"Bułgarskie mielone" to mój nowy hit na obiad. Przepis przywiozłam z wczasów w Złotych Piaskach
Bułgarskie kebabcze przypominają polskie mielone, jednak są o wiele bardziej aromatyczne i nie zawierają dodatkowego tłuszczu. W Złotych Piaskach są przygotowywane na grillach lub specjalnych rożnach. W środku znajduje się samo mięso, doprawione wyrazistą mieszanką przypraw.
Kto choć raz był w Bułgarii, na pewno pamięta smak tamtejszych kotlecików, które można dostać na każdym rogu. Czym różnią się od naszych kotletów mielonych? Przede wszystkim teksturą. Mięso na kebabcze jest mielone dwu- lub trzykrotnie, dzięki czemu jest delikatniejsze i bardziej kremowe w smaku. Łatwiej łączy się z dodatkami, a uformowanie z niego kotletów nie przysparza najmniejszych problemów. Co więcej, kebabcze są grillowane, a nie smażone w tłuszczu, w związku z czym są bardziej lekkostrawne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz
Jak Bułgarzy podają kebabcze?
W Złotych Piaskach grillowane kotlety można zamówić zarówno w restauracjach, jak i w ulicznych barach. Jako fast food najczęściej lądują na tacce w towarzystwie frytek, posypanych bułgarskim serem sirene. Obok lub na frytkach znajduje się lutenica – gęsty i pikantny sos z papryki i pieczonych bakłażanów. Można je również spotkać w podłużnej bułce takiej jak do hot dogów.
W restauracjach popularny jest zestaw "trojka kebapczeta s garnitura", składający się z trzech porcji mięsa z dodatkami. Obok można znaleźć frytki, ziemniaki lub pieczywo, a także sałakę szopską – konkurencyjną do popularnej u nas sałatki greckiej. Kolorową kompozycję uzupełniają sosy: lutenica lub tzatziki. Czasem kebabcze podawane są solo tylko z lekko podsmażoną lub surową, drobno posiekaną cebulą.
Przepis na bułgarskie kebabcze
Z podanych składników przygotujesz obiad dla 2-3 osób. Mięso wymieszane z przyprawami warto odstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby przeszło smakiem. Przed wrzuceniem na grilla należy wyjąć je i odstawić na blacie, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego – może być wieprzowo-wołowe,
- 2 ząbki czosnku,
- pół cebuli,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki.
Sposób przygotowania:
- Mięso zmiel ponownie w maszynce.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę startą na drobnych oczkach, suszone oregano i mieloną paprykę.
- Uformuj okrągłe lub podłużne kotlety.
- Smaż na patelni grillowej (bez tłuszczu), elektrycznym lub tradycyjnym grillu.
Kebabcze podawaj z ziemniakami, frytkami i sałatką szopską.