Chorwaci jedzą zamiast kurczaka. Wielu Polaków ma ciarki na samą myśl

Chociaż owoce morza stają się coraz popularniejsze, to wiele osób ogranicza się jedynie do krewetek. W Chorwacji nie robi na nikim wrażenia, ale Polacy nie zawsze znajdują w sobie odwagę, by przemóc się do specyficznego kształtu.

Nie dla każdego to przysmakNie dla każdego to przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ośmiornica to jeden z produktów, który kojarzy się głównie z luksusowymi restauracjami i zawrotną ceną w menu. W krajach śródziemnomorskich pojawia się jednak znacznie częściej na talerzach. Ułatwiony dostęp do świeżych owoców morza oraz wieloletnia tradycja jedzenia tego, co udało się zdobyć podczas połowu, sprawiły, że ośmiornica, kalmary czy przegrzebki stały się znacznie bardziej powszechne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Ośmornica w chorwackiej kuchni

W Chorwacji ośmiornica zajmuje dość ważne miejsce w lokalnej kuchni. Nie jest traktowana jedynie jako wykwintny rarytas, ale jako powszechny składnik wielu tradycyjnych dań, dostępny niemal na każdym targu rybnym i w wielu restauracjach. To dzięki bliskości Adriatyku, który obfituje w morskie skarby.

Grillowana ośmiornica
Grillowana ośmiornica © Adobe Stock | Oleg Znamenskiy zov666@gmail.com

Można ją znaleźć w różnorodnych potrawach, od prostych sałatek, przez sycące gulasze, aż po wykwintne dania z grilla. Dla wielu Chorwatów ośmiornica jest po prostu jednym z wielu darów morza, tak naturalnym jak dla nas kurczak. Nie trzeba się jej obawiać, bo zdecydowanie potrafi zachwycić smakiem. Niektórzy martwią się, że przyssawki, które są na ramionach, mogą przyczepić się do gardła, ale odpowiednio przygotowana ośmiornica jest całkowicie bezpieczna do spożycia. Podczas gotowania czy pieczenia przyssawki miękną i nie stanowią żadnego zagrożenia. Wręcz przeciwnie, często dodają potrawie ciekawej tekstury.

Smaczna i zdrowa

Nie każdego jednak zachęca do jedzenia. Ma charakterystyczny wygląd, przez który często jawiła się w podaniach i bajkach jako potwór z morza. Nie warto jednak oceniać książki po okładce, bo to smaczny i zdrowy przysmak. Ośmiornica charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkawym smakiem z subtelną morską nutą. Jej mięso jest sprężyste, a odpowiednio przygotowane staje się miękkie i soczyste.

Ośmiornica jest niskokalorycznym źródłem pełnowartościowego białka, które wspiera regenerację i budowę mięśni. Jest bogata w witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, która odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i wspiera produkcję czerwonych krwinek. Ponadto dostarcza minerały, takie jak selen, fosfor i magnez, które pomagają wzmocnić odporność i zdrowie kości. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, ośmiornica wspiera zdrowie serca i działa przeciwzapalnie.

Jak zrobić ośmiornicę?

Ośmiornicę można przyrządzić na kilka sposobów, z których każdy wydobywa inny smak tego wyjątkowego mięsa. Jedną z najpopularniejszych metod jest gotowanie ośmiornicy na wolnym ogniu przez około 40-60 minut. Z kolei grillowanie nadaje mięsu dymny, głęboki aromat i chrupiącą skórkę. Smażenie na patelni pozwala uzyskać chrupiącą powierzchnię. Ośmiornicę można także podać na surowo, w stylu sashimi lub carpaccio.

Ośmiornica doskonale komponuje się z prostymi, aromatycznymi dodatkami, które podkreślają jej delikatny smak. Klasycznym połączeniem jest oliwa z oliwek z dodatkiem soku z cytryny. Świeże zioła, takie jak natka pietruszki, kolendra czy rozmaryn, dodają potrawie świeżość i subtelne aromaty.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil