Najlepszy gulasz robię na tym mięsie. Jest delikatne i bardzo miękkie

Klasyczny gulasz jest smaczny, ale to dość ciężkie danie. Dlatego zamiast wołowiny czy wieprzowiny, wykorzystuje do niego drób i dodaję warzywa. Taka potrawa jest zdecydowanie lżejsza.

Delikatny gulasz sprawdza się na obiadDelikatny gulasz sprawdza się na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Gulasz to jedno z naszych ulubionych i na pewno najbardziej znanych dań jednogarnkowych. Często przygotowujemy je na dwa dni, bo z czasem zawsze zyskuje na smaku. Według tradycyjnej, węgierskiej receptury do gulaszu używa się wołowiny, którą dusi się z cebulą. Łatwo można to danie odmienić i dodać mu lekkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Dlaczego warto wybrać mięso z indyka do gulaszu?

Do gulaszu wybieram mięso z indyka, które wciąż jest znacznie mniej popularne niż to z kurczaka. Szybko można docenić jego smak, a także wartości odżywcze. To przede wszystkim wysoka zawartość białka i mało tłuszczu. Dodatkowo indyk zawiera mniej tłuszczów nasyconych niż kurczak, co jest korzystne dla serca.

Mięso z indyka jest również bogate w mikroelementy, takie jak magnez, cynk, żelazo i potas, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cynk wspiera odporność, żelazo zapobiega anemii, a potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Gulasz z tych części indyka będzie najdelikatniejszy

Na gulasz świetnie nadaje się mięso z piersi lub z udźca indyka. Jest delikatne, soczyste i aromatyczne, idealnie komponuje się z różnymi dodatkami. Dlatego podczas przygotowania gulaszu można pozwolić sobie na sporą dowolność w ich wyborze. Na pewno sprawdzą się te o mocniejszym smaku jak papryka czy pieczarki.

Gulasz z indyka z warzywami

Składniki:

  • 500 g mięsa z indyka,
  • 2 papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 cukinia,
  • 10 pieczarek,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie),
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 400 ml bulionu,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, papryka ostra, czosnek granulowany.

Sposób przygotowywania:

  1. Mięso z indyka pokrój w kostkę.
  2. Cebulę i pozostałe warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę, lub plasterki.
  3. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki lub kawałki.
  4. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę.
  5. Dodaj mięso z indyka i smaż, aż się zarumieni.
  6. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze przez kilka minut. Następnie dołóż warzywa i przesmaż całość.
  7. Następnie zlej bulionem i dodaj przyprawy.
  8. Duś gulasz na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodaj pomidory z puszki.
  9. Zagęść gulasz mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
  10. Gulasz świetnie smakuje z kaszą lub ziemniakami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników