PrzepisProste przepisyZaczęłam dodawać do pieczarek. W końcu nie puszczają wody i są chrupiące

Zaczęłam dodawać do pieczarek. W końcu nie puszczają wody i są chrupiące

Te grzyby szybko tracą jędrność i stają się wodniste - to mity na tematy pieczarek z patelni. Wystarczy odpowiednio usmażyć, by były chrupiące i aromatyczne. Można je wtedy jeść solo lub zaproponować jako dodatek do wielu potraw.

Pieczarki mogą pozostać jędrne
Pieczarki mogą pozostać jędrne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczarki z patelni to doskonały wybór na leniwe weekendowe śniadanie. Dobrze komponują się z serkiem śmietankowym. Pasuje do nich świeża zielenina, a zwłaszcza szczypiorek czy koperek. Jednak warunek jest jeden, grzyby po przesmażeniu muszą zachować jędrność. Odkryłam na to niezawodny sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Dzięki temu grzyby nie rozmiękną

Do smażenia wybieram przede wszystkim małe pieczarki, które krótko myję pod bieżącą wodą, osuszam na ręczniku papierowym. Nie obieram ich, co sprawia, że są bardziej jędrne. Nie puszczają wody i nie miękną. Jednak gdy kupię większe grzyby, wtedy kroję je na grubsze plastry. Przygotowuje też do nich prostą glazurę z miodu i octu balsamicznego. Te dwa składniki także nie dopuszczają do rozmiękczenia grzybów.

Jak podawać pieczarki w glazurze?

Pieczarki w glazurze z miodu i octu balsamicznego mają ciekawy, słodko-kwaśny posmak. Idealnie nadają się na kanapki, jako dodatek do focacci czy nawet naleśników. Świetnie pasują też do dań z grilla. Filet drobiowy z rusztu, do tego pieczarki i zielona sałata to pomysł na lekki, wiosenny obiad.

Warto pamiętać, by nie solić pieczarek na początku smażenia, aby zapobiec utracie wody. Doprawiam je solą i czarnym pieprzem, ale dopiero na sam koniec. Czosnek także dodaje już do podsmażonych pieczarek, by się nie przypalił. Ważnym składnikiem, który podkręca smak grzybów, jest masło. Według mnie sprawdza się tutaj znacznie lepiej niż olej czy oliwa.

Pieczarki w glazurze

Składniki:

  • 500 g małych pieczarek,
  • 3 łyżki masła (można użyć klarowanego),
  • 1 łyżka miodu,
  • 5 łyżek octu balsamicznego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • kilka gałązek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki opłucz krótko pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Na patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło. Przesmaż na nim grzyby, cały czas na na dużym ogniu. Potrząsaj patelnią i mieszaj, by się nie przypaliły.
  3. Gdy się przyrumienią, dodaj ocet balsamiczny i miód, a także czosnek w plasterkach.
  4. Teraz zmniejsz moc palnika i smaż pieczarki, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta glazura, która je oblepi.
  5. Dopraw grzyby solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posyp natką pietruszki.


Wybrane dla Ciebie