To największy błąd podczas jedzenia czereśni. Wiele osób go popełnia i ma przykre dolegliwości
Zastanawiasz się, czy zjedzenie robaczywej czereśni może doprowadzić do zatrucia? A co z owocami spleśniałymi? Czy babcina przestroga przed popijaniem czereśni wodą ma jakieś zdroworozsądkowe wyjaśnienie? Sprawdź jakich błędów nie popełniać podczas jedzenia czereśni.
24.06.2024 18:45
Właśnie trwa sezon na czereśnie. Wielu osobom trudno oderwać się od tych owoców i nie ma się czemu dziwić. Słodko-kwaśne i pełne soczystości czereśnie to symbol lata, przypominający beztroskie dzieciństwo. Czereśnie mogą jednak przeobrazić beztroskę w gehennę. Jak? O błąd bardzo łatwo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego nie powinno się popijać czereśni wodą?
Czereśnie to owoce, które są bogate w błonnik pokarmowy. Substancja ta, mimo że ma istotny wpływ na regulację procesów wypróżniania, nie jest trawiona ani wchłaniana przez nasz układ pokarmowy. Jeżeli zdecydujemy się na spożycie dużej ilości czereśni, a potem popijemy je wodą, możemy spowodować przyspieszenie pasażu treści pokarmowej przez nasz układ trawienny.
Osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, powinny być ostrożne, ponieważ mogą doświadczyć rewolucji żołądkowych po spożyciu dużej ilości czereśni i wody. Do grupy ryzyka należą osoby z problemami trawiennymi, zapaleniem żołądka, zapaleniem trzustki, stanem zapalnym jelit czy dróg żółciowych. Ostrożność powinni zachować również pacjenci cierpiący na wrzody żołądka oraz dwunastnicy.
Jakich czereśni nie jeść?
Przede wszystkim należy unikać czereśni o zmienionej barwie, bardzo miękkich, nadgniłych, z wyciekającym płynem, spleśniałych. Takie owoce mogą zaszkodzić. Pozbycie się zepsutej części owocu nie jest dobrą praktyką, ponieważ nie daje to gwarancji, że cała pleśń została usunięta. Warto wiedzieć, że pleśń rozwijająca się na produktach spożywczych może mieć silne działanie toksyczne dla ludzi.
A co z czereśniami robaczywymi? Tutaj sytuacja wygląda nieco inaczej. Mimo że spożywanie owoców z robakami może powodować obrzydzenie, a nawet odruchy wymiotne, to w rzeczywistości nie jest bezbezpieczne. Owady bytujące w owocach nie są bowiem w żaden sposób trujące, ani nie wydzielają żadnych szkodliwych dla naszego organizmu substancji.