Znany dietetyk nie dopuściłby tych parówek do sprzedaży. Tak złego składu jeszcze nie widzieliśmy

Każdy dietetyk niejedno już w życiu widział i nawet słaby skład produktów spożywczych nie powinien robić na nim wrażenia. Okazuje się jednak, że zawartość pewnych parówek ze sklepu wstrząsnęła nawet doświadczonym specjalistą. Zobacz sam — to rzeczywiście istny dramat.

Dietetyk przeczytał skład parówek i załamał ręce. Tak złego jeszcze nie widziałDietetyk przeczytał skład parówek i załamał ręce. Tak złego jeszcze nie widział
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | dr Michał Wrzosek, volodyar

Parówki nie są produktem spożywczym, które jakikolwiek dietetyk wskazałby jako ważny element codziennej diety. Istnieją jednak specjaliści z tej branży, którzy często apelują o to, by nie popadać w skrajności. Doktor Michał Wrzosek już nieraz pokazywał dietetykę od "ludzkiej" strony, przekonując swoich podopiecznych i sympatyków o tym, że od czasu do czasu (i z zachowaniem rozsądku) można zjeść niemal wszystko: chipsy, czekoladę czy nawet fast food. A jednak trafiła w końcu kosa na kamień. Takiego składu parówek Michał Wrzosek nie był w stanie zaakceptować pod żadnym pozorem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Dopuścili to do sprzedaży?

Michał Wrzosek wybrał się do popularnego dyskontu i namierzył tam parówki, których skład naprawdę woła o pomstę do nieba. Doktor dietetyki i trener sportowy skomentował to bardzo wymownie, mówiąc, że osobiście nie dopuściłby tego do sprzedaży dla ludzi. Jakie składniki aż tak wstrząsnęły fachowcem? Cóż, można powiedzieć, że nie co, a ile.

Pierwszym składnikiem wspomnianych parówek okazuje się MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Już sama jego obecność jest oznaką bardzo słabej jakości produktu, ale wskazane przez Wrzoska parówki zawierają go... 55 procent. Nie dość więc, że ciężko uznać to w ogóle uznać za mięso, to stanowi ono tylko trochę ponad połowę składu. Pytanie brzmi: co znajduje się dalej?

Dalej jest tylko gorzej

Drugim składnikiem parówek wskazanych przez Michała Wrzoska są... skórki z kurczaka. A więc do kompletu zmielonych kości, chrząstek i tkanki łącznej (czym de facto jest właśnie MOM) dochodzi też skóra. Na tym nie koniec rewelacji. Te parówki to aż 20 gramów tłuszczu na 100 g produktu i zaledwie 11 g białka. "Nie polecam" - skwitował to lakonicznie Wrzosek, ewidentnie chcąc już zakończyć cierpienie, jakie wywołało u niego samo czytanie składu.

A ty co sądzisz o takim składzie parówek?

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina