Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis

Po takim obiedzie na długo ucichnie burczenie w brzuchu. Wakacyjny przepis na fasolkę zaskoczy smakiem.

Fasolka po bułgarskuFasolka po bułgarsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Z zapiekankami kojarzy się nam głównie makaron i ziemniaki, ewentualnie bagietki, jeśli w głowie mamy przysmak z nadmorskiej budki. Tym razem w żaroodpornym naczyniu wylądowała fasola. Bułgarski przysmak świetnie sprawdzi się na obiad również w polskim domu. Wszystkie składniki dostaniesz bez problemu w sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Fasolka po bułgarsku

Bułgarska kuchnia dla wielu osób jest jedną wielką niewiadomą. Chociaż sama Bułgaria jest dość popularnym kierunkiem wakacyjnym, to turyście ograniczają się głównie do niezbyt wyszukowanego i mało regionalnego jedzenia w hotelowych restauracjach. Czasem warto jednak opuścić mury pałacu i odwiedzić lokalne knajpki. PPodczas takich poszukiwań natknęłam się na pyszną zapiekaną fasolkę. Niepozorne danie smakuje tak dobrze, że do przepisu wracam regularnie w swoim domu.

Wegańska fasolka zapiekana
Wegańska fasolka zapiekana © Adobe Stock

Bazą jest tutaj duża, biała fasola. Najlepiej sprawdzi się nasz polski Piękny Jaś, wykorzystywany między innymi w kuchni podhalańskiej. Dodatkowo towarzyszy jej cebula, marchewka, pomidory oraz papryka. Wyjątkowy smak nadaje nietypowy akcent w postaci świeżej mięty oraz ostrej papryczki. To danie wegetariańskie, ale tak smaczne, że nawet mięsożercy nie będą domagać się pęta kiełbasy.

Składniki:

  • 500 g fasoli Piękny Jaś,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 papryczka chilli,
  • 1 łyżeczka suszonej mięty,
  • 3-4 pomidory malinowe lub lima,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposóv przygotowania:

  1. Fasolę przesyp do garnka, zalej wodą i odstaw na całą noc do moczenia.
  2. Odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj, aż fasola będzie miękka..
  3. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, marchewkę w nieduże słupki, a paprykę w paski.
  4. Ostrą papryczkę drobno posiekaj. Jeśli obawiasz się, że danie będzie zbyt pikantne, przed siekaniem pozbądź się pestek.
  5. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa.
  6. Smaż na średniej mocy palnika, aż staną się miękkie. Cebula powinna zacząć się apetycznie rumienić.
  7. Zdejmij patelnię z palnika.
  8. Ugotowaną fasolę przełóż do warzyw z patelni.
  9. Pomidory sparz, obierz i pokrój na małe kawałki. Dorzuć do fasoli.
  10. Dodaj sól, pieprz, suszoną miętę i wymieszaj.
  11. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Przełóż fasolkę z warzywami.
  12. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 1,5 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟