Przez ten błąd ryba traci wszystkie wartości. Dietetyczka ostrzega Polaków

Dietetycy zawsze zalecają jedzenie ryb, ponieważ w naszym codziennym menu jest ich raczej niewiele. A jeśli już je przyrządzany, to często tak, że stają się znacznie mniej wartościowe. Właśnie na to zwróciła uwagę ekspertka.

Smażenie rybyRybę warto jeść kilka razy w tygodniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Dr Hanna Stolińska, znana dietetyczka kliniczna, na swoim profilu na Instagramie porusza wiele tematów związanych ze zdrowym odżywianiem. Jakiś czas temu zwróciła uwagę na popularne paluszki rybne i stwierdziła, że to najgorsza forma ryb. Określiła je jednym słowem: "syf". Teraz znowu wróciła do tematu ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Ważny jest odpowiedni tłuszcz

Ekspertka w swoim filmiku odniosła się do tego, jak wiele tracą ryby, gdy są nieodpowiednio przygotowywane. Zaczęła od smażenia i nawet nie chodzi jej o sam proces, tylko o wybór oleju. Kiedy używamy słonecznikowego lub kukurydzianego, ryby stają się mniej zdrowe, bo tracą najwięcej kwasów omega-3. Ekspertka poleca smażyć ryby na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym.

Warto wiedzieć

Dr Hanna Stolińska podkreśla, że podczas smażenia ryby tracą około 75 -85 proc., kwasów omega, podczas grillowania 40-50 proc., a podczas pieczenia 10-15 proc. Podczas gotowania na parze zaś straty są minimalne.

Nie wszystkie naczynia się nadają do ryb

Kolejny błąd, z którym często spotyka się ekspertka, dotyczy używania niewłaściwych naczyń. Ryb lepiej nie przygotowywać w metalowych garnkach bez powłoki i na teflonowych patelniach. Te pierwsze mogą wchodzić w reakcje z kwasami omega-3, a drugie – uwalniać szkodliwe dla zdrowia związki. Hanna Stolińska poleca parowary (stalowe lub bambusowe) i naczynia żaroodporne wykonane ze szkła bądź ceramiki.

Gdzie jest najwięcej kwasów omega

Dietetyczka poleca też, by kupować ryby w całości. Powód jest prosty, pod skórą i przy ościach, znajduje się najwięcej kwasów omega-3. Wspomina też, by stosować do nich więcej przypraw, niż tylko sól i pieprz. Wymienia kurkumę, oregano, rozmaryn czy tymianek. Mają one działanie przeciwzapalne i ułatwiają przyswajanie związków omega-3. Na koniec wspomina, że Polacy jedzą tylko 13 kg ryb rocznie, a średnia unijna to 23 kg. Z tym mogą być związane niedobory kwasów omega-3. Dlatego, kiedy już przygotowujemy ryby, to warto robić to tak, by traciły tego cennego składnika.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥