WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Najlepszy gulasz robię na tym mięsie. Jest delikatne i bardzo miękkie

Klasyczny gulasz jest smaczny, ale to dość ciężkie danie. Dlatego zamiast wołowiny czy wieprzowiny, wykorzystuje do niego drób i dodaję warzywa. Taka potrawa jest zdecydowanie lżejsza.

Delikatny gulasz sprawdza się na obiadDelikatny gulasz sprawdza się na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Gulasz to jedno z naszych ulubionych i na pewno najbardziej znanych dań jednogarnkowych. Często przygotowujemy je na dwa dni, bo z czasem zawsze zyskuje na smaku. Według tradycyjnej, węgierskiej receptury do gulaszu używa się wołowiny, którą dusi się z cebulą. Łatwo można to danie odmienić i dodać mu lekkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Dlaczego warto wybrać mięso z indyka do gulaszu?

Do gulaszu wybieram mięso z indyka, które wciąż jest znacznie mniej popularne niż to z kurczaka. Szybko można docenić jego smak, a także wartości odżywcze. To przede wszystkim wysoka zawartość białka i mało tłuszczu. Dodatkowo indyk zawiera mniej tłuszczów nasyconych niż kurczak, co jest korzystne dla serca.

Mięso z indyka jest również bogate w mikroelementy, takie jak magnez, cynk, żelazo i potas, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cynk wspiera odporność, żelazo zapobiega anemii, a potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Gulasz z tych części indyka będzie najdelikatniejszy

Na gulasz świetnie nadaje się mięso z piersi lub z udźca indyka. Jest delikatne, soczyste i aromatyczne, idealnie komponuje się z różnymi dodatkami. Dlatego podczas przygotowania gulaszu można pozwolić sobie na sporą dowolność w ich wyborze. Na pewno sprawdzą się te o mocniejszym smaku jak papryka czy pieczarki.

Gulasz z indyka z warzywami

Składniki:

  • 500 g mięsa z indyka,
  • 2 papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 cukinia,
  • 10 pieczarek,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie),
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 400 ml bulionu,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, papryka ostra, czosnek granulowany.

Sposób przygotowywania:

  1. Mięso z indyka pokrój w kostkę.
  2. Cebulę i pozostałe warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę, lub plasterki.
  3. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki lub kawałki.
  4. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę.
  5. Dodaj mięso z indyka i smaż, aż się zarumieni.
  6. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze przez kilka minut. Następnie dołóż warzywa i przesmaż całość.
  7. Następnie zlej bulionem i dodaj przyprawy.
  8. Duś gulasz na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodaj pomidory z puszki.
  9. Zagęść gulasz mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
  10. Gulasz świetnie smakuje z kaszą lub ziemniakami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser