Już w sklepie rozpoznasz, czy czereśnie są robaczywe. Wystarczy rzut oka, a nie wyrzucisz pieniędzy w błoto

Takiego scenariusza nikt nie lubi doświadczać. Nie dość, że płacimy krocie za czereśnie, to w domu okazuje się, że w połowie naszego zakupu bezczelnie rozgościły się już robaki. Jak tego uniknąć? Czasami do załatwienia sprawy wystarczy jeden rzut oka...

Jak rozpoznać robaczywe czereśnie? To bardzo prosteJak rozpoznać robaczywe czereśnie? To bardzo proste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Agnieszka

Pierwsze pojawienie się czereśni w sklepach zawsze wiąże się z szokiem, instynktownym chwyceniem za portfel i przyspieszonym biciem serca. Na szczęście w czerwcu ceny tych smacznych i zdrowych owoców nabierają już bardziej ludzkich cech, chociaż nadal nie jest to kulinarna rozrywka najtańszej kategorii. Oczywiście to tylko pierwsza z dwóch przyczyn wyjątkowo dużego zawodu, które sprawia nam odkrycie, że kupione czereśnie są robaczywe. Druga to fakt, że po prostu mieliśmy na nie straszną ochotę! I jak tu się nie zdenerwować?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karniowickie szarpańce. Przepis na specjalność kuchni małopolskiej

Zanim zaczniesz z tego powodu rzucać mięsem w domu, rzuć okiem na czereśnie jeszcze w sklepie. Te, które są robaczywe, bardzo łatwo rozpoznać. I wcale nie musisz brać ze sobą nożyka, przekrajać i przebierać w owocach. To prostsze niż myślisz i po tym artykule wszystko stanie się już dla ciebie jasne.

Jak rozpoznać robaczywe czereśnie?

Robactwem, które wyjątkowo mocno upodobało sobie zamieszkiwanie w czereśniach, są larwy nasionnicy trześniówki. Chociaż jej przypadkowe zjedzenie nie powinno wpłynąć negatywnie na ludzki organizm, to z całą pewnością ucierpi na tym nasze poczucie estetyki. A nikt przecież nie chciałby zniechęcić siebie lub swoich dzieci do jedzenia tych zdrowych owoców, prawda?

To dlatego, zanim kupisz czereśnie w sklepie, dobrze się im przyjrzyj. Co powinno wzbudzić twój niepokój? Na początku coś oczywistego: dziurki w skórce lub wydrążone "korytarzyki" pod nią. To ewidentny ślad niechcianych lokatorów, dlatego takich czereśni po prostu nie kupuj. Ale to nie wszystko. Złą cechą tych owoców są również przebarwienia, białe lub czarne plamki ewidentnie wyróżniające się na tle koloru czereśni.

Robaczywe czereśnie to nic przyjemnego, ale w prosty sposób da się tego uniknąć
Robaczywe czereśnie to nic przyjemnego, ale w prosty sposób da się tego uniknąć © Canva | Greola

Trik na robaczywe czereśnie

Jeśli czereśnie masz już w domu, ale nadal nie masz stu procent pewności, że nadają się do spożycia, możesz jeszcze wcielić w życie pewien mało znany trik. Wstaw owoce do miski, zalej je zimną wodą i dodaj trochę soli. Spokojnie — przez 15 czy 20 minut smak przyprawy nie przejdzie na owoce, za to wywabi ze środka potencjalnych mieszkańców. Jeśli się nie pojawili, możesz mieć pewność, że twoje czereśnie ich nie zawierają i możesz zabierać się za jedzenie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd