Genialna przekąska do piwa. Czesi jedzą ją na kilogramy
Pogoda nas wprawdzie nie rozpieszcza, ale zapewne wielu z was, niezrażonych prognozami, planuje długi weekend w plenerze. Grill, spotkania z najbliższymi i przyjaciółmi. Niewykluczone, że będzie też piwo. Do niego nieodzowne są przekąski. Weźcie przykład z naszych południowych sąsiadów. U Czechów obowiązkową przekąską są utopence.
01.05.2023 18:02
Utopence (topielcy) to genialna przekąska do piwa podawana we wszystkich piwiarniach w Czechach i na Słowacji. Kultowa przekąska to nic innego jak parówki lub serdelki marynowane w zalewie octowej. Oryginalnie przygotowuje się ją z kiełbasek wołowo-wieprzowych kiełbasek, ale u nas kupienie ich u nie jest łatwe. Możesz jednak użyć do przygotowania utopenców serdelków drobiowych lub cielęcych (ważne by były bez osłonek i z dobrym składem).
Utopence - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1/2 kg małych parówek lub serdelków
- 4 cebule
- 3 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml octu
- 750 ml wody
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz ziarnisty
- 3 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- duży słoik
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj przyprawy i zagotuj zalewę. Odstawą ją z ognia, przykryj pokrywką i zostaw, by ostygła.
- Cebule obierz i pokrój w krążki. Natomiast papryki i czosnek pokrój w plastry. W słoiku układaj na zmianę cebulę, papryczki, czosnek i parówki. Wszystko zalej ostudzoną zalewą.
- Słoik odstaw na 1 dobę w temperaturze pokojowej. Później przestaw go w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni, po których parówki będą gotowe do spożycia. Przechowuj w lodówce. Serwuj z pełnoziarnistym, ciemnym pieczywem.
Sprawdź również przepis na podudzia z kurczaka z piekarnika: