Zrobiłem domowy baleron. Te sklepowe mogą się przy nim schować

Bez wędzenia, bez problemu. Tak powstaje najlepszy domowy baleron, który bije na głowę te sklepowe. Podążaj za wskazówkami i żadnej nie pomiń, a sam się przekonasz, jakie to łatwe.

Domowy baleron bez wędzenia. Lepszy niż ze sklepu!Domowy baleron bez wędzenia. Lepszy niż ze sklepu!
Źródło zdjęć: © canva.com

Można powiedzieć, że konsumenci wyrobów mięsnych dzielą się na dwie grupy: tych, którzy najbardziej cenią sobie szynkę oraz tych, których kulinarne serce pozostaje wierne baleronowi. Pomimo tego, że nigdy nie pogardzę dobrej jakości szyneczką, to osobiście uważam, że z dwojga tych wędlin baleron ma w sobie więcej charakteru.

Rozumując w ten sposób, nie mogłem sobie odpuścić myśli przyrządzenia baleronu w domu. Oczywiście to nie jest tak, że przerobiłem któreś z pomieszczeń w wędzarnię (to by mogło oznaczać kłopoty i coś czuję, że nawet najpyszniejszy baleron świata by mnie nie uratował). Pytanie więc zabrzmiało jasno i klarownie: jak osiągnąć doznania, które nadaje wędlinom wędzenie bez... wędzenia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad wcale nie musi być nudny. Ten przepis to najlepszy dowód

Odpowiedź okazała się wcale nie taka skomplikowana. W końcu już nieraz mówiło się, że odpowiednio przeprowadzony proces marynowania potrafi zastąpić wędzenie. A skoro udało się kiedyś — przy à la wędzonym łososiu — to czemu miałoby się nie powieść w przypadku baleronu? Nic trudnego, a wędlina wychodzi przepyszna. Sam zobacz!

Domowy baleron bez wędzenia

Składniki:

  • 2 kg karczku wieprzowego,
  • 1,5 l wody — przegotowanej i ostudzonej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g soli peklowanej,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 2 goździki.

Sposób przygotowania:

Żeby baleron smakował dobrze, należy go prawidłowo zamarynować
Żeby baleron smakował dobrze, należy go prawidłowo zamarynować © canva.com
  1. Majeranek, tymianek, cukier, pieprz, goździki i sól peklowaną utrzyj razem w moździerzu. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
  2. Tą mieszanką natrzyj teraz bardzo dokładnie mięso. Porada — rób to w rękawiczkach, a jeśli ich nie masz, to koniecznie zajrzyj jeszcze do tej instrukcji jak pozbyć się zapachu czosnku ze skóry.
  3. Natarty karczek przełóż teraz do siatki wędliniarskiej. Teraz wstaw mięso do pojemnika i zalej wodą — tak, żeby całe było przykryte płynem.
  4. Pojemnik wstaw do lodówki i trzymaj tam przez 12-14 dni. Po tym czasie wyjmij mięso i wstaw do wrzącej wody. Gotuj 2 godziny. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯