Nowy owoc w polskich sklepach. Jeśli zauważysz, kupuj bez wahania

Tamaryndowiec to egzotyczny owoc, który zdobywa większą popularność i coraz częściej pojawia się w sklepach. Jego wygląd i smak są całkowicie unikalne. Do tego ma sporo właściwości zdrowotnych. Co warto o nim wiedzieć?

Tamaryndowiec to owoc, na który warto zwrócić uwagę w sklepieTamaryndowiec to owoc, na który warto zwrócić uwagę w sklepie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Tamaryndowiec to drzewo, które naturalnie występuje w Azji, Afryce i Ameryce Środkowej. Jego owoce przypominają duże strąki fasoli, a pod ich skórką kryje się zielono-różowy miąższ. Tamaryndowiec jest ceniony za swoje walory smakowe i zdrowotne, a jego owoce są wykorzystywane przede wszystkim w kuchni azjatyckiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Co zawierają owoce tamaryndowca

Owoce tamaryndowca są bogate w składniki odżywcze, takie jak potas, białko, żelazo, błonnik, magnez oraz witaminy z grupy B. Zawierają również cukier, a także związki o działaniu antyoksydacyjnym i kwasy organiczne. Dzięki temu owoce zapobiegają niestrawności, działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Wspomagają pracę wątrobę i jelit.

Od setek lat tamaryndowiec stosowany był jako naturalny lek. Wykorzystywano go w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych jako środek przeciwdrobnoustrojowy i zwalczający gorączkę. Dziś ceniony jest głównie ze względu na swoje właściwości smakowe – jest niezbędnym składnikiem kuchni indyjskiej.

Jak stosować tamaryndowiec

Tamaryndowiec jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw. Jego charakterystyczny słodko-kwaśny smak sprawia, że doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi i warzywnymi. W naszych sklepach najczęściej można go kupić w postaci:

  • sosu,
  • pasty,
  • proszku,
  • miąższu w formie bloku,
  • świeżych lub suszonych strąków.

Tamaryndowiec w formie bloku przed użyciem należy odpowiednio przygotować. Zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 minut, aż zmięknie, potem rozcieramy palcami i przecieramy przez sitko, aby oddzielić włókna. Tak powstała pulpa nadaje się do użycia do wielu potraw. Nadaje im unikalny i egzotyczny posmak, dlatego warto od czasu do czasu wzbogacić nią zupy, sosy czy gulasze. Tamaryndowiec ma niezwykłe właściwości wzmacniania smaku, dlatego jest niezbędny do takich potraw jak curry, pad thai czy sambar. Ma duży wpływ na specyficzny charakter zup tajskich.

Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇