Naleśniki po turecku to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Po prostu palce lizać

Naleśniki najczęściej kojarzymy ze śniadaniami lub deserami – podawane na słodko przywołują smaki dzieciństwa. Tymczasem w wersji wytrawnej, inspirowanej kuchnią turecką, potrafią naprawdę zaskoczyć. Pyszne i sycące świetnie sprawdzą się jako pomysł na obiad lub kolację.

Naleśniki to opcja nie tylko na deser, ale również na obiadNaleśniki to opcja nie tylko na deser, ale również na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe

Naleśniki na słono zapiekane w piekarniku świetnie sprawdzą się jako obiad lub kolacja, choć w Turcji często jedzone są na śniadanie. Wyglądają jak klasyczne placki, ale odpowiedni farsz sprawia, że stają się bardziej treściwe i zdrowe, a cała rodzina zjada je z wielką przyjemnością. Naleśniki te można również przygotować na zapas, odgrzać w piekarniku lub zabrać do pracy jako lunch.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Jak zrobić idealne naleśniki po turecku?

Aby przygotować idealne naleśniki po turecku, warto pamiętać o kilku prostych wskazówkach. Po pierwsze, sięgnij po dobrą mąkę pszenną, najlepiej typu 500 lub 650, dzięki której ciasto zyska odpowiednią elastyczność – ma być miękkie, ale nie klejące, co ułatwia smażenie i składanie.

Smaż naleśniki z minimalną ilością tłuszczu, co nada im przyjemnie chrupiącą skórkę. Do podania świetnie sprawdzą się: gęsty jogurt naturalny, świeże zioła lub aromatyczny sos czosnkowy, który podkreśli charakter potrawy.

Przepis na naleśniki po turecku

Składniki na ciasto:

  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oregano,
  • 3 łyżki oleju (2 do ciasta, reszta do smażenia).

Składniki na farsz:

  • 600 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 300 g przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sałatkę:

  • 6 pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kapary (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Połącz mleko, jajka, mąkę, szczyptę soli, 2 łyżki oleju i oregano, wymieszaj na gładkie ciasto.
  2. Usmaż naleśniki na odrobinie rozgrzanego oleju. Możesz użyć na przykład oleju w spryskiwaczu.
  3. Mięso podsmaż z jedną posiekaną cebulą, dodaj przecier pomidorowy, sól i pieprz, i duś przez chwilę.
  4. Następnie nadziej naleśniki farszem mięsnym, ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz - 10 minut w 150 stopniach Celsjusza.
  5. W tym czasie przygotuj sałatkę, krojąc pomidory w plastry i drugą cebulę w krążki. Wymieszaj z octem winnym i oliwą, dopraw solą oraz pieprzem. Opcjonalnie dorzuć kapary.
  6. Podpieczone naleśniki podawaj z przygotowaną sałatką.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥