Barszcz grzybowy według przepisu Magdy Gessler. Na wigilię podaję z łazankami

Barszcz z grzybów leśnych niegdyś był popularny na terenie całego kraju. Dziś podawany jest tylko w niektórych domach w Wielkopolsce i na Pomorzu. Warto odkurzyć ten przepis, bo aromat tej zupy sprawia, że cały dom pachnie, a przy tym jest łatwy do przygotowania. Magda Gessler lubi klarowny z pływającym kapeluszami borowików, łazankami i bitą śmietaną.

ObrazekBarszcz grzybowy według Magdy Gessler - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Magda Gessler oraz Facebook; konto: Magda Gessler
Anna Galuhn

Aromatyczny, esencjonalny i wyrazisty w smaku barszcz z grzybami z powodzeniem zastąpi popularną zupę z buraków. Jeśli jesteś fanem uszek z grzybami, nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać do niego fantazyjne mini pierożki. Grzyby z barszczu doskonale sprawdzą się do farszu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?

Jak przygotować grzyby na barszcz wigilijny?

Do barszczu według przepisu Magdy Gessler potrzebujesz 200 g suszonych borowików i 100 g podgrzybków. Przełóż grzyby do garnka i zalej je wodą tak, aby tylko przykryć kapelusze. Gotuj na małej mocy palnika przez ok. 30 minut.

Jak to bywa w przepisach od popularnej restauratorki, wybór grzybów nie jest przypadkowy. Prawdziwki dbają o pięknych aromat, a podgrzybki dodają zupie koloru. Jednak wystarczy dosłownie garść mniej szlachetnych grzybów. Zbyt duża ilość mogłaby za bardzo przyciemnić barszcz.

Barszcz z grzybami na Wigilię według przepisu Magdy Gessler

Składniki na 5 litrów barszczu:

  • 200 g borowików,
  • 100 g podgrzybków,
  • 4 cebule,
  • 2 pory,
  • 2 korzenie selera,
  • 6 korzeni pietruszki,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • pieprz,
  • sól,
  • goździki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki wódki,
  • sok z połówki cytryny.

Jak zrobić barszcz grzybowy krok po kroku?

  1. Suszone grzyby gotuj z wodą na wolnym ogniu. Dodaj cebulę obraną z łupin i pokrojoną na ćwiartki, a także przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz i goździki.
  2. W osobnym dużym garnku przygotuj warzywa na zupę. Wrzuć umyte pory w całości, seler w dużych kawałkach, cebulę i całe korzenie pietruszki. Zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól gruboziarnistą i świeżo mielony pieprz. Wstaw do zagotowania. Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika.
  3. Pozostałe 2 cebule pokrój w pióra i zeszklij na maśle na patelni. Do garnka z warzywami przełóż grzyby razem z wywarem i smażoną cebulę. Na wierzch połóż świeże zioła – cały pęczek koperku i nać selera. Gotuj na wolnym ogniu przez ponad 1 godzinę – do momentu, aż grzyby i warzywa będą miękkie.
  4. Na koniec dopraw zupę sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Przecedź ją do wazy przez sitko. Dodaj 2 łyżki wódki i łyżkę masła. Energicznie wymieszaj przy pomocy rózgi.
  5. Grzybowy barszcz wigilijny możesz podać z całymi kapeluszami borowików, łazankami i bitą śmietaną – tak jak Magda Gessler – lub tradycyjnie z uszkami.

Jak zrobić uszka do barszczu z grzybami?

Jeśli wybierasz tę drugą opcję, wyłów grzyby z zupy i przygotuj z nich farsz do uszek. Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę i dodaj miękkie kapelusze pokrojone w małą kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj, aby odparować wodę.

Sięgnij po sprawdzony przepis na uszka i przygotuj elastyczne ciasto. Przy pomocy małego kieliszka wytnij kółka, na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu i zawiń w uszka. Gotowe pierożki wrzuć do gotującej się osolonej wody. Wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej, gdy wypłyną na powierzchnię.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej