Żyje tylko w najczystszych polskich jeziorach. Prawie nie ma ości i jest pyszna, a my nie doceniamy

Ryby morskie są powszechnie znane, a te słodkowodne, takie jak sielawa, pozostają niedoceniane. Co warto wiedzieć o tej rybie z rodziny łososiowatych? Podpowiadamy też, jak ją przygotować.

Dlaczego warto jeść sielawę?Dlaczego warto jeść sielawę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Sielawa to najmniejsza ryba z rodziny łososiowatych, dlatego łatwo ją przyrządzać w całości. Preferuje czyste i chłodne jeziora, najczęściej występuje na Mazurach, Warmii i Kaszubach. Ma delikatny smak, jest więc dobrym wyborem także dla osób, które nie lubią intensywnych i wyrazistych ryb. Wielu ekspertów kulinarnych uważa, że najlepsza jest smażona na patelni, podawana z surówkami i ziemniakami. Można ją także gotować, piec czy grillować, przygotować w zalewie octowej lub kupić wędzoną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Jak przygotować sielawę?

Sielawa jest mała i smukła, a z wyglądu przypomina śledzia. Ma bardzo subtelny smak, dlatego trzeba tak ją przyrządzić, by tego nie zepsuć. Często kojarzona jest z dużą ilością ości. W rzeczywistości nie musimy się tego nie obawiać, bo kiedy jest odpowiednio usmażona, ości odchodzą idealnie i nie są groźne.

Sielawy dobrze smakują wprost z patelni. Oczyszczone ryby wystarczy oprószyć solą i pieprzem, a następnie usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Można użyć masła klarowanego, bo ta ryba nie potrzebuje długiej obróbki. Wielu ekspertów kulinarnych poleca też, by jej nie panierować, bo mąka czy bułka tarta niekorzystnie wpłyną na jej smak. Bardzo łatwo też upiec je w piekarniku. Idealnie komponują się z nią zioła, takie jak koperek czy natka pietruszki.

Wartości odżywcze sielawy

Sielawa to zdrowa ryba, ma mnóstwo wartości odżywczych. Przede wszystkim jest bogata w kwasy omega-3 i omega-6, które wspierają układ krwionośny i nerwowy. Zawiera również cenne białko. W jej składzie są też witaminy oraz magnez, wapń, potas, żelazo i selen.

Pieczona sielawa z ziołami

Składniki:

  • 4 sielawy oczyszczone i wypatroszone,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek koperku lub natki,
  • masło do smaku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do oliwy dodaj sok z cytryny oraz dopraw ją solą i pieprzem.
  2. Przygotowaną marynatą natrzyj ryby.
  3. Do środka każdej z nich włóż plasterki drobno pokrojonego czosnku, zieleninę oraz masło.
  4. Ryby zapiekaj przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯