Chorwaci jedzą zamiast kurczaka. Wielu Polaków ma ciarki na samą myśl

Chociaż owoce morza stają się coraz popularniejsze, to wiele osób ogranicza się jedynie do krewetek. W Chorwacji nie robi na nikim wrażenia, ale Polacy nie zawsze znajdują w sobie odwagę, by przemóc się do specyficznego kształtu.

Nie dla każdego to przysmakNie dla każdego to przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ośmiornica to jeden z produktów, który kojarzy się głównie z luksusowymi restauracjami i zawrotną ceną w menu. W krajach śródziemnomorskich pojawia się jednak znacznie częściej na talerzach. Ułatwiony dostęp do świeżych owoców morza oraz wieloletnia tradycja jedzenia tego, co udało się zdobyć podczas połowu, sprawiły, że ośmiornica, kalmary czy przegrzebki stały się znacznie bardziej powszechne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Ośmornica w chorwackiej kuchni

W Chorwacji ośmiornica zajmuje dość ważne miejsce w lokalnej kuchni. Nie jest traktowana jedynie jako wykwintny rarytas, ale jako powszechny składnik wielu tradycyjnych dań, dostępny niemal na każdym targu rybnym i w wielu restauracjach. To dzięki bliskości Adriatyku, który obfituje w morskie skarby.

Grillowana ośmiornica
Grillowana ośmiornica © Adobe Stock | Oleg Znamenskiy zov666@gmail.com

Można ją znaleźć w różnorodnych potrawach, od prostych sałatek, przez sycące gulasze, aż po wykwintne dania z grilla. Dla wielu Chorwatów ośmiornica jest po prostu jednym z wielu darów morza, tak naturalnym jak dla nas kurczak. Nie trzeba się jej obawiać, bo zdecydowanie potrafi zachwycić smakiem. Niektórzy martwią się, że przyssawki, które są na ramionach, mogą przyczepić się do gardła, ale odpowiednio przygotowana ośmiornica jest całkowicie bezpieczna do spożycia. Podczas gotowania czy pieczenia przyssawki miękną i nie stanowią żadnego zagrożenia. Wręcz przeciwnie, często dodają potrawie ciekawej tekstury.

Smaczna i zdrowa

Nie każdego jednak zachęca do jedzenia. Ma charakterystyczny wygląd, przez który często jawiła się w podaniach i bajkach jako potwór z morza. Nie warto jednak oceniać książki po okładce, bo to smaczny i zdrowy przysmak. Ośmiornica charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkawym smakiem z subtelną morską nutą. Jej mięso jest sprężyste, a odpowiednio przygotowane staje się miękkie i soczyste.

Ośmiornica jest niskokalorycznym źródłem pełnowartościowego białka, które wspiera regenerację i budowę mięśni. Jest bogata w witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, która odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i wspiera produkcję czerwonych krwinek. Ponadto dostarcza minerały, takie jak selen, fosfor i magnez, które pomagają wzmocnić odporność i zdrowie kości. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, ośmiornica wspiera zdrowie serca i działa przeciwzapalnie.

Jak zrobić ośmiornicę?

Ośmiornicę można przyrządzić na kilka sposobów, z których każdy wydobywa inny smak tego wyjątkowego mięsa. Jedną z najpopularniejszych metod jest gotowanie ośmiornicy na wolnym ogniu przez około 40-60 minut. Z kolei grillowanie nadaje mięsu dymny, głęboki aromat i chrupiącą skórkę. Smażenie na patelni pozwala uzyskać chrupiącą powierzchnię. Ośmiornicę można także podać na surowo, w stylu sashimi lub carpaccio.

Ośmiornica doskonale komponuje się z prostymi, aromatycznymi dodatkami, które podkreślają jej delikatny smak. Klasycznym połączeniem jest oliwa z oliwek z dodatkiem soku z cytryny. Świeże zioła, takie jak natka pietruszki, kolendra czy rozmaryn, dodają potrawie świeżość i subtelne aromaty.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości