Tylko tak wybierzesz najlepszą wędlinę. Dietetyczka tłumaczy, jak nie truć siebie i rodziny

Często kupujesz wędlinę? Czy wiesz, na co zawracać uwagę, aby dokonać najlepszego wyboru? Całą sprawę obszernie tłumaczy znana dietetyczka.

Ekspertka wyjaśniła, na co zwracać uwagę przy kupowaniu szynkiEkspertka wyjaśniła, na co zwracać uwagę przy wyborze szynki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com | Pixel-Shot, drhannastolinska
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że wędliny to jeden z podstawowych elementów w naszych kuchniach. W końcu możemy wykorzystać je do przygotowania zarówno śniadania, jak i kolacji. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z ich udziałem drugie śniadanie do szkoły lub pracy. 

Wędliny można wykorzystać też do przygotowania pysznego obiadu. Moim ulubionym przepisem w tym przypadku jest domowa zapiekanka makaronowa z szynką, serem, pieczarkami i papryką. Ty też często wykorzystujesz szynkę w swojej kuchni? Jeśli tak, ten artykuł powstał z myślą o tobie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Dietetyczka przychodzi z pomocą

Oczywiście na rynku mamy całą masę produktów do wyboru. Forma podania, kolor, sposób obróbki. Wybór jest naprawdę spory, tylko skąd mamy wiedzieć, co jest dla nas najlepsze?

I tu z pomocą przychodzi dietetyczka Hanna Stolińska, która działa prężnie w sieci, dzieląc się swoją wiedzą. Ostatnio natrafiłam na jej film poświęcony wędlinom drobiowym. A, że to właśnie one głównie goszczą w mojej kuchni, postanowiłam zapoznać się z tematem nieco bliżej. I był to strzał w 10. Teraz już wiem, na co dokładnie zwracać uwagę podczas zakupów wędlin tego typu. Ty też możesz dołączyć do tego grona. I to już niebawem!

Jak często kupujesz wędliny?
Jak często kupujesz wędliny? © Adobe Stock | Sergey Ryzhov

Jaką szynkę kupować najlepiej?

Swoje rozważania pani Hanna rozpoczyna od faktu, że intensywnie różowy kolor w przypadku szynki drobiowej nie jest wcale czymś dobrym. Wręcz przeciwnie, jak tłumaczy ekspertka im szynka jest bardziej różowa, tym tak naprawdę gorzej. Jako argument podaje w tym miejscu wyższą zawartość azotynu sodu.

Jest to silny konserwant, który przekształca się do rakotwórczych nitrozoamin. Nie jest on korzystny dla kobiet w ciąży i małych dzieci. Ale w małych dawkach nie szkodzi — wyjaśnia dietetyczka. 

Kolejną kluczową sprawą podczas wyboru konkretnej wędliny zdaniem kobiety jest procentowa zawartość mięsa. Przy wyborze wędliny drobiowej lepiej też wybierać produkty bez oleju palmowego, który nie tylko może wpływać negatywnie na poziom cholesterolu we krwi, ale też może być przyczyną stanów zapalnych. Na czarnej liście powinny znaleźć się również produkty z glutaminianem sodu oraz te z długą listą stabilizatorówzagęszczaczy

W treści do filmiku pani Hanna dołączyła też krótkie podsumowanie, które warto wziąć sobie do serca i stosować na co dzień.

Wędlina ma się nie świecić, nie ma z niej cieknąć woda, nie ma być super różowa. I to już sukces. Potem szukaj takiej bez azotynu sodu, oleju palmowego i glutaminianu sodu. Następnie bez stabilizatorów i zagęstników — pisze dietetyczka.

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, jak często kupujesz wędliny. Czy wiedziałeś, na co zwracać uwagę podczas wyboru konkretnego produktu?

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟