Moja babcia co piątek robiła takie naleśniki. Wszystkie wnuki ustawiały się w kolejce

Naleśniki to prawdziwy hit śniadań z dzieciństwa – z dżemem, kremem czekoladowym, owocami, a przede wszystkim z twarogiem. Jednak wszyscy wiemy, że domowa receptura jest najlepsza – gotowe naleśniki ze sklepu nigdy nie będą się z nimi równać.

Pyszne naleśniki z twarogiemPyszne naleśniki z twarogiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W dzieciństwie, naleśniki na słodko były moim ulubionym śniadaniem, którym zajadałam się szczególnie latem, gdy nie musiałam śpieszyć się do szkoły. Zdecydowanie ulubione to te ze słodkim twarogiemletnimi owocami, których prawdziwą mistrzynią w każdym domu jest babcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki 3w1 to kulinarne spełnienie marzeń. Smakują o każdej porze dnia

Sposób na pożywne śniadanie

Twaróg jest świetnym dodatkiem do naleśników. To produkt wysokobiałkowy, który pomoże ci nasycić się na długie godziny, a owoce dodadzą witamin i błonnika. Jest to świetny pomysł na śniadanie dla dzieci, które są miłośnikami posiłków na słodko.

Jeśli wiesz, że następnego dnia będziesz przygotowywał naleśniki, możesz dodać do szklanki mleka łyżkę nasion chia i zostawić je na noc w lodówce. Nasiona napęcznieją, przez co będą łatwiejsze do strawienia przez organizm, a równocześnie podbiją w śniadaniu zdrowe tłuszcze. Co prawda, nie jest to tradycyjny sposób na naleśniki naszych babć, ale możesz to potraktować jako nowoczesny akcent.

Jaki twaróg wybrać?

Wszystko zależy od osobistych preferencji – zastanów się, czy zależy ci na dużej ilości białka i małej ilości tłuszczu, czy bardziej na kremowej konsystencji i wyrazistym smaku. Jeśli zwracasz uwagę przede wszystkim na te pierwsze aspekty, najlepszym wyborem będzie twaróg chudy. To on jest najczęściej wybierany przez osoby dbające o sylwetkę i stałych bywalców siłowni.

Warto jednak pamiętać, że pozostałe rodzaje twarogu również są zdrowe i stanowią wartościowy element codziennego jadłospisu. Jeśli z kolei zależy ci na smaku i konsystencji, lepszym wyborem będzie twaróg tłusty. Ma on wyższą zawartość tłuszczu, ale wciąż jest zdrową opcją. Warto też zwrócić uwagę na twaróg półtłusty, który stanowi kompromis.

Przepis na naleśniki z twarogiem

Składniki:

  • 350 ml wody,
  • 250 ml mleka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 500 g twarogu wiejskiego półtłustego,
  • 40 g cukru,
  • cytryna,
  • 250 g truskawek
  • szczypta soli,
  • 20 ml oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Wbij jajko do miski i dokładnie je roztrzep. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli, a następnie wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i mleko, cały czas energicznie mieszając, aż masa będzie gładka i bez grudek.
  2. Odstaw miskę i przejdź do przygotowania farszu. Twaróg wrzuć do miski i rozdrobnij widelcem. Wsyp cukier. Sparz cytrynę i przetnij na pół. Dodaj do farszu sok z połowy cytryny i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach.
  3. Przejdź do smażenia. Na rozgrzaną patelnie wlej olej i zaczekaj, aż nabierze odpowiedniej temperatury. Wlej część masy, tak aby utworzyć cienkie naleśniki.
  4. Po usmażeniu odkładaj naleśniki na ręcznik papierowy, aby odsączyć zbędny tłuszcz.
  5. Umyj i pokrój truskawki w ćwiartki.
  6. Nałóż farsz na naleśniki, a na wierzch połóż truskawki.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka