Przez ten błąd ryba traci wszystkie wartości. Dietetyczka ostrzega Polaków

Dietetycy zawsze zalecają jedzenie ryb, ponieważ w naszym codziennym menu jest ich raczej niewiele. A jeśli już je przyrządzany, to często tak, że stają się znacznie mniej wartościowe. Właśnie na to zwróciła uwagę ekspertka.

Smażenie rybyRybę warto jeść kilka razy w tygodniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Dr Hanna Stolińska, znana dietetyczka kliniczna, na swoim profilu na Instagramie porusza wiele tematów związanych ze zdrowym odżywianiem. Jakiś czas temu zwróciła uwagę na popularne paluszki rybne i stwierdziła, że to najgorsza forma ryb. Określiła je jednym słowem: "syf". Teraz znowu wróciła do tematu ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Ważny jest odpowiedni tłuszcz

Ekspertka w swoim filmiku odniosła się do tego, jak wiele tracą ryby, gdy są nieodpowiednio przygotowywane. Zaczęła od smażenia i nawet nie chodzi jej o sam proces, tylko o wybór oleju. Kiedy używamy słonecznikowego lub kukurydzianego, ryby stają się mniej zdrowe, bo tracą najwięcej kwasów omega-3. Ekspertka poleca smażyć ryby na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym.

Warto wiedzieć

Dr Hanna Stolińska podkreśla, że podczas smażenia ryby tracą około 75 -85 proc., kwasów omega, podczas grillowania 40-50 proc., a podczas pieczenia 10-15 proc. Podczas gotowania na parze zaś straty są minimalne.

Nie wszystkie naczynia się nadają do ryb

Kolejny błąd, z którym często spotyka się ekspertka, dotyczy używania niewłaściwych naczyń. Ryb lepiej nie przygotowywać w metalowych garnkach bez powłoki i na teflonowych patelniach. Te pierwsze mogą wchodzić w reakcje z kwasami omega-3, a drugie – uwalniać szkodliwe dla zdrowia związki. Hanna Stolińska poleca parowary (stalowe lub bambusowe) i naczynia żaroodporne wykonane ze szkła bądź ceramiki.

Gdzie jest najwięcej kwasów omega

Dietetyczka poleca też, by kupować ryby w całości. Powód jest prosty, pod skórą i przy ościach, znajduje się najwięcej kwasów omega-3. Wspomina też, by stosować do nich więcej przypraw, niż tylko sól i pieprz. Wymienia kurkumę, oregano, rozmaryn czy tymianek. Mają one działanie przeciwzapalne i ułatwiają przyswajanie związków omega-3. Na koniec wspomina, że Polacy jedzą tylko 13 kg ryb rocznie, a średnia unijna to 23 kg. Z tym mogą być związane niedobory kwasów omega-3. Dlatego, kiedy już przygotowujemy ryby, to warto robić to tak, by traciły tego cennego składnika.

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota