Podaję do mięs z grilla. Przepis przywiozłam z Bułgarii i wszystkich zachwycił

Lutenica to pasta warzywna, która w krajach bałkańskich jest tak samo popularna jak ajwar. Na pierwszy rzut oka widać znaczną różnicę w kolorze. Ajwar jest o wiele jaśniejszy i bardziej pomarańczowy. Lutenica ma ciemnoczerwony kolor, przechodzący w bordo.

Burgery z grilla i bułgarska lutenicaBurgery z grilla i bułgarska lutenica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiedy planuję grilla, zawsze myślę o przygotowaniu nie tylko mięs, serów i warzyw na ruszt, ale także sałatek i sosów. Mało kto jest w stanie zjeść dużą ilość czystego mięsa, a z soczystymi dodatkami to zupełnie inna jakość. Dobrze, gdy na stole znajdzie się coś łagodnego i coś ostrego, co będzie odpowiadać różnym gustom moich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana kiełbasa z najlepszymi dodatkami. Już więcej nie podasz jej ze zwykłą kromką

Smakołyki kuchni bułgarskiej

Kuchnia bułgarska łączy w sobie wpływy bałkańskie, tureckie i greckie, co czyni ją niezwykle różnorodną. Dania często są przygotowywane z dodatkiem świeżych warzyw i ziół. Popularne są potrawy grillowane, takie jak kebabcze, oraz sałatki, które doskonale komponują się z aromatycznymi mięsami i lokalnymi serami.

Tradycyjne dania, takie jak banica czy tarator, są nieodłącznym elementem bułgarskiego stołu. Banica, przygotowywana z ciasta filo i sera feta, jest popularną przekąską – turyści chętnie po nią sięgają podczas spacerów po mieście. W Bułgarii posiłki zazwyczaj są spożywane w gronie rodzinnym, a wspólne biesiadowanie może trwać godzinami.

Przepis na lutenicę

W składnikach na gęsty sosik znajdziesz czubrycę czerwoną – jest to bułgarska mieszanka przypraw, zawierająca suszone zioła i warzywa, wśród których dominuje zapach i smak cząbru. Oryginalna bałkańska pasta ma gęstą konsystencję, dzięki czemu można jej używać nie tylko jako dodatku do potraw, ale także na kanapki.

Składniki:

  • 1 kg mięsistych pomidorów,
  • 3 papryki czerwone,
  • 1 ostra papryczka,
  • 2 bakłażany,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża łyżka czubrycy czerwonej,
  • 1–2 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory natnij w "krzyżyk" i sparz wrzątkiem. Gdy trochę ostygną, obierz je ze skórek i i wytnij z nich gniazda nasienne. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj przy pomocy blendera. Przełóż do garnka i gotuj bez pokrywki, aby odparować nadmiar wody.
  2. Na dużej blasze z piekarnika ułóż pokrojone na kawałki papryki (słodkie i ostrą) i bakłażany. Piecz w 160 stopniach Celsjusza do momentu, aż warzywa będą miękkie i ładnie przyrumienione. W trakcie pieczenia 1–2 razy obróć je na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika przestudź i obierz ze skórek. Pokrój na drobne kawałeczki.
  3. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż drobno posiekaną cebulę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Gdy zaczną ładnie pachnieć, dodaj czubrycę i przełóż do garnka z pomidorami. Dodaj także pieczoną paprykę i bakłażany. Dopraw solą i odrobiną cukru.
  4. Duś pod przykryciem przez ok. 45 minut – co jakiś czas przemieszaj sos, aby nic nie przywarło. Jeszcze gorący przekładaj do czystych słoików. Mocno zakręć i owiń grubym ręcznikiem, aby się zapasteryzowały.
  5. Po ostygnięciu przełóż do spiżarki lub lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej