Naleśniki po bułgarsku pokochała cała rodzina. O zwykłych nie chcą już nawet słyszeć

W przepisie na naleśniki każdy szczegół ma znaczenie i nawet mała zmiana w składnikach wpływa na smak ciasta. W bułgarskich naleśnikach na pewno nie jest to mała zmiana – do masy dodawane są drożdże, które sprawiają, że placuszki wychodzą nieco bardziej puszyste i delikatniejsze od klasycznych naleśników.

Bułgarskie naleśniki są nieco bardziej puszysteBułgarskie naleśniki są nieco bardziej puszyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Bułgarii na naleśniki mówi się "katmi" lub "palachinki". Podobnie jak u nas, są one podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Najsmaczniejsze są z dodatkiem domowych przetworów, a wśród nich na prowadzenie wychodzi dżem z jagód leśnych. W słodkiej wersji podawane są również z masłem i miodem oraz ze świeżymi owocami, cukrem pudrem lub nutellą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Bułgarskie naleśniki wytrawne

Na Bałkanach popularnym dodatkiem do naleśników jest biały ser solankowy sirene, który w smaku jest podobny do fety, ale ma bardziej kremową konsystencję. Przy czym farsz nie zawsze znajduje się w środku naleśników – często są one po prostu posypane rozkruszonym serem. Wiele osób kładzie na wierzch również odrobinę prawdziwego masła, które podkręca kremowość naleśników. Ciasto jest bardziej "gąbczaste", więc doskonale chłonie smak dodatków.

W Bułgarii popularne są również naleśniki z mięsem – często zawijane w koperty i panierowane tak jak nasze krokiety. Na farsz wybierane jest mięso mielone – wieprzowe, wołowe lub mieszane, które jest mieszane z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Zawsze dodawana jest mielona słodka papryka i czubryca o intensywnym, ziołowym aromacie. Nieraz wyczuwalny jest dżodżen, czyli bułgarska odmiana mięty kędzierzawej. Mięso duszone jest w bulionie, często z dodatkiem koncentratu pomidorowego.

Przepis na bułgarskie naleśniki

Ciasto na naleśniki powinno mieć lejącą się konsystencje – jest tylko odrobinę gęstsze od klasycznego. Podczas smażenia pojawiają się pęcherzyki powietrza.

Składniki:

  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłej wodzie rozmieszaj drożdże i cukier.
  2. Następnie dodaj mąkę i żółtko. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto, po czym odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż cienkie naleśniki z obydwu stron na rumiany kolor.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło