WAŻNE
TERAZ

Kradzież w Luwrze. Dwie osoby zostały zatrzymane

Mało kto ma świadomość. Tak ulubione letnie owoce wpływają na organizm

Zjadamy je łapczywie, bo sezon trwa krótko. Ale za tym letnim przysmakiem kryje się coś więcej niż smak. Wystarczy regularnie sięgać po te owoce, by zauważyć różnicę w samopoczuciu i zdrowiu.

KAMIL JANISZEWSKI kamil@k2photo.
tropea, czerwony, kalabria, jedzenie, warzywo, surowy, owoc, natura, narodowy, lato, zbliżenie, zdrowy, podróż, obiekt, organiczny, typowy, odchudzanie, sklep, witamina, gotowanie, kuchnia, smak, stragan, wiele, gleba, witaminy, stos, spożywcze, potrawa, kolor, rolnictwo, ogród, pestka, drzewoCzereśnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | KAMIL JANISZEWSKI kamil@k2photo.pl
Paulina Hermann

Mały, czerwony skarb lata pojawia się tylko na krótki moment i znika, zanim zdążymy się nim nacieszyć. Czereśnie to coś więcej niż owocowy deser. W ich słodkim miąższu ukrywa się pakiet substancji, które działają na organizm niczym naturalny koktajl zdrowia. Wbrew pozorom nie są to tylko wodniste kulki z cukrem, ale prawdziwe bomby witaminowe i przeciwutleniające. Zawierają składniki wpływające na serce, trawienie, układ hormonalny i nawet... jakość snu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Jakie wartości odżywcze mają czereśnie?

Ponad 80% masy czereśni to woda, dlatego świetnie nawadniają organizm i gaszą pragnienie. A przy okazji: mają tylko 63 kcal w 100 gramach, więc są świetne na diecie. Mimo niskiej kaloryczności są naładowane witaminami (C, A, E, K i B) oraz minerałami: potasem, magnezem, wapniem, żelazem, a nawet jodem, którego zwykle szukamy w rybach morskich. To idealna opcja dla tych, którzy chcą jeść zdrowo, nie rezygnując z przyjemności.

Wyróżnia je także obecność antocyjanów, czyli silnych antyoksydantów, które nie tylko opóźniają procesy starzenia, ale też chronią przed stanami zapalnymi i uszkodzeniami komórek. Do tego dochodzi błonnik wspierający pracę jelit i wspomagający oczyszczanie organizmu.

Jak czereśnie wpływają na organizm?

Jeśli jesz je regularnie, czereśnie wspierają układ sercowo-naczyniowy, pomagają w regulacji ciśnienia i obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu. Potas w nich zawarty działa moczopędnie, wspiera pracę nerek i pomaga pozbyć się nadmiaru sodu. Ich niski indeks glikemiczny sprawia, że nie powodują nagłych wyrzutów cukru we krwi. Dlatego mogą się pojawiać w diecie osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Oczywiście pamiętaj, by jeść je w rozsądnych ilościach. Dodatkowo wspierają też metabolizm i potrafią zaspokoić ochotę na słodkie bez rujnowania bilansu kalorycznego.

Czereśnie dostarczają także jodu, czyli pierwiastka niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy. A jeśli masz problemy z zasypianiem, też warto po nie sięgnąć, ponieważ zawierają melatoninę, która reguluje rytm dobowy i wspomaga jakość snu. Można więc powiedzieć, że miseczka czereśni to jednocześnie zastrzyk witamin, regulacja hormonów i lepszy sen.

Choć czereśnie są zdrowe, nie są dla każdego i nie w każdej ilości. Ze względu na błonnik i naturalne cukry mogą powodować wzdęcia, szczególnie jeśli zjesz ich za dużo naraz. Nie są też najlepszym pomysłem tuż przed głównym posiłkiem, mogą zaburzać trawienie. Ostrożność powinni zachować także alergicy i osoby z wrażliwym żołądkiem. W przypadku niemowląt i kobiet karmiących warto wprowadzać je do diety stopniowo i z umiarem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony