Nowy owoc w polskich sklepach. Jeśli zauważysz, kupuj bez wahania

Tamaryndowiec to egzotyczny owoc, który zdobywa większą popularność i coraz częściej pojawia się w sklepach. Jego wygląd i smak są całkowicie unikalne. Do tego ma sporo właściwości zdrowotnych. Co warto o nim wiedzieć?

Tamaryndowiec to owoc, na który warto zwrócić uwagę w sklepieTamaryndowiec to owoc, na który warto zwrócić uwagę w sklepie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Tamaryndowiec to drzewo, które naturalnie występuje w Azji, Afryce i Ameryce Środkowej. Jego owoce przypominają duże strąki fasoli, a pod ich skórką kryje się zielono-różowy miąższ. Tamaryndowiec jest ceniony za swoje walory smakowe i zdrowotne, a jego owoce są wykorzystywane przede wszystkim w kuchni azjatyckiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Co zawierają owoce tamaryndowca

Owoce tamaryndowca są bogate w składniki odżywcze, takie jak potas, białko, żelazo, błonnik, magnez oraz witaminy z grupy B. Zawierają również cukier, a także związki o działaniu antyoksydacyjnym i kwasy organiczne. Dzięki temu owoce zapobiegają niestrawności, działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Wspomagają pracę wątrobę i jelit.

Od setek lat tamaryndowiec stosowany był jako naturalny lek. Wykorzystywano go w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych jako środek przeciwdrobnoustrojowy i zwalczający gorączkę. Dziś ceniony jest głównie ze względu na swoje właściwości smakowe – jest niezbędnym składnikiem kuchni indyjskiej.

Jak stosować tamaryndowiec

Tamaryndowiec jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw. Jego charakterystyczny słodko-kwaśny smak sprawia, że doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi i warzywnymi. W naszych sklepach najczęściej można go kupić w postaci:

  • sosu,
  • pasty,
  • proszku,
  • miąższu w formie bloku,
  • świeżych lub suszonych strąków.

Tamaryndowiec w formie bloku przed użyciem należy odpowiednio przygotować. Zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 minut, aż zmięknie, potem rozcieramy palcami i przecieramy przez sitko, aby oddzielić włókna. Tak powstała pulpa nadaje się do użycia do wielu potraw. Nadaje im unikalny i egzotyczny posmak, dlatego warto od czasu do czasu wzbogacić nią zupy, sosy czy gulasze. Tamaryndowiec ma niezwykłe właściwości wzmacniania smaku, dlatego jest niezbędny do takich potraw jak curry, pad thai czy sambar. Ma duży wpływ na specyficzny charakter zup tajskich.

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste