Przestałam zawijać farsz w liście kapusty. Na obiad robię szybkie gołąbki dla leniwych
W wielu domach gołąbki w sosie pomidorowym pojawiają się tylko na specjalne okazje. Nic dziwnego, przygotowanie ich zgodnie z tradycyjnym przepisem zajmuje sporo czasu. O wiele łatwiejsze, a równie pyszne są gołąbki bez zawijania. Niektórzy mówią, że to opcja dla leniwych, jednak nie przejmuję się tym. Ten przepis sprawia, że spędzam mniej czasu w kuchni i mam go więcej dla rodziny.
Szybkie gołąbki bez zawijania możesz usmażyć na patelni, jednak lepiej i zdrowiej jest zapiec je w piekarniku. Wychodzą wtedy o wiele delikatniejsze niż smażone, a przy tym zupełnie nie są suche. To zasługa sosu pomidorowego, który podczas pieczenia stale nawilża mięso.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia
Jaka kapusta do gołąbków siekanych?
Wybierz tę samą odmianę kapusty, w którą zawijasz tradycyjne gołąbki. W sezonie doskonale sprawdzi się młoda kapusta, ale równie dobrze może być zwykła biała lub rzymska, która jest mniej chrupiąca, za to bardziej miękka i delikatna.
Kapustę obierz z zewnętrznych liści, wytnij głąb, a następnie poszatkuj w drobne wiórki – możesz skorzystać z pomocy malaksera. Nie musisz jej gotować, jednak przed dodaniem do mięsa warto zrobić jedną rzecz. Oprósz kapustę solą, odstaw na 10 minut, po czym odciśnij z soku. Ten zabieg szybko zmiękcza liście, co sprawdza się nie tylko przy gołąbkach bez zawijania, ale także w przypadku surówek ze świeżej białej kapusty.
Przepis na szybkie gołąbki z piekarnika
Gołąbki możesz zalać sosem pomidorowym lub grzybowym, przygotowanym na bazie bulionu warzywnego.
Składniki na gołąbki bez zawijania:
- 500 g mięsa mielonego (może być z szynki lub łopatki wieprzowej),
- pół główki kapusty,
- 1 łyżka oleju,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 100 g ryżu,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie: garść świeżych ziół, na przykład koperku, pietruszki lub kolendry.
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich,
- sól i pieprz według uznania,
- opcjonalnie: 50 ml śmietanki 18 lub 30 proc.
Wykonanie:
- Wyjmij mięso mielone z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Ryż wsyp do garnka, zalej szklanką zimnej wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj od momentu wrzenia przez 10 minut. Zdejmij z kuchenki i zostaw pod przykryciem.
- Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj na drobne paseczki. Oprósz solą, odstaw na 10 minut, po czym odciśnij z niej sok.
- Na patelni z łyżką oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, pod koniec smażenia wrzuć także drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie pachnieć, przełóż z patelni do miski.
- Dodaj mięso, surowe jajko, sól, pieprz, ugotowany ryż i wybrane posiekane zioła. Wyrób mięso ręcznie, a następnie uformuj w dłoniach kotlety. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
- Aby przygotować sos, podgrzej w garnku bulion, dodaj passatę pomidorową i przyprawy. Jeśli chcesz, zabiel sos kwaśną lub słodką śmietaną. W przypadku kwaśnej śmietany pamiętaj, aby ją zahartować przed dodaniem do gorącego sosu.
- Zalej sosem kotlety. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.
Jak zahartować śmietanę?
Odlej pół szklanki sosu z garnka i odstaw do przestudzenia. Wymieszaj ze śmietaną, następnie uzupełnij szklankę gorącym sosem. Dokładnie wymieszaj, dodaj do sosu, wymieszaj w sosie.
Gołąbki podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.