Moja babcia co piątek robiła takie naleśniki. Wszystkie wnuki ustawiały się w kolejce
Naleśniki to prawdziwy hit śniadań z dzieciństwa – z dżemem, kremem czekoladowym, owocami, a przede wszystkim z twarogiem. Jednak wszyscy wiemy, że domowa receptura jest najlepsza – gotowe naleśniki ze sklepu nigdy nie będą się z nimi równać.
W dzieciństwie, naleśniki na słodko były moim ulubionym śniadaniem, którym zajadałam się szczególnie latem, gdy nie musiałam śpieszyć się do szkoły. Zdecydowanie ulubione to te ze słodkim twarogiem i letnimi owocami, których prawdziwą mistrzynią w każdym domu jest babcia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki 3w1 to kulinarne spełnienie marzeń. Smakują o każdej porze dnia
Sposób na pożywne śniadanie
Twaróg jest świetnym dodatkiem do naleśników. To produkt wysokobiałkowy, który pomoże ci nasycić się na długie godziny, a owoce dodadzą witamin i błonnika. Jest to świetny pomysł na śniadanie dla dzieci, które są miłośnikami posiłków na słodko.
Jeśli wiesz, że następnego dnia będziesz przygotowywał naleśniki, możesz dodać do szklanki mleka łyżkę nasion chia i zostawić je na noc w lodówce. Nasiona napęcznieją, przez co będą łatwiejsze do strawienia przez organizm, a równocześnie podbiją w śniadaniu zdrowe tłuszcze. Co prawda, nie jest to tradycyjny sposób na naleśniki naszych babć, ale możesz to potraktować jako nowoczesny akcent.
Jaki twaróg wybrać?
Wszystko zależy od osobistych preferencji – zastanów się, czy zależy ci na dużej ilości białka i małej ilości tłuszczu, czy bardziej na kremowej konsystencji i wyrazistym smaku. Jeśli zwracasz uwagę przede wszystkim na te pierwsze aspekty, najlepszym wyborem będzie twaróg chudy. To on jest najczęściej wybierany przez osoby dbające o sylwetkę i stałych bywalców siłowni.
Warto jednak pamiętać, że pozostałe rodzaje twarogu również są zdrowe i stanowią wartościowy element codziennego jadłospisu. Jeśli z kolei zależy ci na smaku i konsystencji, lepszym wyborem będzie twaróg tłusty. Ma on wyższą zawartość tłuszczu, ale wciąż jest zdrową opcją. Warto też zwrócić uwagę na twaróg półtłusty, który stanowi kompromis.
Przepis na naleśniki z twarogiem
Składniki:
- 350 ml wody,
- 250 ml mleka,
- 250 g mąki pszennej,
- jajko,
- 500 g twarogu wiejskiego półtłustego,
- 40 g cukru,
- cytryna,
- 250 g truskawek
- szczypta soli,
- 20 ml oleju.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Wbij jajko do miski i dokładnie je roztrzep. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli, a następnie wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i mleko, cały czas energicznie mieszając, aż masa będzie gładka i bez grudek.
- Odstaw miskę i przejdź do przygotowania farszu. Twaróg wrzuć do miski i rozdrobnij widelcem. Wsyp cukier. Sparz cytrynę i przetnij na pół. Dodaj do farszu sok z połowy cytryny i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach.
- Przejdź do smażenia. Na rozgrzaną patelnie wlej olej i zaczekaj, aż nabierze odpowiedniej temperatury. Wlej część masy, tak aby utworzyć cienkie naleśniki.
- Po usmażeniu odkładaj naleśniki na ręcznik papierowy, aby odsączyć zbędny tłuszcz.
- Umyj i pokrój truskawki w ćwiartki.
- Nałóż farsz na naleśniki, a na wierzch połóż truskawki.