Nowy owoc w polskich sklepach. Jeśli zauważysz, kupuj bez wahania

Tamaryndowiec to egzotyczny owoc, który zdobywa większą popularność i coraz częściej pojawia się w sklepach. Jego wygląd i smak są całkowicie unikalne. Do tego ma sporo właściwości zdrowotnych. Co warto o nim wiedzieć?

Tamaryndowiec to owoc, na który warto zwrócić uwagę w sklepieTamaryndowiec to owoc, na który warto zwrócić uwagę w sklepie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Tamaryndowiec to drzewo, które naturalnie występuje w Azji, Afryce i Ameryce Środkowej. Jego owoce przypominają duże strąki fasoli, a pod ich skórką kryje się zielono-różowy miąższ. Tamaryndowiec jest ceniony za swoje walory smakowe i zdrowotne, a jego owoce są wykorzystywane przede wszystkim w kuchni azjatyckiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Co zawierają owoce tamaryndowca

Owoce tamaryndowca są bogate w składniki odżywcze, takie jak potas, białko, żelazo, błonnik, magnez oraz witaminy z grupy B. Zawierają również cukier, a także związki o działaniu antyoksydacyjnym i kwasy organiczne. Dzięki temu owoce zapobiegają niestrawności, działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Wspomagają pracę wątrobę i jelit.

Od setek lat tamaryndowiec stosowany był jako naturalny lek. Wykorzystywano go w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych jako środek przeciwdrobnoustrojowy i zwalczający gorączkę. Dziś ceniony jest głównie ze względu na swoje właściwości smakowe – jest niezbędnym składnikiem kuchni indyjskiej.

Jak stosować tamaryndowiec

Tamaryndowiec jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw. Jego charakterystyczny słodko-kwaśny smak sprawia, że doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi i warzywnymi. W naszych sklepach najczęściej można go kupić w postaci:

  • sosu,
  • pasty,
  • proszku,
  • miąższu w formie bloku,
  • świeżych lub suszonych strąków.

Tamaryndowiec w formie bloku przed użyciem należy odpowiednio przygotować. Zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 minut, aż zmięknie, potem rozcieramy palcami i przecieramy przez sitko, aby oddzielić włókna. Tak powstała pulpa nadaje się do użycia do wielu potraw. Nadaje im unikalny i egzotyczny posmak, dlatego warto od czasu do czasu wzbogacić nią zupy, sosy czy gulasze. Tamaryndowiec ma niezwykłe właściwości wzmacniania smaku, dlatego jest niezbędny do takich potraw jak curry, pad thai czy sambar. Ma duży wpływ na specyficzny charakter zup tajskich.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe