Genialna przekąska do piwa. Czesi jedzą ją na kilogramy

Pogoda nas wprawdzie nie rozpieszcza, ale zapewne wielu z was, niezrażonych prognozami, planuje długi weekend w plenerze. Grill, spotkania z najbliższymi i przyjaciółmi. Niewykluczone, że będzie też piwo. Do niego nieodzowne są przekąski. Weźcie przykład z naszych południowych sąsiadów. U Czechów obowiązkową przekąską są utopence.

Utopence, czeska przekąska - Pyszności; źródło: Getty ImagesUtopence, czeska przekąska - Pyszności; źródło: Getty Images
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Utopence (topielcy) to genialna przekąska do piwa podawana we wszystkich piwiarniach w Czechach i na Słowacji. Kultowa przekąska to nic innego jak parówki lub serdelki marynowane w zalewie octowej. Oryginalnie przygotowuje się ją z kiełbasek wołowo-wieprzowych kiełbasek, ale u nas kupienie ich u nie jest łatwe. Możesz jednak użyć do przygotowania utopenców serdelków drobiowych lub cielęcych (ważne by były bez osłonek i z dobrym składem).

Utopence, czeska przekąska - Pyszności; źródło: Getty Images
Utopence, czeska przekąska - Pyszności; źródło: Getty Images

Utopence - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1/2 kg małych parówek lub serdelków
  • 4 cebule
  • 3 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml octu
  • 750 ml wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz ziarnisty
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • duży słoik

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj przyprawy i zagotuj zalewę. Odstawą ją z ognia, przykryj pokrywką i zostaw, by ostygła.
  2. Cebule obierz i pokrój w krążki. Natomiast papryki i czosnek pokrój w plastry. W słoiku układaj na zmianę cebulę, papryczki, czosnek i parówki. Wszystko zalej ostudzoną zalewą.
  3. Słoik odstaw na 1 dobę w temperaturze pokojowej. Później przestaw go w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni, po których parówki będą gotowe do spożycia. Przechowuj w lodówce. Serwuj z pełnoziarnistym, ciemnym pieczywem.

Sprawdź również przepis na podudzia z kurczaka z piekarnika:

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥