Spróbujesz raz i przestaniesz kupować wędzonego łososia. Ten sposób jest smaczniejszy i tańszy
Chodzi za tobą łosoś wędzony, ale płacenie za niego 100 czy nawet 200 złotych za kilogram nie bardzo ci się widzi? Nic straconego. Identycznego, a może nawet lepszego, przygotujesz sam w domu. Gwarantujemy, że nie namęczysz się przy tym i nie wykosztujesz. Efekt natomiast będzie taki, że już nigdy więcej nie przepłacisz za ten produkt w sklepie.
25.05.2023 11:30
Łosoś to jedna z najczęściej zjadanych przez Polaków ryb. To nie tylko kwestia mody, która przyszła nad Wisłę z zachodu. Łosoś jest rybą zdrową, pełną witamin (A, D i z grupy B), minerałów (jod, potas, wapń) i kwasów tłuszczowych omega-3. Inwestując w tę rybę zarówno pieniądze jak i kondycję swojego organizmu, trzeba brać jednak pod uwagę źródło pochodzenia łososia. Słynne (czy może: niesławne) hodowle norweskie mają sporo na sumieniu, a w mięsie ryb naukowcy co i rusz odnajdują dioksyny i pestycydy.
Domowy łosoś wędzony? To możliwe!
Z tego też powodu przygotowanie własnego wędzonego łososia ma wiele korzyści. Po pierwsze, zapłacisz za niego mniej; po drugie, wybierzesz takiego, jakiego uznasz za stosowne i nie będziesz musiał zmuszać się do zaufania producentowi. Czy może być lepiej? Może: finalnie okazuje się, że prosta sztuczka, którą za chwilę ci zaprezentujemy, sprawia, że ten łosoś wychodzi po prostu smaczniejszy, niż inne.
Przepis na wędzonego łososia
Jak się zapewne domyślasz, ten "wędzony łosoś" nie zostanie stworzony za pomocą dymu. Podobny efekt uzyskasz bowiem za pomocą prostej marynaty. Jej zastosowanie w praktyce pokazała ostatnio tiktokerka "tidinessishappiness". Internautka użyła jedynie kilku produktów, a rezultat zrobił na niej poniekąd piorunujące wrażenie. Oto co dokładnie zrobiła.
Składniki:
- filet świeżego łososia
- sól gruboziarnista np. himalajska
Sposób przygotowania:
- Łososia dokładnie umyj i osusz — spędzi trochę czasu w lodówce i to ważne, żeby pozbyć się z niego ewentualnych resztek krwi czy śluzu. Następnie pozbaw go skóry i z obu stron oprósz sporą ilością soli.
- Włóż rybę do pojemnika, do którego również powinieneś wcześniej nasypać nieco soli.
- Pojemnik wstaw teraz do lodówki na przynajmniej 6 godzin.
- Po tym czasie wyjmij rybę, opłucz ją w zimnej wodzie, osusz i gotowe. Twój idealny dodatek do kanapek czy sałatek na pewno wszystkim posmakuje. Smacznego!