Nie grecka i nie gyros. Sąsiadka przyniosła na grilla inną sałatkę z serem i zrobiła furorę
Chociaż podczas grillowania wszyscy największą uwagę zwracają na kiełbasę i karkówkę, to ta sałatka szybko skradnie show. Jest prosta w przygotowania, smaczna i idealnie komponuje się z daniami z rusztu.
Wśród sałatek na grilla najczęściej pojawiają się proste pomidory z cebulą w śmietanie, włoskie caprese z mozzarellą czy lekka sałatka grecka. Chociaż każda z nich na pewno jest smaczna, to przy szopskiej sałatce mogą się schować. Nie bez powodu to danie jest dumą kuchni bałkańskiej. Mieszkańcy Czarnogóry i Bułgarii doskonale wiedzą, co pasować będzie do potraw mięsnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy
Szopska sałatka na grilla
Świeże warzywa i wyrazisty, pokruszony lub starty ser - to sekret tej sałatki. Kiedy moja sąsiadka przyniosła ją na grilla, wszyscy zapomnieli nawet o najlepiej wypieczonej, soczystej kiełbasce.
Tradycyjnie używa się solankowego sera szopskiego, który ma specyficzny, słony smak i kruchą teksturę. Feta jest dobrym zamiennikiem, ale ma nieco inną konsystencję i może być mniej słona. Najlepszy smak uzyskasz, używając świeżych, dojrzałych warzyw dobrej jakości. To prosty przepis, ale bazujący na dobrych składnikach. Co ważne, sałatki szopskiej nie miesza się po posypaniu serem, aby pozostał na wierzchu.
Składniki
- 1 czerwona papryka,
- 2 ogórki gruntowe,
- 2 pomidory malinowe,
- pół czerwonej cebuli,
- 150 g sera szopskiego (ewentualnie sera feta lub innego solankowego),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj i pokrój na mniejsze kawałki (ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości).
- Ogórki umyj i pokrój w półplasterki lub kostkę.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski lub kostkę. Tak samo pokrój też paprykę.
- W dużej misce delikatnie wymieszaj pokrojone pomidory, ogórki, paprykę i cebulę.
- Skrop warzywa oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Możesz użyć też octu winnego.
- Obficie pokrusz ser na wierzchu sałatki. Nie mieszaj go z warzywami.
Sałatka szopska jest już gotowa. Najlepiej smakuje świeża, lekko schłodzona. Możesz dodatkowo udekorować ją posiekaną natką pietruszki. Smacznego!