Dodaj do słoika z grzybami. Nie zepsują się, a mole będą trzymać się z daleka

Sezon grzybowy nabiera tempa, a pasjonaci leśnych skarbów wracają z lasów z pełnymi koszykami. To doskonały moment, aby zadbać o zapasy w spiżarni, a w tej zabraknąć nie może suszonych grzybów. Co jednak zrobić, żeby zachowały świeżość jak najdłużej?

Grzyby suszone - co zrobić, by zabezpieczyć je przed molami?Grzyby suszone - co zrobić, by zabezpieczyć je przed molami?
Źródło zdjęć: © Canva | Madzia71

Suszone grzyby stanowią podstawowy składnik wielu dań, a podczas przygotowań do świąt ich aromat jest wręcz nieodłącznym elementem kuchennych zapachów. Są świetnym dodatkiem do pierogów, kapusty, aromatycznych sosów, a także wzbogacają smak zup i zapiekanek. W sklepach ich cena może być bardzo wysoka, dlatego warto korzystać z darów natury. Jeżeli jednak obawiasz się, że twoja praca włożona w zbieranie i suszenie grzybów zostanie zaprzepaszczona, warto poznać tradycyjne sposoby przechowywania grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Jak suszyć grzyby?

Na początku należy dokładnie oczyścić grzyby z wszelkich zanieczyszczeń, takich jak ziemia, liście czy igły. Do tego celu najlepiej używać miękkiej szczoteczki. Grzybów nie należy myć wodą, ponieważ wilgoć może spowodować ich pleśnienie podczas suszenia. Następnie grzyby należy pokroić na cienkie plasterki, co przyspieszy proces suszenia, i rozłożyć równomiernie na suszarce do grzybów lub gazetach.

Zanim wysuszone grzyby wylądują w pojemniku, trzeba upewnić się, że są całkowicie suche, ponieważ nawet niewielka ilość wilgoci może doprowadzić do rozwoju pleśni i przyciągnąć szkodniki. Suszone grzyby najlepiej przechowywać w szklanym słoiku, który jest szczelny, odporny na wilgoć i chroni przed zewnętrznymi zapachami.

Jak prawidłowo suszyć grzyby?
Jak prawidłowo suszyć grzyby? © Canva | Tatiana Kasatkina

Jak zabezpieczyć suszone grzyby przed molami?

Liście laurowe nie tylko pełnią funkcję przyprawy, ale mają także właściwości owadobójcze. Ich zapach jest odpychający dla wielu owadów, takich jak mole spożywcze, które mogą sprawiać kłopoty w kuchni. Ponieważ liście laurowe są bardzo aromatyczne, a grzyby lubią chłonąć zapachy, mogą łatwo przesiąknąć wyrazistymi nutami przyprawy. W słoiku z suszonymi grzybami dobrze jest więc umieścić liście na około tydzień. Po tym czasie można je wyjąć, przenieść do osobnej miseczki i postawić obok słoików z grzybami.

Oprócz liści laurowych do słoika z suszonymi grzybami warto dodać kilka ziarenek ziela angielskiego lub goździków, które również mają właściwości odstraszające owady. W samych szafkach, gdzie przechowujemy słoiki z suszonymi grzybami, warto umieścić wysuszone skórki cytryny czy pomarańczy. Dobrze jest też przetrzeć kuchenne półki mieszanką wody z octem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem