Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis

Po takim obiedzie na długo ucichnie burczenie w brzuchu. Wakacyjny przepis na fasolkę zaskoczy smakiem.

Fasolka po bułgarskuFasolka po bułgarsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Z zapiekankami kojarzy się nam głównie makaron i ziemniaki, ewentualnie bagietki, jeśli w głowie mamy przysmak z nadmorskiej budki. Tym razem w żaroodpornym naczyniu wylądowała fasola. Bułgarski przysmak świetnie sprawdzi się na obiad również w polskim domu. Wszystkie składniki dostaniesz bez problemu w sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Fasolka po bułgarsku

Bułgarska kuchnia dla wielu osób jest jedną wielką niewiadomą. Chociaż sama Bułgaria jest dość popularnym kierunkiem wakacyjnym, to turyście ograniczają się głównie do niezbyt wyszukowanego i mało regionalnego jedzenia w hotelowych restauracjach. Czasem warto jednak opuścić mury pałacu i odwiedzić lokalne knajpki. PPodczas takich poszukiwań natknęłam się na pyszną zapiekaną fasolkę. Niepozorne danie smakuje tak dobrze, że do przepisu wracam regularnie w swoim domu.

Wegańska fasolka zapiekana
Wegańska fasolka zapiekana © Adobe Stock

Bazą jest tutaj duża, biała fasola. Najlepiej sprawdzi się nasz polski Piękny Jaś, wykorzystywany między innymi w kuchni podhalańskiej. Dodatkowo towarzyszy jej cebula, marchewka, pomidory oraz papryka. Wyjątkowy smak nadaje nietypowy akcent w postaci świeżej mięty oraz ostrej papryczki. To danie wegetariańskie, ale tak smaczne, że nawet mięsożercy nie będą domagać się pęta kiełbasy.

Składniki:

  • 500 g fasoli Piękny Jaś,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 papryczka chilli,
  • 1 łyżeczka suszonej mięty,
  • 3-4 pomidory malinowe lub lima,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposóv przygotowania:

  1. Fasolę przesyp do garnka, zalej wodą i odstaw na całą noc do moczenia.
  2. Odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj, aż fasola będzie miękka..
  3. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, marchewkę w nieduże słupki, a paprykę w paski.
  4. Ostrą papryczkę drobno posiekaj. Jeśli obawiasz się, że danie będzie zbyt pikantne, przed siekaniem pozbądź się pestek.
  5. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa.
  6. Smaż na średniej mocy palnika, aż staną się miękkie. Cebula powinna zacząć się apetycznie rumienić.
  7. Zdejmij patelnię z palnika.
  8. Ugotowaną fasolę przełóż do warzyw z patelni.
  9. Pomidory sparz, obierz i pokrój na małe kawałki. Dorzuć do fasoli.
  10. Dodaj sól, pieprz, suszoną miętę i wymieszaj.
  11. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Przełóż fasolkę z warzywami.
  12. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 1,5 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów