Nie grecka i nie gyros. Sąsiadka przyniosła na grilla inną sałatkę z serem i zrobiła furorę

Chociaż podczas grillowania wszyscy największą uwagę zwracają na kiełbasę i karkówkę, to ta sałatka szybko skradnie show. Jest prosta w przygotowania, smaczna i idealnie komponuje się z daniami z rusztu.

Sałatka szopskaSałatka szopska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wśród sałatek na grilla najczęściej pojawiają się proste pomidory z cebulą w śmietanie, włoskie caprese z mozzarellą czy lekka sałatka grecka. Chociaż każda z nich na pewno jest smaczna, to przy szopskiej sałatce mogą się schować. Nie bez powodu to danie jest dumą kuchni bałkańskiej. Mieszkańcy Czarnogóry i Bułgarii doskonale wiedzą, co pasować będzie do potraw mięsnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Szopska sałatka na grilla

Świeże warzywa i wyrazisty, pokruszony lub starty ser - to sekret tej sałatki. Kiedy moja sąsiadka przyniosła ją na grilla, wszyscy zapomnieli nawet o najlepiej wypieczonej, soczystej kiełbasce.

Sałatka szopska jest smaczna i prostqa w przygotowaniu
Sałatka szopska jest smaczna i prostqa w przygotowaniu © Adobe Stock

Tradycyjnie używa się solankowego sera szopskiego, który ma specyficzny, słony smak i kruchą teksturę. Feta jest dobrym zamiennikiem, ale ma nieco inną konsystencję i może być mniej słona. Najlepszy smak uzyskasz, używając świeżych, dojrzałych warzyw dobrej jakości. To prosty przepis, ale bazujący na dobrych składnikach. Co ważne, sałatki szopskiej nie miesza się po posypaniu serem, aby pozostał na wierzchu.

Składniki

  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 2 pomidory malinowe,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 150 g sera szopskiego (ewentualnie sera feta lub innego solankowego),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj i pokrój na mniejsze kawałki (ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości).
  2. Ogórki umyj i pokrój w półplasterki lub kostkę.
  3. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski lub kostkę. Tak samo pokrój też paprykę.
  4. W dużej misce delikatnie wymieszaj pokrojone pomidory, ogórki, paprykę i cebulę.
  5. Skrop warzywa oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Możesz użyć też octu winnego.
  6. Obficie pokrusz ser na wierzchu sałatki. Nie mieszaj go z warzywami.

Sałatka szopska jest już gotowa. Najlepiej smakuje świeża, lekko schłodzona. Możesz dodatkowo udekorować ją posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie