Jak gotować kapustę do gołąbków? Znany kucharz zdradza niezawodny sposób
Przygotowanie gołąbków powinno znaleźć się w repertuarze każdego kucharza lubującego się w polskiej kuchni. Z początku uciążliwa może być kwestia odrywania liści kapusty. Tu z pomocą przyszedł nie kto inny jak Tomasz Strzelczyk, który pokazał, jak gotować kapustę na gołąbki łatwo, szybko i przyjemnie.
05.02.2023 10:00
Początki gotowania są trudne, ale i zabawne. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, który od razu wiedział wszystko, a po kuchni poruszał się jak ryba w wodzie. Kiedyś byliśmy zdani tylko na metody prób i błędów albo porady naszych babć, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dziś nie jesteśmy już tak samotni w dążeniu do stania się kucharzami przez wielkie K. Pomaga nam w tym między innymi Tomasz Strzelczyk.
A Strzelczyk, kucharz doskonały i doświadczony, postanowił ostatnio znacznie uprościć życie wszystkim gotującym amatorom i zaprezentował, jak gotować kapustę na gołąbki w najprostszy możliwy sposób.
Jak gotować kapustę na gołąbki?
Bez odpowiedniego sparzenia kapusty, gołąbki po prostu nam nie wyjdą. Ten proces nie możesz trwać ani za długo - bo warzywo się po prostu rozpadnie, ani za krótko, bo liście nie będą ładnie odchodzić i będą za twarde.
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przejść przez cały proces bez uszczerbku na cierpliwości. Najpierw należy odciąć spód kapusty. Owszem, cały spód, nie tylko głąb. Dzięki temu odrywanie liści będzie bardzo proste. Kawałkami kapusty, które zostały odcięte, można później wyłożyć dno garnka podczas gotowania.
Następnie nożem wytnij resztę głąba, pozostawiając w kapuście niewielką dziurę. Warzywo skropl małą ilością oleju. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Kiedy będzie już wrząca, wrzuć do niej kapustę, przykryj i gotuj 15 minut.
Po tym czasie kapusta będzie idealnie miękka, a liście będą odchodziły właściwie same. Najtrudniejsze za tobą. Teraz już tylko farsz i można zawijać. Smacznego!
A po ciekawe przepisy zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam na przykład instrukcję jak zrobić pyszny chlebek ziołowy z fetą.