Nie panieruję, a robię w pysznym sosie. Taki obiad to złoto, gdy brakuje czasu
To ostatnio mój ulubiony sposób na kalafiora. Z orientalnymi przyprawami nabiera kompletnie innego smaku, a potrawa praktycznie robi się sama. Przepis na warzywne curry jest prosty, a smakuje lepiej niż w niejednej hinduskiej restauracji.
Curry to bardzo popularna mieszanka przypraw, ale także z pewnością najbardziej znane danie kuchni indyjskiej. Jego nazwa pochodzi od słowa "kari", oznaczającego sos. I to cały sekret tej potrawy. To po prostu kawałki warzyw czy mięsa w aromatycznym sosie, który doprawiony jest mleczkiem kokosowym i przyprawami. Kalafior w tym wydaniu smakuje genialnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca
Kalafior jest bardzo zdrowy
Kalafior jest jednym z tych warzyw, które długo kojarzyło się z jedną potrawą. Oczywiście chodzi o gotowane różyczki panierowane i podsmażane lub polewane masłem. Ostatnio jednak otworzyliśmy się na wiele nowych dań bazujących na tym warzywie. I bardzo dobrze, bo ma ono mnóstwo witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność. Z kolei witaminy z grupy B sprawiają, że jest ono korzystne dla układu nerwowego. Kalafior jest również bogaty w kwas foliowy, magnez, potas i fosfor. W jego składzie jest też dużo błonnika, który daje uczucie sytości. Ponadto warzywo ma sulforafan o właściwościach antyrakowych. Jest więc mnóstwo powodów, by kalafiora jeść jak najczęściej.
Wypróbuj curry z kalafiorem
Kalafior często ma opinię warzywa, które potrzebuje dość długiej obróbki. Rzeczywiście potrzebuje czasu, by zmięknąć. Jednak w przypadku curry po prostu przygotowujemy składniki, a potem duszą się one w sosie. Praktycznie nie potrzebują wtedy żadnej kontroli. Tę potrawę można porównać pod tym względem do naszego gulaszu, ale danie z Indii jest zdecydowanie bardziej aromatyczne. To zasługa całego zestawu przypraw i mleczka kokosowego. Kalafior w takim wydaniu smakuje znakomicie.
Proste curry z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior,
- 2 marchewki,
- 4 ziemniaki lub 1 batat,
- 1 cebula,
- 250 mleczka kokosowego,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki pasty curry przyprawa curry w proszku lub przyprawy: imbir, mielony kumin, kurkuma, kolendra, słodka i ostra papryka, cynamon, sól, pieprz do smaku,
- kilka łyżek oleju.
Dodatkowo:
- ryż do podania,
- kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj warzywa. Obierz je i pokrój w kostkę. Kalafiora podziel na różyczki.
- Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i dodaj pastę lub przyprawy. Wymieszaj całość.
- Następnie dodaj wodę i puszkę pomidorów. Gdy się zagotują dołóż marchewkę oraz ziemniaki lub bataty.
- Podgrzewaj całość przez około pół godziny, następnie dodaj przygotowanego kalafiora. Podgrzewaj około kwadrans.
- Do potrawy dodaj mleczko kokosowe. Krótko podgrzewaj. Spróbuj, czy curry nie wymaga dodatkowego doprawienia.
- Curry podawaj z ryżem, posypane drobno pokrojoną zieleniną.