WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

"Bułgarskie mielone" to mój nowy hit na obiad. Przepis przywiozłam z wczasów w Złotych Piaskach

Bułgarskie kebabcze przypominają polskie mielone, jednak są o wiele bardziej aromatyczne i nie zawierają dodatkowego tłuszczu. W Złotych Piaskach są przygotowywane na grillach lub specjalnych rożnach. W środku znajduje się samo mięso, doprawione wyrazistą mieszanką przypraw.

Bułgarskie kotlety robię na grillu lub na patelni grillowej Bułgarskie kotlety robię na grillu lub na patelni grillowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kto choć raz był w Bułgarii, na pewno pamięta smak tamtejszych kotlecików, które można dostać na każdym rogu. Czym różnią się od naszych kotletów mielonych? Przede wszystkim teksturą. Mięso na kebabcze jest mielone dwu- lub trzykrotnie, dzięki czemu jest delikatniejsze i bardziej kremowe w smaku. Łatwiej łączy się z dodatkami, a uformowanie z niego kotletów nie przysparza najmniejszych problemów. Co więcej, kebabcze są grillowane, a nie smażone w tłuszczu, w związku z czym są bardziej lekkostrawne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Jak Bułgarzy podają kebabcze?

W Złotych Piaskach grillowane kotlety można zamówić zarówno w restauracjach, jak i w ulicznych barach. Jako fast food najczęściej lądują na tacce w towarzystwie frytek, posypanych bułgarskim serem sirene. Obok lub na frytkach znajduje się lutenica – gęsty i pikantny sos z papryki i pieczonych bakłażanów. Można je również spotkać w podłużnej bułce takiej jak do hot dogów.

W restauracjach popularny jest zestaw "trojka kebapczeta s garnitura", składający się z trzech porcji mięsa z dodatkami. Obok można znaleźć frytki, ziemniaki lub pieczywo, a także sałakę szopską – konkurencyjną do popularnej u nas sałatki greckiej. Kolorową kompozycję uzupełniają sosy: lutenica lub tzatziki. Czasem kebabcze podawane są solo tylko z lekko podsmażoną lub surową, drobno posiekaną cebulą.

Przepis na bułgarskie kebabcze

Z podanych składników przygotujesz obiad dla 2-3 osób. Mięso wymieszane z przyprawami warto odstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby przeszło smakiem. Przed wrzuceniem na grilla należy wyjąć je i odstawić na blacie, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego – może być wieprzowo-wołowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół cebuli,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zmiel ponownie w maszynce.
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę startą na drobnych oczkach, suszone oregano i mieloną paprykę.
  3. Uformuj okrągłe lub podłużne kotlety.
  4. Smaż na patelni grillowej (bez tłuszczu), elektrycznym lub tradycyjnym grillu.

Kebabcze podawaj z ziemniakami, frytkami i sałatką szopską.

Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek