Zrobiłem domowy baleron. Te sklepowe mogą się przy nim schować
Bez wędzenia, bez problemu. Tak powstaje najlepszy domowy baleron, który bije na głowę te sklepowe. Podążaj za wskazówkami i żadnej nie pomiń, a sam się przekonasz, jakie to łatwe.
05.10.2023 11:08
Można powiedzieć, że konsumenci wyrobów mięsnych dzielą się na dwie grupy: tych, którzy najbardziej cenią sobie szynkę oraz tych, których kulinarne serce pozostaje wierne baleronowi. Pomimo tego, że nigdy nie pogardzę dobrej jakości szyneczką, to osobiście uważam, że z dwojga tych wędlin baleron ma w sobie więcej charakteru.
Rozumując w ten sposób, nie mogłem sobie odpuścić myśli przyrządzenia baleronu w domu. Oczywiście to nie jest tak, że przerobiłem któreś z pomieszczeń w wędzarnię (to by mogło oznaczać kłopoty i coś czuję, że nawet najpyszniejszy baleron świata by mnie nie uratował). Pytanie więc zabrzmiało jasno i klarownie: jak osiągnąć doznania, które nadaje wędlinom wędzenie bez... wędzenia?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odpowiedź okazała się wcale nie taka skomplikowana. W końcu już nieraz mówiło się, że odpowiednio przeprowadzony proces marynowania potrafi zastąpić wędzenie. A skoro udało się kiedyś — przy à la wędzonym łososiu — to czemu miałoby się nie powieść w przypadku baleronu? Nic trudnego, a wędlina wychodzi przepyszna. Sam zobacz!
Domowy baleron bez wędzenia
Składniki:
- 2 kg karczku wieprzowego,
- 1,5 l wody — przegotowanej i ostudzonej,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g soli peklowanej,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 10 ziaren pieprzu,
- 2 goździki.
Sposób przygotowania:
- Majeranek, tymianek, cukier, pieprz, goździki i sól peklowaną utrzyj razem w moździerzu. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
- Tą mieszanką natrzyj teraz bardzo dokładnie mięso. Porada — rób to w rękawiczkach, a jeśli ich nie masz, to koniecznie zajrzyj jeszcze do tej instrukcji jak pozbyć się zapachu czosnku ze skóry.
- Natarty karczek przełóż teraz do siatki wędliniarskiej. Teraz wstaw mięso do pojemnika i zalej wodą — tak, żeby całe było przykryte płynem.
- Pojemnik wstaw do lodówki i trzymaj tam przez 12-14 dni. Po tym czasie wyjmij mięso i wstaw do wrzącej wody. Gotuj 2 godziny. Smacznego!