Nowy owoc w polskich sklepach. Jeśli zauważysz, kupuj bez wahania
Tamaryndowiec to egzotyczny owoc, który zdobywa większą popularność i coraz częściej pojawia się w sklepach. Jego wygląd i smak są całkowicie unikalne. Do tego ma sporo właściwości zdrowotnych. Co warto o nim wiedzieć?
Tamaryndowiec to drzewo, które naturalnie występuje w Azji, Afryce i Ameryce Środkowej. Jego owoce przypominają duże strąki fasoli, a pod ich skórką kryje się zielono-różowy miąższ. Tamaryndowiec jest ceniony za swoje walory smakowe i zdrowotne, a jego owoce są wykorzystywane przede wszystkim w kuchni azjatyckiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka
Co zawierają owoce tamaryndowca
Owoce tamaryndowca są bogate w składniki odżywcze, takie jak potas, białko, żelazo, błonnik, magnez oraz witaminy z grupy B. Zawierają również cukier, a także związki o działaniu antyoksydacyjnym i kwasy organiczne. Dzięki temu owoce zapobiegają niestrawności, działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Wspomagają pracę wątrobę i jelit.
Od setek lat tamaryndowiec stosowany był jako naturalny lek. Wykorzystywano go w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych jako środek przeciwdrobnoustrojowy i zwalczający gorączkę. Dziś ceniony jest głównie ze względu na swoje właściwości smakowe – jest niezbędnym składnikiem kuchni indyjskiej.
Jak stosować tamaryndowiec
Tamaryndowiec jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw. Jego charakterystyczny słodko-kwaśny smak sprawia, że doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi i warzywnymi. W naszych sklepach najczęściej można go kupić w postaci:
- sosu,
- pasty,
- proszku,
- miąższu w formie bloku,
- świeżych lub suszonych strąków.
Tamaryndowiec w formie bloku przed użyciem należy odpowiednio przygotować. Zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 minut, aż zmięknie, potem rozcieramy palcami i przecieramy przez sitko, aby oddzielić włókna. Tak powstała pulpa nadaje się do użycia do wielu potraw. Nadaje im unikalny i egzotyczny posmak, dlatego warto od czasu do czasu wzbogacić nią zupy, sosy czy gulasze. Tamaryndowiec ma niezwykłe właściwości wzmacniania smaku, dlatego jest niezbędny do takich potraw jak curry, pad thai czy sambar. Ma duży wpływ na specyficzny charakter zup tajskich.