Surówka z kapusty będzie jeszcze lepsza. Sekretem jest jeden dodatek
Szukasz pomysłu na warzywny dodatek do swojego rodzinnego obiadu? Większość osób wybiera surówkę z białej kapusty. Jest łatwa w przygotowaniu i można do niej dodać kilka ciekawych warzywnych, a nawet owocowych dodatków. Ale to ten jeden składnik sprawi, że ta surówka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Co warto dodać?
23.03.2023 | aktual.: 15.09.2023 13:45
Pomysłów na surówki jest całe mnóstwo. Jednak to opcja z kapusty białej jest najchętniej wybierana przez miłośników gotowania. Wystarczy poszatkować kapustę i dodać ulubione składniki. Taka surówka idealnie komponuje się z niemal każdym daniem mięsnym czy jarskim. Jest kilka opcji, by podkreślić jej wyrazisty smak. Jednak ten składnik sprawi, że będzie jedyna w swoim rodzaju.
Surówka z białej kapusty — prawdziwy klasyk wśród surówek
Nie ulega żadnej wątpliwości, że surówka w takiej wersji to najlepszy dodatek do obiadu, który króluje na polskich stołach od wielu, wielu lat. Idealnie pasuje do tradycyjnego polskiego obiadu, ale i do bardziej wymyślnych dań. Jest prosta w przygotowaniu, ale jej smak zachwyca. Podstawą takiej surówki jest kapusta, marchew, jabłko i koperek. Warto jednak pójść o krok dalej i urozmaicić ten standardowy przepis.
Czym podkręcić smak surówki z białej kapusty?
Jeśli zamierzasz przygotować surówkę w bardziej wyrazistej wersji, to możliwości jest całkiem sporo. Świetnie sprawdzi się tu przede wszystkim kminek, który sprawi, że surówka zyska niepowtarzalny smak. Ten niepozorny dodatek sprawi, że ten warzywny dodatek nabierze korzennego charakteru. Bo właśnie takim smakiem wyróżnia się ta niepozorna przyprawa. Warto podkreślić, że kminek korzystnie wpływa na twój organizm. Zapomnisz o wzdęciach i uczuciu przejedzenia.
Dobrze, jeśli nie poprzestaniesz tylko i wyłącznie na kminku. Świetnym uzupełnieniem tradycyjnych składników tej surówki mogą być również inne warzywa, takie jak kukurydza, por, seler naciowy czy czerwona papryka. Jeśli zależy ci na rześkości, to dobrą opcją będzie świeży ogórek, którego możesz pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce.
Surówka z białej kapusty z kminkiem — jak ją zrobić?
Receptura na ten dodatek do obiadu jest bardzo prosta. Możesz skupić się na podstawowych składnikach lub pójść o krok dalej i wykorzystać wspomniane wyżej dodatki. W każdej z zaproponowanych opcji będzie smakować wyśmienicie.
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- jabłko
- marchewka
- świeży koperek
- papryka
- świeży ogórek
- kukurydza
- łyżka kminku
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Surówka z kminkiem powinna zachwycić każdego. Jej przygotowanie rozpocznij od poszatkowania białej kapusty.
- Obierz marchewkę i jabłko i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Kukurydzę odcedź z zalewy, ogórka pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce, a paprykę pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki połącz w misce i dobrze wymieszaj.
- Przypraw solą, pieprzem i kminkiem. Dodaj łyżkę kminku.
- Skrop całość oliwą z oliwek i dodaj posiekany koperek. Wszystko wymieszaj i podaj z ulubionym obiadem. Smacznego!
Taka surówka idealnie będzie się komponować z duszoną karkówką z cebulą w sosie własnym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: