Przez ten błąd ryba traci wszystkie wartości. Dietetyczka ostrzega Polaków

Dietetycy zawsze zalecają jedzenie ryb, ponieważ w naszym codziennym menu jest ich raczej niewiele. A jeśli już je przyrządzany, to często tak, że stają się znacznie mniej wartościowe. Właśnie na to zwróciła uwagę ekspertka.

Smażenie rybyRybę warto jeść kilka razy w tygodniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Dr Hanna Stolińska, znana dietetyczka kliniczna, na swoim profilu na Instagramie porusza wiele tematów związanych ze zdrowym odżywianiem. Jakiś czas temu zwróciła uwagę na popularne paluszki rybne i stwierdziła, że to najgorsza forma ryb. Określiła je jednym słowem: "syf". Teraz znowu wróciła do tematu ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Ważny jest odpowiedni tłuszcz

Ekspertka w swoim filmiku odniosła się do tego, jak wiele tracą ryby, gdy są nieodpowiednio przygotowywane. Zaczęła od smażenia i nawet nie chodzi jej o sam proces, tylko o wybór oleju. Kiedy używamy słonecznikowego lub kukurydzianego, ryby stają się mniej zdrowe, bo tracą najwięcej kwasów omega-3. Ekspertka poleca smażyć ryby na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym.

Warto wiedzieć

Dr Hanna Stolińska podkreśla, że podczas smażenia ryby tracą około 75 -85 proc., kwasów omega, podczas grillowania 40-50 proc., a podczas pieczenia 10-15 proc. Podczas gotowania na parze zaś straty są minimalne.

Nie wszystkie naczynia się nadają do ryb

Kolejny błąd, z którym często spotyka się ekspertka, dotyczy używania niewłaściwych naczyń. Ryb lepiej nie przygotowywać w metalowych garnkach bez powłoki i na teflonowych patelniach. Te pierwsze mogą wchodzić w reakcje z kwasami omega-3, a drugie – uwalniać szkodliwe dla zdrowia związki. Hanna Stolińska poleca parowary (stalowe lub bambusowe) i naczynia żaroodporne wykonane ze szkła bądź ceramiki.

Gdzie jest najwięcej kwasów omega

Dietetyczka poleca też, by kupować ryby w całości. Powód jest prosty, pod skórą i przy ościach, znajduje się najwięcej kwasów omega-3. Wspomina też, by stosować do nich więcej przypraw, niż tylko sól i pieprz. Wymienia kurkumę, oregano, rozmaryn czy tymianek. Mają one działanie przeciwzapalne i ułatwiają przyswajanie związków omega-3. Na koniec wspomina, że Polacy jedzą tylko 13 kg ryb rocznie, a średnia unijna to 23 kg. Z tym mogą być związane niedobory kwasów omega-3. Dlatego, kiedy już przygotowujemy ryby, to warto robić to tak, by traciły tego cennego składnika.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu