To szybki obiad na piątek. Wystarczy tylko kilka składników i 30 minut

Często pod koniec tygodnia zaczyna już brakować pomysłów, co przygotować na obiad. U mnie sprawdza się wtedy pyszne curry z cieciorką. Większość składników pochodzi z puszki, a smakuje jak z hinduskiej restauracji.

To niezwykle aromatyczna potrawaTo niezwykle aromatyczna potrawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Curry to bardzo popularna mieszanka przypraw, ale także znane danie kuchni indyjskiej. Jego nazwa pochodzi od słowa "kari", oznaczającego sos. I to już wiele mówi o tym daniu, to zawsze warzywa czy kawałki mięsa w aromatycznym sosie, który doprawiony jest mleczkiem kokosowym i przyprawami. Przygotowuje się je bardzo szybko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

Jak szybko przygotować curry?

W kuchni indyjskiej popularne są zarówno curry mięsne, jak i wegetariańskie. Ta potrawa daje wiele możliwości i da się do niej wykorzystać różnorodne składniki. Można ją porównać pod tym względem do naszego gulaszu, ale danie z Indii jest zdecydowanie bardziej aromatyczne. Do wersji mięsnej często wykorzystuje się kurczaka, zaś do wegetariańskiej cieciorkę. Przygotowując piątkowy obiad, stawiam właśnie na ten drugi składnik. Ciecierzycę w puszcze zawsze mam w kuchennej szafce. A użycie jej w takiej formie znacznie skraca czas przyrządzania potrawy.

Jakie zalety ma cieciorka?

Cieciorka, znana również jako ciecierzyca, to roślina strączkowa bogata w białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo i magnez. Dzięki temu może zastępować mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Pomaga w regulowaniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi, ma też niski indeks glikemiczny. Jest również znana z właściwości przeciwnowotworowych. To główny składnik popularnej pasty hummus. Jednak w kuchni można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Jej delikatny, orzechowy posmak świetnie komponuje się z przyprawami w curry.

Szybkie curry z cieciorką

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki,
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów,
  • pół szklanki passaty pomidorowej,
  • 150 ml mleczka kokosowego z puszki.
  • przyprawy: imbir, mielonego kumin, kurkuma, kolendra, słodka i ostra papryki, cynamon, sól, pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • ryż do podania,
  • kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż (po ok. 100 g na osobę) gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na mocno rozgrzanym oleju. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażyć.
  3. Następnie dodaj przyprawy i smaż wszystkie składniki przez kilka minut.
  4. Potem dołóż pomidory w puszcze oraz passatę. Pogotuj chwilę, by składniki się połączyły.
  5. Do potrawy dołóż cieciorkę wraz z częścią zalewy. Podgrzewaj całość na niewielkiej mocy palnika przez około 25 minut. Sprawdź, czy nie trzeba potrawy doprawić.
  6. Pod koniec dodaj wymieszane z odrobiną wody mleko kokosowe. Podgrzewaj jeszcze chwilę.
  7. Curry podawaj z ugotowanym ryżem oraz posypane kolendrą lub natką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy