PrzepisPrzekąskiZrobiłem domowy baleron. Te sklepowe mogą się przy nim schować

Zrobiłem domowy baleron. Te sklepowe mogą się przy nim schować

Domowy baleron bez wędzenia. Lepszy niż ze sklepu!
Domowy baleron bez wędzenia. Lepszy niż ze sklepu!
Źródło zdjęć: © canva.com
05.10.2023 11:08

Bez wędzenia, bez problemu. Tak powstaje najlepszy domowy baleron, który bije na głowę te sklepowe. Podążaj za wskazówkami i żadnej nie pomiń, a sam się przekonasz, jakie to łatwe.

Można powiedzieć, że konsumenci wyrobów mięsnych dzielą się na dwie grupy: tych, którzy najbardziej cenią sobie szynkę oraz tych, których kulinarne serce pozostaje wierne baleronowi. Pomimo tego, że nigdy nie pogardzę dobrej jakości szyneczką, to osobiście uważam, że z dwojga tych wędlin baleron ma w sobie więcej charakteru.

Rozumując w ten sposób, nie mogłem sobie odpuścić myśli przyrządzenia baleronu w domu. Oczywiście to nie jest tak, że przerobiłem któreś z pomieszczeń w wędzarnię (to by mogło oznaczać kłopoty i coś czuję, że nawet najpyszniejszy baleron świata by mnie nie uratował). Pytanie więc zabrzmiało jasno i klarownie: jak osiągnąć doznania, które nadaje wędlinom wędzenie bez... wędzenia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odpowiedź okazała się wcale nie taka skomplikowana. W końcu już nieraz mówiło się, że odpowiednio przeprowadzony proces marynowania potrafi zastąpić wędzenie. A skoro udało się kiedyś — przy à la wędzonym łososiu — to czemu miałoby się nie powieść w przypadku baleronu? Nic trudnego, a wędlina wychodzi przepyszna. Sam zobacz!

Domowy baleron bez wędzenia

Składniki:

  • 2 kg karczku wieprzowego,
  • 1,5 l wody — przegotowanej i ostudzonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g soli peklowanej,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 2 goździki.

Sposób przygotowania:

Żeby baleron smakował dobrze, należy go prawidłowo zamarynować
Żeby baleron smakował dobrze, należy go prawidłowo zamarynować© canva.com
  1. Majeranek, tymianek, cukier, pieprz, goździki i sól peklowaną utrzyj razem w moździerzu. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
  2. Tą mieszanką natrzyj teraz bardzo dokładnie mięso. Porada — rób to w rękawiczkach, a jeśli ich nie masz, to koniecznie zajrzyj jeszcze do tej instrukcji jak pozbyć się zapachu czosnku ze skóry.
  3. Natarty karczek przełóż teraz do siatki wędliniarskiej. Teraz wstaw mięso do pojemnika i zalej wodą — tak, żeby całe było przykryte płynem.
  4. Pojemnik wstaw do lodówki i trzymaj tam przez 12-14 dni. Po tym czasie wyjmij mięso i wstaw do wrzącej wody. Gotuj 2 godziny. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także