Wrzucam rabarbar i soczyste owoce. To jeden z najzdrowszych napojów, jakie wypijesz wiosną
Kompot z rabarbaru to napój, który idealnie wpisuje się w wiosenno-letni klimat. Jego orzeźwiający smak i prozdrowotne właściwości sprawiają, że jest niezastąpiony w ciepłe dni. Jeśli dodasz do niego soczyste owoce, odkryjesz zupełnie nowy poziom smaku.
Kompot z rabarbaru niesamowicie orzeźwia, więc jest idealny na lato. Cieszy się on dużą popularnością w polskich domach. Gasi pragnienie i przynosi mnóstwo pozytywnych wrażeń. Można jednak podkręcić jego smak i wzbogacić o wartości odżywcze. Wystarczy tylko dodać uwielbiane przez Polaków truskawki. Taki napój przygotujesz w kilka chwil.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Królewska pianka biało-czerwona. Słodkości bez włączania piekarnika
Jak zrobić kompot z rabarbaru i truskawek?
Przygotowanie jest niezwykle proste. Nie musisz nic piec, ugniatać i czekać kilku godzin, aż napój będzie gotowy. Całość zajmie ci dosłownie kilkanaście minut.
Składniki:
- 5 dużych łodyg rabarbaru,
- 250 g truskawek,
- cytrynę (do kompotu potrzebujesz łyżeczki soku),
- cukier lub inny słodzik, jeśli chcesz wypić fit wersję.
Będziesz potrzebować też około 2 litrów wody - może być z kranu lub butelkowana.
Przygotowanie:
- Umyj i oczyść owoce, pokrój je na mniejsze kawałki (truskawki na połówki, rabarbar na plasterki).
- Do garnka wsyp 50 g cukru, włóż owoce i wlej sok z cytryny. Zacznij podgrzewać. Nie zapomnij o mieszaniu. Rób to do momentu, w którym cukier się rozpuści, a owoce zaczną puszczać soki.
- Wlej wodę i zagotuj, od razu po tym zmniejsz ogień i gotuj całość przez kilka minut. Wystudź, a następnie przelej przez sitko. Dzięki temu będzie klarowny.
Gotowy kompot z rabarbaru możesz podawać z kostkami lodu i listkiem świeżej mięty. Idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni i świetnie skomponuje się z daniami z grilla.
Dlaczego kompot z rabarbaru i truskawek jest zdrowy?
Kompot z rabarbaru i truskawek to nie tylko pyszny, orzeźwiający napój, ale też zdrowa alternatywa dla słodzonych napojów gazowanych. Rabarbar jest bogaty w błonnik, witaminę K i przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie kości i działają przeciwzapalnie. Truskawki natomiast dostarczają witaminy C, manganu oraz antocyjanów, które wspomagają odporność i działają korzystnie na serce. Naturalna słodycz owoców pozwala ograniczyć dodatek cukru, co czyni ten kompot lekkim i wartościowym napojem, idealnym na ciepłe dni.