Najlepszy gulasz robię na tym mięsie. Jest delikatne i bardzo miękkie
Klasyczny gulasz jest smaczny, ale to dość ciężkie danie. Dlatego zamiast wołowiny czy wieprzowiny, wykorzystuje do niego drób i dodaję warzywa. Taka potrawa jest zdecydowanie lżejsza.
Gulasz to jedno z naszych ulubionych i na pewno najbardziej znanych dań jednogarnkowych. Często przygotowujemy je na dwa dni, bo z czasem zawsze zyskuje na smaku. Według tradycyjnej, węgierskiej receptury do gulaszu używa się wołowiny, którą dusi się z cebulą. Łatwo można to danie odmienić i dodać mu lekkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad
Dlaczego warto wybrać mięso z indyka do gulaszu?
Do gulaszu wybieram mięso z indyka, które wciąż jest znacznie mniej popularne niż to z kurczaka. Szybko można docenić jego smak, a także wartości odżywcze. To przede wszystkim wysoka zawartość białka i mało tłuszczu. Dodatkowo indyk zawiera mniej tłuszczów nasyconych niż kurczak, co jest korzystne dla serca.
Mięso z indyka jest również bogate w mikroelementy, takie jak magnez, cynk, żelazo i potas, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cynk wspiera odporność, żelazo zapobiega anemii, a potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Gulasz z tych części indyka będzie najdelikatniejszy
Na gulasz świetnie nadaje się mięso z piersi lub z udźca indyka. Jest delikatne, soczyste i aromatyczne, idealnie komponuje się z różnymi dodatkami. Dlatego podczas przygotowania gulaszu można pozwolić sobie na sporą dowolność w ich wyborze. Na pewno sprawdzą się te o mocniejszym smaku jak papryka czy pieczarki.
Gulasz z indyka z warzywami
Składniki:
- 500 g mięsa z indyka,
- 2 papryki,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 cukinia,
- 10 pieczarek,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie),
- puszka krojonych pomidorów,
- 400 ml bulionu,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, papryka ostra, czosnek granulowany.
Sposób przygotowywania:
- Mięso z indyka pokrój w kostkę.
- Cebulę i pozostałe warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę, lub plasterki.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki lub kawałki.
- Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę.
- Dodaj mięso z indyka i smaż, aż się zarumieni.
- Dodaj pieczarki i smaż jeszcze przez kilka minut. Następnie dołóż warzywa i przesmaż całość.
- Następnie zlej bulionem i dodaj przyprawy.
- Duś gulasz na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodaj pomidory z puszki.
- Zagęść gulasz mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
- Gulasz świetnie smakuje z kaszą lub ziemniakami.