Wystarczy szklanka tego napoju do gulaszu. Mięso będzie miękkie i delikatne, a smak nie do pobicia

Gulasz to danie, które od lat gości w wielu domach. Rozgrzewający, sycący i pełen aromatu — nic dziwnego, że cieszy się taką popularnością. Ale jeśli chcesz, by był jeszcze lepszy, a mięso rozpływało się w ustach, warto sięgnąć po bawarską inspirację. Sekret? Wystarczy dodać szklankę ciemnego piwa.

Gulasz na ciemnym piwieGulasz na ciemnym piwie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Davide Illini

Gulasz to jedno z tych dań, które kojarzą się z domowym ciepłem i sytością. Ale choć klasyczny przepis zna niemal każdy, czasem warto sięgnąć po coś bardziej wyrazistego. Właśnie dlatego inspiruję się kuchnią bawarską, gdzie do garnka trafia nie tylko mięso i przyprawy, ale też... ciemne piwo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Dlaczego ciemne piwo to strzał w dziesiątkę?

Ciemne piwo w gulaszu to nie przypadek ani kulinarna ekstrawagancja. To składnik, który doskonale wpisuje się w ideę powolnego duszenia mięsa i wydobywania z niego pełni smaku. W tradycyjnej kuchni bawarskiej od lat używa się go nie tylko dla głębi smaku, ale także dla poprawienia tekstury potrawy. Jak dokładnie działa w gulaszu? Oto najważniejsze powody, dla których warto dodać je do garnka:

  • Zmiękcza mięso: piwo zawiera kwasy i enzymy, które rozkładają włókna mięśniowe, dzięki czemu mięso staje się delikatniejsze. Dzięki temu nie musisz długo dusić gulaszu, by uzyskać idealną miękkość.
  • Nadaje głębi smaku: ciemne piwo ma bogaty, lekko karmelowy profil smakowy. Wprowadza do potrawy subtelne nuty słodyczy, goryczki i paloności, które doskonale komponują się z mięsem, cebulą i przyprawami.
  • Naturalnie zagęszcza sos: w trakcie gotowania piwo odparowuje, a sos staje się bardziej skoncentrowany i aksamitny.

Przepis na gulasz z ciemnym piwem

Choć przepis na gulasz wydaje się prosty, to właśnie dodatki i drobne triki decydują o efekcie końcowym. Wersja bawarska z ciemnym piwem to dowód na to, że wystarczy jeden składnik, by całkowicie odmienić smak znanej potrawy. Piwo nie tylko nadaje charakteru, ale także sprawia, że mięso staje się miękkie, a sos wyjątkowo aksamitny i głęboki.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny gulaszowej,
  • 2 szt. cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżki majeranku,
  • ½ łyżki kminku,
  • 500 ml ciemnego piwa,
  • 2 łyżeczki musztardy bawarskiej,
  • 500 ml bulionu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 szt. liści laurowych,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso kroję w większą kostkę, oprószam mąką i dokładnie obtaczam.
  2. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewam olej i obsmażam mięso na rumiano ze wszystkich stron, dodaję pokrojoną w piórka cebulę i smażę, aż się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze minutę.
  3. Dodaję koncentrat pomidorowy, ostrą i słodką paprykę, majeranek oraz kminek, całość dokładnie mieszam.
  4. Wlewam ciemne piwo, dodaję musztardę, ziele angielskie i liście laurowe.
  5. Dolewam bulion i doprawiam solą oraz pieprzem, mieszam i duszę na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5–2 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
  6. Od czasu do czasu mieszam i uzupełniam płyn, jeśli to konieczne, gdy gulasz zgęstnieje i będzie miał bogaty smak, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki i podaję.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥