Naleśniki po bułgarsku pokochała cała rodzina. O zwykłych nie chcą już nawet słyszeć
W przepisie na naleśniki każdy szczegół ma znaczenie i nawet mała zmiana w składnikach wpływa na smak ciasta. W bułgarskich naleśnikach na pewno nie jest to mała zmiana – do masy dodawane są drożdże, które sprawiają, że placuszki wychodzą nieco bardziej puszyste i delikatniejsze od klasycznych naleśników.
W Bułgarii na naleśniki mówi się "katmi" lub "palachinki". Podobnie jak u nas, są one podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Najsmaczniejsze są z dodatkiem domowych przetworów, a wśród nich na prowadzenie wychodzi dżem z jagód leśnych. W słodkiej wersji podawane są również z masłem i miodem oraz ze świeżymi owocami, cukrem pudrem lub nutellą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko
Bułgarskie naleśniki wytrawne
Na Bałkanach popularnym dodatkiem do naleśników jest biały ser solankowy sirene, który w smaku jest podobny do fety, ale ma bardziej kremową konsystencję. Przy czym farsz nie zawsze znajduje się w środku naleśników – często są one po prostu posypane rozkruszonym serem. Wiele osób kładzie na wierzch również odrobinę prawdziwego masła, które podkręca kremowość naleśników. Ciasto jest bardziej "gąbczaste", więc doskonale chłonie smak dodatków.
W Bułgarii popularne są również naleśniki z mięsem – często zawijane w koperty i panierowane tak jak nasze krokiety. Na farsz wybierane jest mięso mielone – wieprzowe, wołowe lub mieszane, które jest mieszane z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Zawsze dodawana jest mielona słodka papryka i czubryca o intensywnym, ziołowym aromacie. Nieraz wyczuwalny jest dżodżen, czyli bułgarska odmiana mięty kędzierzawej. Mięso duszone jest w bulionie, często z dodatkiem koncentratu pomidorowego.
Przepis na bułgarskie naleśniki
Ciasto na naleśniki powinno mieć lejącą się konsystencje – jest tylko odrobinę gęstsze od klasycznego. Podczas smażenia pojawiają się pęcherzyki powietrza.
Składniki:
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
- 1 łyżeczka świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W ciepłej wodzie rozmieszaj drożdże i cukier.
- Następnie dodaj mąkę i żółtko. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto, po czym odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż cienkie naleśniki z obydwu stron na rumiany kolor.