To szybki obiad na piątek. Wystarczy tylko kilka składników i 30 minut

Często pod koniec tygodnia zaczyna już brakować pomysłów, co przygotować na obiad. U mnie sprawdza się wtedy pyszne curry z cieciorką. Większość składników pochodzi z puszki, a smakuje jak z hinduskiej restauracji.

To niezwykle aromatyczna potrawaTo niezwykle aromatyczna potrawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Curry to bardzo popularna mieszanka przypraw, ale także znane danie kuchni indyjskiej. Jego nazwa pochodzi od słowa "kari", oznaczającego sos. I to już wiele mówi o tym daniu, to zawsze warzywa czy kawałki mięsa w aromatycznym sosie, który doprawiony jest mleczkiem kokosowym i przyprawami. Przygotowuje się je bardzo szybko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

Jak szybko przygotować curry?

W kuchni indyjskiej popularne są zarówno curry mięsne, jak i wegetariańskie. Ta potrawa daje wiele możliwości i da się do niej wykorzystać różnorodne składniki. Można ją porównać pod tym względem do naszego gulaszu, ale danie z Indii jest zdecydowanie bardziej aromatyczne. Do wersji mięsnej często wykorzystuje się kurczaka, zaś do wegetariańskiej cieciorkę. Przygotowując piątkowy obiad, stawiam właśnie na ten drugi składnik. Ciecierzycę w puszcze zawsze mam w kuchennej szafce. A użycie jej w takiej formie znacznie skraca czas przyrządzania potrawy.

Jakie zalety ma cieciorka?

Cieciorka, znana również jako ciecierzyca, to roślina strączkowa bogata w białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo i magnez. Dzięki temu może zastępować mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Pomaga w regulowaniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi, ma też niski indeks glikemiczny. Jest również znana z właściwości przeciwnowotworowych. To główny składnik popularnej pasty hummus. Jednak w kuchni można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Jej delikatny, orzechowy posmak świetnie komponuje się z przyprawami w curry.

Szybkie curry z cieciorką

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki,
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów,
  • pół szklanki passaty pomidorowej,
  • 150 ml mleczka kokosowego z puszki.
  • przyprawy: imbir, mielonego kumin, kurkuma, kolendra, słodka i ostra papryki, cynamon, sól, pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • ryż do podania,
  • kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż (po ok. 100 g na osobę) gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na mocno rozgrzanym oleju. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażyć.
  3. Następnie dodaj przyprawy i smaż wszystkie składniki przez kilka minut.
  4. Potem dołóż pomidory w puszcze oraz passatę. Pogotuj chwilę, by składniki się połączyły.
  5. Do potrawy dołóż cieciorkę wraz z częścią zalewy. Podgrzewaj całość na niewielkiej mocy palnika przez około 25 minut. Sprawdź, czy nie trzeba potrawy doprawić.
  6. Pod koniec dodaj wymieszane z odrobiną wody mleko kokosowe. Podgrzewaj jeszcze chwilę.
  7. Curry podawaj z ugotowanym ryżem oraz posypane kolendrą lub natką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀