zdradza niezawodny sposób

Przygotowanie gołąbków powinno znaleźć się w repertuarze każdego kucharza lubującego się w polskiej kuchni. Z początku uciążliwa może być kwestia odrywania liści kapusty. Tu z pomocą przyszedł nie kto inny jak Tomasz Strzelczyk, który pokazał, jak gotować kapustę na gołąbki łatwo, szybko i przyjemnie.

ObrazekJak gotować kapustę - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube

Początki gotowania są trudne, ale i zabawne. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, który od razu wiedział wszystko, a po kuchni poruszał się jak ryba w wodzie. Kiedyś byliśmy zdani tylko na metody prób i błędów albo porady naszych babć, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dziś nie jesteśmy już tak samotni w dążeniu do stania się kucharzami przez wielkie K. Pomaga nam w tym między innymi Tomasz Strzelczyk.

Obrazek
Jak gotować kapustę - Pyszności; foto: Canva

A Strzelczyk, kucharz doskonały i doświadczony, postanowił ostatnio znacznie uprościć życie wszystkim gotującym amatorom i zaprezentował, jak gotować kapustę na gołąbki w najprostszy możliwy sposób.

Jak gotować kapustę na gołąbki?

Bez odpowiedniego sparzenia kapusty, gołąbki po prostu nam nie wyjdą. Ten proces nie możesz trwać ani za długo - bo warzywo się po prostu rozpadnie, ani za krótko, bo liście nie będą ładnie odchodzić i będą za twarde.

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przejść przez cały proces bez uszczerbku na cierpliwości. Najpierw należy odciąć spód kapusty. Owszem, cały spód, nie tylko głąb. Dzięki temu odrywanie liści będzie bardzo proste. Kawałkami kapusty, które zostały odcięte, można później wyłożyć dno garnka podczas gotowania.

Obrazek
Jak gotować kapustę - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Następnie nożem wytnij resztę głąba, pozostawiając w kapuście niewielką dziurę. Warzywo skropl małą ilością oleju. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Kiedy będzie już wrząca, wrzuć do niej kapustę, przykryj i gotuj 15 minut.

Po tym czasie kapusta będzie idealnie miękka, a liście będą odchodziły właściwie same. Najtrudniejsze za tobą. Teraz już tylko farsz i można zawijać. Smacznego!

A po ciekawe przepisy zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam na przykład instrukcję jak zrobić pyszny chlebek ziołowy z fetą. 

Wybrane dla Ciebie
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm