Naleśniki po turecku to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Po prostu palce lizać

Naleśniki najczęściej kojarzymy ze śniadaniami lub deserami – podawane na słodko przywołują smaki dzieciństwa. Tymczasem w wersji wytrawnej, inspirowanej kuchnią turecką, potrafią naprawdę zaskoczyć. Pyszne i sycące świetnie sprawdzą się jako pomysł na obiad lub kolację.

Naleśniki to opcja nie tylko na deser, ale również na obiadNaleśniki to opcja nie tylko na deser, ale również na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe

Naleśniki na słono zapiekane w piekarniku świetnie sprawdzą się jako obiad lub kolacja, choć w Turcji często jedzone są na śniadanie. Wyglądają jak klasyczne placki, ale odpowiedni farsz sprawia, że stają się bardziej treściwe i zdrowe, a cała rodzina zjada je z wielką przyjemnością. Naleśniki te można również przygotować na zapas, odgrzać w piekarniku lub zabrać do pracy jako lunch.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Jak zrobić idealne naleśniki po turecku?

Aby przygotować idealne naleśniki po turecku, warto pamiętać o kilku prostych wskazówkach. Po pierwsze, sięgnij po dobrą mąkę pszenną, najlepiej typu 500 lub 650, dzięki której ciasto zyska odpowiednią elastyczność – ma być miękkie, ale nie klejące, co ułatwia smażenie i składanie.

Smaż naleśniki z minimalną ilością tłuszczu, co nada im przyjemnie chrupiącą skórkę. Do podania świetnie sprawdzą się: gęsty jogurt naturalny, świeże zioła lub aromatyczny sos czosnkowy, który podkreśli charakter potrawy.

Przepis na naleśniki po turecku

Składniki na ciasto:

  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oregano,
  • 3 łyżki oleju (2 do ciasta, reszta do smażenia).

Składniki na farsz:

  • 600 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 300 g przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sałatkę:

  • 6 pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kapary (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Połącz mleko, jajka, mąkę, szczyptę soli, 2 łyżki oleju i oregano, wymieszaj na gładkie ciasto.
  2. Usmaż naleśniki na odrobinie rozgrzanego oleju. Możesz użyć na przykład oleju w spryskiwaczu.
  3. Mięso podsmaż z jedną posiekaną cebulą, dodaj przecier pomidorowy, sól i pieprz, i duś przez chwilę.
  4. Następnie nadziej naleśniki farszem mięsnym, ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz - 10 minut w 150 stopniach Celsjusza.
  5. W tym czasie przygotuj sałatkę, krojąc pomidory w plastry i drugą cebulę w krążki. Wymieszaj z octem winnym i oliwą, dopraw solą oraz pieprzem. Opcjonalnie dorzuć kapary.
  6. Podpieczone naleśniki podawaj z przygotowaną sałatką.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości