Nie panieruję, a robię w pysznym sosie. Taki obiad to złoto, gdy brakuje czasu

To ostatnio mój ulubiony sposób na kalafiora. Z orientalnymi przyprawami nabiera kompletnie innego smaku, a potrawa praktycznie robi się sama. Przepis na warzywne curry jest prosty, a smakuje lepiej niż w niejednej hinduskiej restauracji.

Curry z kalafiorem to dobry pomysł na obiadCurry z kalafiorem to dobry pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena Veselova
Dorota Gepert

Curry to bardzo popularna mieszanka przypraw, ale także z pewnością najbardziej znane danie kuchni indyjskiej. Jego nazwa pochodzi od słowa "kari", oznaczającego sos. I to cały sekret tej potrawy. To po prostu kawałki warzyw czy mięsa w aromatycznym sosie, który doprawiony jest mleczkiem kokosowym i przyprawami. Kalafior w tym wydaniu smakuje genialnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

Kalafior jest bardzo zdrowy

Kalafior jest jednym z tych warzyw, które długo kojarzyło się z jedną potrawą. Oczywiście chodzi o gotowane różyczki panierowane i podsmażane lub polewane masłem. Ostatnio jednak otworzyliśmy się na wiele nowych dań bazujących na tym warzywie. I bardzo dobrze, bo ma ono mnóstwo witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność. Z kolei witaminy z grupy B sprawiają, że jest ono korzystne dla układu nerwowego. Kalafior jest również bogaty w kwas foliowy, magnez, potas i fosfor. W jego składzie jest też dużo błonnika, który daje uczucie sytości. Ponadto warzywo ma sulforafan o właściwościach antyrakowych. Jest więc mnóstwo powodów, by kalafiora jeść jak najczęściej.

Wypróbuj curry z kalafiorem

Kalafior często ma opinię warzywa, które potrzebuje dość długiej obróbki. Rzeczywiście potrzebuje czasu, by zmięknąć. Jednak w przypadku curry po prostu przygotowujemy składniki, a potem duszą się one w sosie. Praktycznie nie potrzebują wtedy żadnej kontroli. Tę potrawę można porównać pod tym względem do naszego gulaszu, ale danie z Indii jest zdecydowanie bardziej aromatyczne. To zasługa całego zestawu przypraw i mleczka kokosowego. Kalafior w takim wydaniu smakuje znakomicie.

Proste curry z kalafiora

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki lub 1 batat,
  • 1 cebula,
  • 250 mleczka kokosowego,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki pasty curry przyprawa curry w proszku lub przyprawy: imbir, mielony kumin, kurkuma, kolendra, słodka i ostra papryka, cynamon, sól, pieprz do smaku,
  • kilka łyżek oleju.

Dodatkowo:

  • ryż do podania,
  • kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj warzywa. Obierz je i pokrój w kostkę. Kalafiora podziel na różyczki.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i dodaj pastę lub przyprawy. Wymieszaj całość.
  3. Następnie dodaj wodę i puszkę pomidorów. Gdy się zagotują dołóż marchewkę oraz ziemniaki lub bataty.
  4. Podgrzewaj całość przez około pół godziny, następnie dodaj przygotowanego kalafiora. Podgrzewaj około kwadrans.
  5. Do potrawy dodaj mleczko kokosowe. Krótko podgrzewaj. Spróbuj, czy curry nie wymaga dodatkowego doprawienia.
  6. Curry podawaj z ryżem, posypane drobno pokrojoną zieleniną.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat