Nie musisz robić zasmażki. Prosty trik, by zagęścić sos

Czy podczas przygotowywania obiadu, zdarzyło ci się mieć problem ze zbyt rzadkim sosem? W takiej sytuacji, z pewnością sięgałeś po sprawdzoną metodę, w postaci zasmażki. Okazuje się jednak, że istnieje kilka innych prostych sposobów, dzięki którym uzyskasz odpowiednią konsystencją. Sprawdź, co musisz zrobić i jak zagęścić sos.

ObrazekJak zagęścić sos? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Gdy zależy ci na czasie i na szybkim przygotowaniu obiadu, to najczęściej sięgasz po proste rozwiązania. Okazuje się, że czasem mogą pojawić się niespodziewane problemy. Czy podczas gotowania ulubionego sosu, zdarzyło ci się uzyskać nie do końca zadowalającą konsystencję? Poznaj skuteczne sposoby na zagęszczenie swojego ulubionego sosu do popularnych dań obiadowych.

Nie tylko zasmażka - jak zagęścić sos do obiadu?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że jednym z najpopularniejszych rozwiązań, które pozwala zagęścić sos, jest zasmażka, którą przygotowywały babcia i mama, a i ty sięgasz po nią obecnie. Na szczęście są dużo prostsze metody, dzięki którym uzyskasz odpowiednią konsystencję swojego ulubionego sosu.

Obrazek
Sos do makaronu - Pyszności; Foto gettyimages.com

Każda z nich jest łatwa i co warto podkreślić — podobnie jak zasmażka, metody te stosowane od wielu lat. Jeśli nie wiesz, jak zagęścić sos, to czas nadrobić zaległości i poznać również te nietypowe metody. Dzięki nim gotowanie będzie dużo przyjemniejsze. Z powodzeniem możesz tu użyć m.in. śmietany, masła, mąki, sery, czy rozmaite techniki gotowania. Możesz być pewny tego, że będzie łatwo i przyjemnie, a sos stanie się aksamitny i doskonały.

Jak zagęścić sos? Poznaj najlepsze metody

Nie ograniczaj się tylko i wyłącznie do zasmażki. Już dziś poszerz swoje kulinarne umiejętności i poznaj sposoby, dzięki którym dowiesz się, jak zagęścić sos. Niektóre z nich są naprawdę proste.

Obrazek
Sos - Pyszności - Fot. Adobe Stock

Do najpopularniejszych sposobów, które pozwolą ci zagęścić sos, należy zaliczyć m.in.:

  • redukowanie i odparowywanie - to najprostsza technika zagęszczania sosu; wystarczy, że odlejesz płyn, który powstał w trakcie smażenia lub pieczenia mięsa, przelejesz go do rondla i zaczniesz gotować do momentu, aż woda odparuje, a sos stanie się gęsty;
  • zagęszczanie z wykorzystaniem masła - dzięki tej metodzie, sos zyska maślany posmak; przed jego dodaniem, dobrze jest jednak zastanowić się nad tym, czy jego smak nie popsuje smaku całego dania;
  • masło orzechowe - świetny zagęstnik do sosu, który idealnie sprawdzi się w kuchni azjatyckiej;
  • serek topiony i mascarpone - serek topiony należy pokroić na mniejsze kawałki, a mascarpone dodawać stopniowo łyżką; niezależnie od tego, na jaki ser się zdecydujesz, twój sos zyska wspaniały smak, dzięki tym dodatkom;
  • śmietana - produkt, który gwarantuje, że sos stanie się delikatny i aksamitny; wystarczy, że dodasz ją do sosu i podgrzejesz do odpowiedniej temperatury;
  • miksowanie składników - ta technika świetnie sprawdzi się w przypadku sosów z warzyw, czy suszonych owoców;
  • zawiesina z mąki — wystarczy, że łyżkę mąki wsypiesz do miski, dodasz odrobinę rzadkiego sosu, wszystko energicznie wymieszasz i wąskim strumieniem wlejesz zawiesinę do sosu;
  • mąka ziemniaczana - na pół litra sosu wystarczy łyżka mąki ziemniaczanej, wymieszana z kilkoma łyżkami zimnej wody;
  • zasmażka - popularna metoda, wykorzystująca masło i mąkę.

Jak widać, sposobów, by zagęścić swój ulubiony sos, jest całe mnóstwo. Postaraj się je wykorzystać podczas przygotowania posiłku, którego podstawą jest sos.

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na spaghetti z parówkami i sosem pomidorowym:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej