Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Po takim obiedzie na długo ucichnie burczenie w brzuchu. Wakacyjny przepis na fasolkę zaskoczy smakiem.
Z zapiekankami kojarzy się nam głównie makaron i ziemniaki, ewentualnie bagietki, jeśli w głowie mamy przysmak z nadmorskiej budki. Tym razem w żaroodpornym naczyniu wylądowała fasola. Bułgarski przysmak świetnie sprawdzi się na obiad również w polskim domu. Wszystkie składniki dostaniesz bez problemu w sklepie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie
Fasolka po bułgarsku
Bułgarska kuchnia dla wielu osób jest jedną wielką niewiadomą. Chociaż sama Bułgaria jest dość popularnym kierunkiem wakacyjnym, to turyście ograniczają się głównie do niezbyt wyszukowanego i mało regionalnego jedzenia w hotelowych restauracjach. Czasem warto jednak opuścić mury pałacu i odwiedzić lokalne knajpki. PPodczas takich poszukiwań natknęłam się na pyszną zapiekaną fasolkę. Niepozorne danie smakuje tak dobrze, że do przepisu wracam regularnie w swoim domu.
Bazą jest tutaj duża, biała fasola. Najlepiej sprawdzi się nasz polski Piękny Jaś, wykorzystywany między innymi w kuchni podhalańskiej. Dodatkowo towarzyszy jej cebula, marchewka, pomidory oraz papryka. Wyjątkowy smak nadaje nietypowy akcent w postaci świeżej mięty oraz ostrej papryczki. To danie wegetariańskie, ale tak smaczne, że nawet mięsożercy nie będą domagać się pęta kiełbasy.
Składniki:
- 500 g fasoli Piękny Jaś,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 papryczka chilli,
- 1 łyżeczka suszonej mięty,
- 3-4 pomidory malinowe lub lima,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposóv przygotowania:
- Fasolę przesyp do garnka, zalej wodą i odstaw na całą noc do moczenia.
- Odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj, aż fasola będzie miękka..
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, marchewkę w nieduże słupki, a paprykę w paski.
- Ostrą papryczkę drobno posiekaj. Jeśli obawiasz się, że danie będzie zbyt pikantne, przed siekaniem pozbądź się pestek.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa.
- Smaż na średniej mocy palnika, aż staną się miękkie. Cebula powinna zacząć się apetycznie rumienić.
- Zdejmij patelnię z palnika.
- Ugotowaną fasolę przełóż do warzyw z patelni.
- Pomidory sparz, obierz i pokrój na małe kawałki. Dorzuć do fasoli.
- Dodaj sól, pieprz, suszoną miętę i wymieszaj.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Przełóż fasolkę z warzywami.
- Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 1,5 godziny.