Przestałam zawijać farsz w liście kapusty. Na obiad robię szybkie gołąbki dla leniwych

W wielu domach gołąbki w sosie pomidorowym pojawiają się tylko na specjalne okazje. Nic dziwnego, przygotowanie ich zgodnie z tradycyjnym przepisem zajmuje sporo czasu. O wiele łatwiejsze, a równie pyszne są gołąbki bez zawijania. Niektórzy mówią, że to opcja dla leniwych, jednak nie przejmuję się tym. Ten przepis sprawia, że spędzam mniej czasu w kuchni i mam go więcej dla rodziny.

Szybka wersja tradycyjnego obiaduSzybka wersja tradycyjnego obiadu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Szybkie gołąbki bez zawijania możesz usmażyć na patelni, jednak lepiej i zdrowiej jest zapiec je w piekarniku. Wychodzą wtedy o wiele delikatniejsze niż smażone, a przy tym zupełnie nie są suche. To zasługa sosu pomidorowego, który podczas pieczenia stale nawilża mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Jaka kapusta do gołąbków siekanych?

Wybierz tę samą odmianę kapusty, w którą zawijasz tradycyjne gołąbki. W sezonie doskonale sprawdzi się młoda kapusta, ale równie dobrze może być zwykła biała lub rzymska, która jest mniej chrupiąca, za to bardziej miękka i delikatna.

Kapustę obierz z zewnętrznych liści, wytnij głąb, a następnie poszatkuj w drobne wiórki – możesz skorzystać z pomocy malaksera. Nie musisz jej gotować, jednak przed dodaniem do mięsa warto zrobić jedną rzecz. Oprósz kapustę solą, odstaw na 10 minut, po czym odciśnij z soku. Ten zabieg szybko zmiękcza liście, co sprawdza się nie tylko przy gołąbkach bez zawijania, ale także w przypadku surówek ze świeżej białej kapusty.

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym i ziemniakami
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym i ziemniakami © Pyszności

Przepis na szybkie gołąbki z piekarnika

Gołąbki możesz zalać sosem pomidorowym lub grzybowym, przygotowanym na bazie bulionu warzywnego.

Składniki na gołąbki bez zawijania:

  • 500 g mięsa mielonego (może być z szynki lub łopatki wieprzowej),
  • pół główki kapusty,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 100 g ryżu,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: garść świeżych ziół, na przykład koperku, pietruszki lub kolendry.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz według uznania,
  • opcjonalnie: 50 ml śmietanki 18 lub 30 proc.

Wykonanie:

  1. Wyjmij mięso mielone z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  2. Ryż wsyp do garnka, zalej szklanką zimnej wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj od momentu wrzenia przez 10 minut. Zdejmij z kuchenki i zostaw pod przykryciem.
  3. Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj na drobne paseczki. Oprósz solą, odstaw na 10 minut, po czym odciśnij z niej sok.
  4. Na patelni z łyżką oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, pod koniec smażenia wrzuć także drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie pachnieć, przełóż z patelni do miski.
  5. Dodaj mięso, surowe jajko, sól, pieprz, ugotowany ryż i wybrane posiekane zioła. Wyrób mięso ręcznie, a następnie uformuj w dłoniach kotlety. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  6. Aby przygotować sos, podgrzej w garnku bulion, dodaj passatę pomidorową i przyprawy. Jeśli chcesz, zabiel sos kwaśną lub słodką śmietaną. W przypadku kwaśnej śmietany pamiętaj, aby ją zahartować przed dodaniem do gorącego sosu.
  7. Zalej sosem kotlety. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.

Jak zahartować śmietanę?

Odlej pół szklanki sosu z garnka i odstaw do przestudzenia. Wymieszaj ze śmietaną, następnie uzupełnij szklankę gorącym sosem. Dokładnie wymieszaj, dodaj do sosu, wymieszaj w sosie.

Gołąbki podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs