Przestałam zawijać farsz w liście kapusty. Na obiad robię szybkie gołąbki dla leniwych

W wielu domach gołąbki w sosie pomidorowym pojawiają się tylko na specjalne okazje. Nic dziwnego, przygotowanie ich zgodnie z tradycyjnym przepisem zajmuje sporo czasu. O wiele łatwiejsze, a równie pyszne są gołąbki bez zawijania. Niektórzy mówią, że to opcja dla leniwych, jednak nie przejmuję się tym. Ten przepis sprawia, że spędzam mniej czasu w kuchni i mam go więcej dla rodziny.

Szybka wersja tradycyjnego obiaduSzybka wersja tradycyjnego obiadu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Szybkie gołąbki bez zawijania możesz usmażyć na patelni, jednak lepiej i zdrowiej jest zapiec je w piekarniku. Wychodzą wtedy o wiele delikatniejsze niż smażone, a przy tym zupełnie nie są suche. To zasługa sosu pomidorowego, który podczas pieczenia stale nawilża mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Jaka kapusta do gołąbków siekanych?

Wybierz tę samą odmianę kapusty, w którą zawijasz tradycyjne gołąbki. W sezonie doskonale sprawdzi się młoda kapusta, ale równie dobrze może być zwykła biała lub rzymska, która jest mniej chrupiąca, za to bardziej miękka i delikatna.

Kapustę obierz z zewnętrznych liści, wytnij głąb, a następnie poszatkuj w drobne wiórki – możesz skorzystać z pomocy malaksera. Nie musisz jej gotować, jednak przed dodaniem do mięsa warto zrobić jedną rzecz. Oprósz kapustę solą, odstaw na 10 minut, po czym odciśnij z soku. Ten zabieg szybko zmiękcza liście, co sprawdza się nie tylko przy gołąbkach bez zawijania, ale także w przypadku surówek ze świeżej białej kapusty.

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym i ziemniakami
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym i ziemniakami © Pyszności

Przepis na szybkie gołąbki z piekarnika

Gołąbki możesz zalać sosem pomidorowym lub grzybowym, przygotowanym na bazie bulionu warzywnego.

Składniki na gołąbki bez zawijania:

  • 500 g mięsa mielonego (może być z szynki lub łopatki wieprzowej),
  • pół główki kapusty,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 100 g ryżu,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: garść świeżych ziół, na przykład koperku, pietruszki lub kolendry.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz według uznania,
  • opcjonalnie: 50 ml śmietanki 18 lub 30 proc.

Wykonanie:

  1. Wyjmij mięso mielone z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  2. Ryż wsyp do garnka, zalej szklanką zimnej wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj od momentu wrzenia przez 10 minut. Zdejmij z kuchenki i zostaw pod przykryciem.
  3. Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj na drobne paseczki. Oprósz solą, odstaw na 10 minut, po czym odciśnij z niej sok.
  4. Na patelni z łyżką oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, pod koniec smażenia wrzuć także drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie pachnieć, przełóż z patelni do miski.
  5. Dodaj mięso, surowe jajko, sól, pieprz, ugotowany ryż i wybrane posiekane zioła. Wyrób mięso ręcznie, a następnie uformuj w dłoniach kotlety. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  6. Aby przygotować sos, podgrzej w garnku bulion, dodaj passatę pomidorową i przyprawy. Jeśli chcesz, zabiel sos kwaśną lub słodką śmietaną. W przypadku kwaśnej śmietany pamiętaj, aby ją zahartować przed dodaniem do gorącego sosu.
  7. Zalej sosem kotlety. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.

Jak zahartować śmietanę?

Odlej pół szklanki sosu z garnka i odstaw do przestudzenia. Wymieszaj ze śmietaną, następnie uzupełnij szklankę gorącym sosem. Dokładnie wymieszaj, dodaj do sosu, wymieszaj w sosie.

Gołąbki podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki