Żyje tylko w najczystszych polskich jeziorach. Prawie nie ma ości i jest pyszna, a my nie doceniamy

Ryby morskie są powszechnie znane, a te słodkowodne, takie jak sielawa, pozostają niedoceniane. Co warto wiedzieć o tej rybie z rodziny łososiowatych? Podpowiadamy też, jak ją przygotować.

Dlaczego warto jeść sielawę?Dlaczego warto jeść sielawę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Sielawa to najmniejsza ryba z rodziny łososiowatych, dlatego łatwo ją przyrządzać w całości. Preferuje czyste i chłodne jeziora, najczęściej występuje na Mazurach, Warmii i Kaszubach. Ma delikatny smak, jest więc dobrym wyborem także dla osób, które nie lubią intensywnych i wyrazistych ryb. Wielu ekspertów kulinarnych uważa, że najlepsza jest smażona na patelni, podawana z surówkami i ziemniakami. Można ją także gotować, piec czy grillować, przygotować w zalewie octowej lub kupić wędzoną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jak przygotować sielawę?

Sielawa jest mała i smukła, a z wyglądu przypomina śledzia. Ma bardzo subtelny smak, dlatego trzeba tak ją przyrządzić, by tego nie zepsuć. Często kojarzona jest z dużą ilością ości. W rzeczywistości nie musimy się tego nie obawiać, bo kiedy jest odpowiednio usmażona, ości odchodzą idealnie i nie są groźne.

Sielawy dobrze smakują wprost z patelni. Oczyszczone ryby wystarczy oprószyć solą i pieprzem, a następnie usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Można użyć masła klarowanego, bo ta ryba nie potrzebuje długiej obróbki. Wielu ekspertów kulinarnych poleca też, by jej nie panierować, bo mąka czy bułka tarta niekorzystnie wpłyną na jej smak. Bardzo łatwo też upiec je w piekarniku. Idealnie komponują się z nią zioła, takie jak koperek czy natka pietruszki.

Wartości odżywcze sielawy

Sielawa to zdrowa ryba, ma mnóstwo wartości odżywczych. Przede wszystkim jest bogata w kwasy omega-3 i omega-6, które wspierają układ krwionośny i nerwowy. Zawiera również cenne białko. W jej składzie są też witaminy oraz magnez, wapń, potas, żelazo i selen.

Pieczona sielawa z ziołami

Składniki:

  • 4 sielawy oczyszczone i wypatroszone,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek koperku lub natki,
  • masło do smaku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do oliwy dodaj sok z cytryny oraz dopraw ją solą i pieprzem.
  2. Przygotowaną marynatą natrzyj ryby.
  3. Do środka każdej z nich włóż plasterki drobno pokrojonego czosnku, zieleninę oraz masło.
  4. Ryby zapiekaj przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie