Żyje tylko w najczystszych polskich jeziorach. Prawie nie ma ości i jest pyszna, a my nie doceniamy

Ryby morskie są powszechnie znane, a te słodkowodne, takie jak sielawa, pozostają niedoceniane. Co warto wiedzieć o tej rybie z rodziny łososiowatych? Podpowiadamy też, jak ją przygotować.

Dlaczego warto jeść sielawę?Dlaczego warto jeść sielawę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Sielawa to najmniejsza ryba z rodziny łososiowatych, dlatego łatwo ją przyrządzać w całości. Preferuje czyste i chłodne jeziora, najczęściej występuje na Mazurach, Warmii i Kaszubach. Ma delikatny smak, jest więc dobrym wyborem także dla osób, które nie lubią intensywnych i wyrazistych ryb. Wielu ekspertów kulinarnych uważa, że najlepsza jest smażona na patelni, podawana z surówkami i ziemniakami. Można ją także gotować, piec czy grillować, przygotować w zalewie octowej lub kupić wędzoną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Jak przygotować sielawę?

Sielawa jest mała i smukła, a z wyglądu przypomina śledzia. Ma bardzo subtelny smak, dlatego trzeba tak ją przyrządzić, by tego nie zepsuć. Często kojarzona jest z dużą ilością ości. W rzeczywistości nie musimy się tego nie obawiać, bo kiedy jest odpowiednio usmażona, ości odchodzą idealnie i nie są groźne.

Sielawy dobrze smakują wprost z patelni. Oczyszczone ryby wystarczy oprószyć solą i pieprzem, a następnie usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Można użyć masła klarowanego, bo ta ryba nie potrzebuje długiej obróbki. Wielu ekspertów kulinarnych poleca też, by jej nie panierować, bo mąka czy bułka tarta niekorzystnie wpłyną na jej smak. Bardzo łatwo też upiec je w piekarniku. Idealnie komponują się z nią zioła, takie jak koperek czy natka pietruszki.

Wartości odżywcze sielawy

Sielawa to zdrowa ryba, ma mnóstwo wartości odżywczych. Przede wszystkim jest bogata w kwasy omega-3 i omega-6, które wspierają układ krwionośny i nerwowy. Zawiera również cenne białko. W jej składzie są też witaminy oraz magnez, wapń, potas, żelazo i selen.

Pieczona sielawa z ziołami

Składniki:

  • 4 sielawy oczyszczone i wypatroszone,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek koperku lub natki,
  • masło do smaku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do oliwy dodaj sok z cytryny oraz dopraw ją solą i pieprzem.
  2. Przygotowaną marynatą natrzyj ryby.
  3. Do środka każdej z nich włóż plasterki drobno pokrojonego czosnku, zieleninę oraz masło.
  4. Ryby zapiekaj przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek