Co się stanie, gdy zjesz robaczywe czereśnie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze

Soczyste, słodkie i pachnące latem – czereśnie to jeden z ulubionych sezonowych przysmaków. Ale co, jeśli trafimy na owoc z niespodzianką w środku? Widok robaczka potrafi skutecznie odebrać apetyt i wywołać panikę. Czy słusznie? Czy robaczywe czereśnie są naprawdę niebezpieczne dla naszego zdrowia, czy to tylko kwestia obrzydzenia? Sprawdź, co mówią eksperci i rozwiej raz na zawsze swoje wątpliwości.

Co się stanie, gdy zjesz robaczywe czereśnie? WyjaśniamyCo się stanie, gdy zjesz robaczywe czereśnie? Wyjaśniamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Agnieszka

Każdy, kto choć raz zerwał czereśnię prosto z drzewa lub kupił ją na bazarku, zna ten moment zawahania – owoc wygląda idealnie, ale czy na pewno jest dobry w środku? Obecność robaków, a właściwie larw owocówki, to problem dobrze znany sadownikom i konsumentom. Część osób w ogóle nie zawraca sobie tym głowy, inni nie tkną owocu, jeśli nie mają pewności co do jego czystości. A jak jest naprawdę? Czy przypadkowe zjedzenie robaczywej czereśni powinno nas niepokoić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Między warstwami ciasta ukryły się owoce. Ten miodownik smakuje jeszcze lepiej niż zwykły

Robaczywe czereśnie – czy są szkodliwe dla zdrowia?

Robaczywe czereśnie zawierają najczęściej larwy muchówek z rodzaju Rhagoletis, znanych jako nasionnicy trześniówki. To niewielkie, białe larwy długości kilku milimetrów, które rozwijają się wewnątrz owoców. Choć brzmi to niezbyt apetycznie, larwy te nie wytwarzają żadnych toksyn ani substancji groźnych dla człowieka.

Czy mogą zaszkodzić? W zdecydowanej większości przypadków – nie. Układ pokarmowy człowieka doskonale radzi sobie z trawieniem tego typu białka, a pojedyncza larwa nie jest w stanie wywołać zatrucia. Wyjątkiem są osoby z bardzo wrażliwym żołądkiem, alergiami lub obniżoną odpornością – u nich może dojść do lekkich dolegliwości gastrycznych (nudności, wzdęcia, rzadziej biegunka), choć to rzadkość.

Eksperci zgodnie podkreślają: spożycie robaczywej czereśni nie jest zagrożeniem dla zdrowia, choć z oczywistych względów budzi obrzydzenie. Larwy owadów nie przenoszą chorób i nie stanowią zagrożenia mikrobiologicznego – w przeciwieństwie do np. nieumytych owoców z pozostałościami pestycydów. W praktyce więc zjedzenie kilku czereśni z "wkładką" nie powinno być powodem do paniki, a najwyżej... lekcją uważniejszego patrzenia na to, co trafia do ust.

Czy można jakoś pozbyć się robaków?

Jednym z najstarszych i najprostszych sposobów jest namaczanie czereśni w osolonej wodzie. Wystarczy wsypać 1-2 łyżki soli na litr wody i zanurzyć owoce na 15-30 minut. Larwy, jeśli są w środku, często wypływają na powierzchnię. Inna metoda to użycie wody z octem – proporcja ok. 1 łyżka octu na 1 litr. Pomaga nie tylko wypłukać robaki, ale też usunąć ewentualne zanieczyszczenia.

Niestety, jeśli larwa zagnieździła się głęboko w miąższu lub jest już duża, może nie wypłynąć. Te metody są pomocne, ale nie dają 100 proc. gwarancji. Dlatego najlepiej łączyć kąpiel w wodzie z dokładnym przeglądem owoców i ich przekrajaniem – zwłaszcza jeśli czereśnie mają trafić do dzieci lub osób o wrażliwym żołądku.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy