WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Spróbujesz raz i przestaniesz kupować wędzonego łososia. Ten sposób jest smaczniejszy i tańszy

Chodzi za tobą łosoś wędzony, ale płacenie za niego 100 czy nawet 200 złotych za kilogram nie bardzo ci się widzi? Nic straconego. Identycznego, a może nawet lepszego, przygotujesz sam w domu. Gwarantujemy, że nie namęczysz się przy tym i nie wykosztujesz. Efekt natomiast będzie taki, że już nigdy więcej nie przepłacisz za ten produkt w sklepie. 

ObrazekDomowy łosoś wędzony - Pyszności; foto: TikTok

Łosoś to jedna z najczęściej zjadanych przez Polaków ryb. To nie tylko kwestia mody, która przyszła nad Wisłę z zachodu. Łosoś jest rybą zdrową, pełną witamin (A, D i z grupy B), minerałów (jod, potas, wapń) i kwasów tłuszczowych omega-3. Inwestując w tę rybę zarówno pieniądze jak i kondycję swojego organizmu, trzeba brać jednak pod uwagę źródło pochodzenia łososia. Słynne (czy może: niesławne) hodowle norweskie mają sporo na sumieniu, a w mięsie ryb naukowcy co i rusz odnajdują dioksyny i pestycydy.

Domowy łosoś wędzony? To możliwe!

Z tego też powodu przygotowanie własnego wędzonego łososia ma wiele korzyści. Po pierwsze, zapłacisz za niego mniej; po drugie, wybierzesz takiego, jakiego uznasz za stosowne i nie będziesz musiał zmuszać się do zaufania producentowi. Czy może być lepiej? Może: finalnie okazuje się, że prosta sztuczka, którą za chwilę ci zaprezentujemy, sprawia, że ten łosoś wychodzi po prostu smaczniejszy, niż inne.

Obrazek
Domowy łosoś wędzony jest pyszny i tani - Pyszności; foto: Canva

Przepis na wędzonego łososia

Jak się zapewne domyślasz, ten "wędzony łosoś" nie zostanie stworzony za pomocą dymu. Podobny efekt uzyskasz bowiem za pomocą prostej marynaty. Jej zastosowanie w praktyce pokazała ostatnio tiktokerka "tidinessishappiness". Internautka użyła jedynie kilku produktów, a rezultat zrobił na niej poniekąd piorunujące wrażenie. Oto co dokładnie zrobiła.

Składniki:

  • filet świeżego łososia
  • sól gruboziarnista np. himalajska

Sposób przygotowania:

  1. Łososia dokładnie umyj i osusz — spędzi trochę czasu w lodówce i to ważne, żeby pozbyć się z niego ewentualnych resztek krwi czy śluzu. Następnie pozbaw go skóry i z obu stron oprósz sporą ilością soli.
  2. Włóż rybę do pojemnika, do którego również powinieneś wcześniej nasypać nieco soli.
  3. Pojemnik wstaw teraz do lodówki na przynajmniej 6 godzin.
  4. Po tym czasie wyjmij rybę, opłucz ją w zimnej wodzie, osusz i gotowe. Twój idealny dodatek do kanapek czy sałatek na pewno wszystkim posmakuje. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek