Żyje tylko w najczystszych polskich jeziorach. Prawie nie ma ości i jest pyszna, a my nie doceniamy
Ryby morskie są powszechnie znane, a te słodkowodne, takie jak sielawa, pozostają niedoceniane. Co warto wiedzieć o tej rybie z rodziny łososiowatych? Podpowiadamy też, jak ją przygotować.
Sielawa to najmniejsza ryba z rodziny łososiowatych, dlatego łatwo ją przyrządzać w całości. Preferuje czyste i chłodne jeziora, najczęściej występuje na Mazurach, Warmii i Kaszubach. Ma delikatny smak, jest więc dobrym wyborem także dla osób, które nie lubią intensywnych i wyrazistych ryb. Wielu ekspertów kulinarnych uważa, że najlepsza jest smażona na patelni, podawana z surówkami i ziemniakami. Można ją także gotować, piec czy grillować, przygotować w zalewie octowej lub kupić wędzoną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Jak przygotować sielawę?
Sielawa jest mała i smukła, a z wyglądu przypomina śledzia. Ma bardzo subtelny smak, dlatego trzeba tak ją przyrządzić, by tego nie zepsuć. Często kojarzona jest z dużą ilością ości. W rzeczywistości nie musimy się tego nie obawiać, bo kiedy jest odpowiednio usmażona, ości odchodzą idealnie i nie są groźne.
Sielawy dobrze smakują wprost z patelni. Oczyszczone ryby wystarczy oprószyć solą i pieprzem, a następnie usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Można użyć masła klarowanego, bo ta ryba nie potrzebuje długiej obróbki. Wielu ekspertów kulinarnych poleca też, by jej nie panierować, bo mąka czy bułka tarta niekorzystnie wpłyną na jej smak. Bardzo łatwo też upiec je w piekarniku. Idealnie komponują się z nią zioła, takie jak koperek czy natka pietruszki.
Wartości odżywcze sielawy
Sielawa to zdrowa ryba, ma mnóstwo wartości odżywczych. Przede wszystkim jest bogata w kwasy omega-3 i omega-6, które wspierają układ krwionośny i nerwowy. Zawiera również cenne białko. W jej składzie są też witaminy oraz magnez, wapń, potas, żelazo i selen.
Pieczona sielawa z ziołami
Składniki:
- 4 sielawy oczyszczone i wypatroszone,
- 4 łyżki oliwy,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka gałązek koperku lub natki,
- masło do smaku,
- sól, pieprz do smaku,
- sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do oliwy dodaj sok z cytryny oraz dopraw ją solą i pieprzem.
- Przygotowaną marynatą natrzyj ryby.
- Do środka każdej z nich włóż plasterki drobno pokrojonego czosnku, zieleninę oraz masło.
- Ryby zapiekaj przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.