Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe

Naleśniki to obiadowy klasyk, który uwielbiają pokolenia. Zamiast jednak sięgać po karton z mlekiem, postaw na inny, jeszcze lepszy dodatek do masy.

Te naleśniki są delikatne i gęsteTe naleśniki są delikatne i gęste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Słodki obiad, pyszny podwieczorek czy idealne śniadanie — naleśniki odnajdą się na wiele różnych sposobów. Na dodatek ich przygotowanie jest proste jak bułka z masłem. Ot, wystarczy wymieszać kilka składników i gotowe. Zamiast jednak sięgać po mleko, zastąp je jogurtem naturalnym. Dzięki temu placki będą grubsze, a przy tym pożywniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości

Naleśniki na jogurcie naturalnym

Naleśniki stanowią zwykle bazę do innych dodatków, więc warto zadbać o to, by same w sobie były nie tylko nijakim tłem, ale pyszną podstawą. Zamiana mleka na jogurt odmieni ich smak i właściwości. Naleśniki jogurtowe są nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze i łatwiejsze do strawienia.

Patent na pyszne, mięciutkie naleśniki
Patent na pyszne, mięciutkie naleśniki © Adobe Stock

Jogurt naturalny obfituje w kultury bakterii. To właśnie one sprawiają, że doskonale wpływa on na nasz przewód pokarmowy, wspierając mikrobiom jelit. Przekłada się to na lepsze trawienie, ale również lepszą odporność. Jogurt naturalny to także źródło białka oraz minerałów, takich jak wapń i fosfor.

Dodatek jogurtu sprawia, że naleśniki zyskują delikatnie orzeźwiający smak. Ich konsystencja jest też nieco inna – zazwyczaj wychodzą trochę grubsze niż klasyczne, przez co łatwiej jest się nimi najeść. Puszystość podbija dodatek proszku do pieczenia, a woda gazowana wprowadza lekkość i dodaje delikatności całej masie. Do tego świeże owoce w roli dodatku i można zajadać ze smakiem.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • ok. 2/3 szklanki wody gazowanej,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Do podania:

  • 200 g truskawek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 banan.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce umieść mąkę pszenną, jajka, jogurt naturalny, wodę gazowaną, cukier i szczyptę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, aż znikną wszelkie grudki.
  2. Gotowe ciasto odstaw na bok na około 15 minut. Dzięki temu mąka napęcznieje, a naleśniki będą bardziej elastyczne i łatwiejsze do smażenia.
  3. Rozgrzej patelnię i delikatnie posmaruj ją niewielką ilością oleju.
  4. Wlewaj porcje ciasta, smażąc kolejno naleśniki. Pamiętaj, że naleśniki jogurtowe wychodzą zazwyczaj nieco grubsze niż te tradycyjne.
  5. Smaż je na złoty kolor z obu stron.
  6. W międzyczasie zblenduj truskawki z łyżką cukru, aby uzyskać słodki sos.
  7. Banana pokrój w talarki.
  8. Usmażone naleśniki złóż tak, jak lubisz. Podawaj polane musem truskawkowym i ozdobione plasterkami banana.

Opcjonalnie możesz sięgnąć po inne dodatki, na przykład świeże maliny czy pozbawione pestek czereśnie. Sprawdzą się również dżemy, czekolady, twarożek i inne smarowidła. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty