Genialna przekąska do piwa. Czesi jedzą ją na kilogramy

Pogoda nas wprawdzie nie rozpieszcza, ale zapewne wielu z was, niezrażonych prognozami, planuje długi weekend w plenerze. Grill, spotkania z najbliższymi i przyjaciółmi. Niewykluczone, że będzie też piwo. Do niego nieodzowne są przekąski. Weźcie przykład z naszych południowych sąsiadów. U Czechów obowiązkową przekąską są utopence.

Utopence, czeska przekąska - Pyszności; źródło: Getty ImagesUtopence, czeska przekąska - Pyszności; źródło: Getty Images
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Utopence (topielcy) to genialna przekąska do piwa podawana we wszystkich piwiarniach w Czechach i na Słowacji. Kultowa przekąska to nic innego jak parówki lub serdelki marynowane w zalewie octowej. Oryginalnie przygotowuje się ją z kiełbasek wołowo-wieprzowych kiełbasek, ale u nas kupienie ich u nie jest łatwe. Możesz jednak użyć do przygotowania utopenców serdelków drobiowych lub cielęcych (ważne by były bez osłonek i z dobrym składem).

Utopence, czeska przekąska - Pyszności; źródło: Getty Images
Utopence, czeska przekąska - Pyszności; źródło: Getty Images

Utopence - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1/2 kg małych parówek lub serdelków
  • 4 cebule
  • 3 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml octu
  • 750 ml wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz ziarnisty
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • duży słoik

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj przyprawy i zagotuj zalewę. Odstawą ją z ognia, przykryj pokrywką i zostaw, by ostygła.
  2. Cebule obierz i pokrój w krążki. Natomiast papryki i czosnek pokrój w plastry. W słoiku układaj na zmianę cebulę, papryczki, czosnek i parówki. Wszystko zalej ostudzoną zalewą.
  3. Słoik odstaw na 1 dobę w temperaturze pokojowej. Później przestaw go w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni, po których parówki będą gotowe do spożycia. Przechowuj w lodówce. Serwuj z pełnoziarnistym, ciemnym pieczywem.

Sprawdź również przepis na podudzia z kurczaka z piekarnika:

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe