Jak gotować kapustę do gołąbków? Znany kucharz zdradza niezawodny sposób

Przygotowanie gołąbków powinno znaleźć się w repertuarze każdego kucharza lubującego się w polskiej kuchni. Z początku uciążliwa może być kwestia odrywania liści kapusty. Tu z pomocą przyszedł nie kto inny jak Tomasz Strzelczyk, który pokazał, jak gotować kapustę na gołąbki łatwo, szybko i przyjemnie.

ObrazekJak gotować kapustę - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube

Początki gotowania są trudne, ale i zabawne. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, który od razu wiedział wszystko, a po kuchni poruszał się jak ryba w wodzie. Kiedyś byliśmy zdani tylko na metody prób i błędów albo porady naszych babć, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dziś nie jesteśmy już tak samotni w dążeniu do stania się kucharzami przez wielkie K. Pomaga nam w tym między innymi Tomasz Strzelczyk.

Obrazek
Jak gotować kapustę - Pyszności; foto: Canva

A Strzelczyk, kucharz doskonały i doświadczony, postanowił ostatnio znacznie uprościć życie wszystkim gotującym amatorom i zaprezentował, jak gotować kapustę na gołąbki w najprostszy możliwy sposób.

Jak gotować kapustę na gołąbki?

Bez odpowiedniego sparzenia kapusty, gołąbki po prostu nam nie wyjdą. Ten proces nie możesz trwać ani za długo - bo warzywo się po prostu rozpadnie, ani za krótko, bo liście nie będą ładnie odchodzić i będą za twarde.

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przejść przez cały proces bez uszczerbku na cierpliwości. Najpierw należy odciąć spód kapusty. Owszem, cały spód, nie tylko głąb. Dzięki temu odrywanie liści będzie bardzo proste. Kawałkami kapusty, które zostały odcięte, można później wyłożyć dno garnka podczas gotowania.

Obrazek
Jak gotować kapustę - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Następnie nożem wytnij resztę głąba, pozostawiając w kapuście niewielką dziurę. Warzywo skropl małą ilością oleju. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Kiedy będzie już wrząca, wrzuć do niej kapustę, przykryj i gotuj 15 minut.

Po tym czasie kapusta będzie idealnie miękka, a liście będą odchodziły właściwie same. Najtrudniejsze za tobą. Teraz już tylko farsz i można zawijać. Smacznego!

A po ciekawe przepisy zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam na przykład instrukcję jak zrobić pyszny chlebek ziołowy z fetą. 

Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie
Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇