Naleśniki po turecku to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Po prostu palce lizać

Naleśniki najczęściej kojarzymy ze śniadaniami lub deserami – podawane na słodko przywołują smaki dzieciństwa. Tymczasem w wersji wytrawnej, inspirowanej kuchnią turecką, potrafią naprawdę zaskoczyć. Pyszne i sycące świetnie sprawdzą się jako pomysł na obiad lub kolację.

Naleśniki to opcja nie tylko na deser, ale również na obiadNaleśniki to opcja nie tylko na deser, ale również na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe

Naleśniki na słono zapiekane w piekarniku świetnie sprawdzą się jako obiad lub kolacja, choć w Turcji często jedzone są na śniadanie. Wyglądają jak klasyczne placki, ale odpowiedni farsz sprawia, że stają się bardziej treściwe i zdrowe, a cała rodzina zjada je z wielką przyjemnością. Naleśniki te można również przygotować na zapas, odgrzać w piekarniku lub zabrać do pracy jako lunch.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Jak zrobić idealne naleśniki po turecku?

Aby przygotować idealne naleśniki po turecku, warto pamiętać o kilku prostych wskazówkach. Po pierwsze, sięgnij po dobrą mąkę pszenną, najlepiej typu 500 lub 650, dzięki której ciasto zyska odpowiednią elastyczność – ma być miękkie, ale nie klejące, co ułatwia smażenie i składanie.

Smaż naleśniki z minimalną ilością tłuszczu, co nada im przyjemnie chrupiącą skórkę. Do podania świetnie sprawdzą się: gęsty jogurt naturalny, świeże zioła lub aromatyczny sos czosnkowy, który podkreśli charakter potrawy.

Przepis na naleśniki po turecku

Składniki na ciasto:

  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oregano,
  • 3 łyżki oleju (2 do ciasta, reszta do smażenia).

Składniki na farsz:

  • 600 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 300 g przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sałatkę:

  • 6 pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kapary (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Połącz mleko, jajka, mąkę, szczyptę soli, 2 łyżki oleju i oregano, wymieszaj na gładkie ciasto.
  2. Usmaż naleśniki na odrobinie rozgrzanego oleju. Możesz użyć na przykład oleju w spryskiwaczu.
  3. Mięso podsmaż z jedną posiekaną cebulą, dodaj przecier pomidorowy, sól i pieprz, i duś przez chwilę.
  4. Następnie nadziej naleśniki farszem mięsnym, ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz - 10 minut w 150 stopniach Celsjusza.
  5. W tym czasie przygotuj sałatkę, krojąc pomidory w plastry i drugą cebulę w krążki. Wymieszaj z octem winnym i oliwą, dopraw solą oraz pieprzem. Opcjonalnie dorzuć kapary.
  6. Podpieczone naleśniki podawaj z przygotowaną sałatką.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil