Znany dietetyk nie dopuściłby tych parówek do sprzedaży. Tak złego składu jeszcze nie widzieliśmy

Każdy dietetyk niejedno już w życiu widział i nawet słaby skład produktów spożywczych nie powinien robić na nim wrażenia. Okazuje się jednak, że zawartość pewnych parówek ze sklepu wstrząsnęła nawet doświadczonym specjalistą. Zobacz sam — to rzeczywiście istny dramat.

Dietetyk przeczytał skład parówek i załamał ręce. Tak złego jeszcze nie widziałDietetyk przeczytał skład parówek i załamał ręce. Tak złego jeszcze nie widział
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | dr Michał Wrzosek, volodyar
SKOMENTUJ

Parówki nie są produktem spożywczym, które jakikolwiek dietetyk wskazałby jako ważny element codziennej diety. Istnieją jednak specjaliści z tej branży, którzy często apelują o to, by nie popadać w skrajności. Doktor Michał Wrzosek już nieraz pokazywał dietetykę od "ludzkiej" strony, przekonując swoich podopiecznych i sympatyków o tym, że od czasu do czasu (i z zachowaniem rozsądku) można zjeść niemal wszystko: chipsy, czekoladę czy nawet fast food. A jednak trafiła w końcu kosa na kamień. Takiego składu parówek Michał Wrzosek nie był w stanie zaakceptować pod żadnym pozorem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Dopuścili to do sprzedaży?

Michał Wrzosek wybrał się do popularnego dyskontu i namierzył tam parówki, których skład naprawdę woła o pomstę do nieba. Doktor dietetyki i trener sportowy skomentował to bardzo wymownie, mówiąc, że osobiście nie dopuściłby tego do sprzedaży dla ludzi. Jakie składniki aż tak wstrząsnęły fachowcem? Cóż, można powiedzieć, że nie co, a ile.

Pierwszym składnikiem wspomnianych parówek okazuje się MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Już sama jego obecność jest oznaką bardzo słabej jakości produktu, ale wskazane przez Wrzoska parówki zawierają go... 55 procent. Nie dość więc, że ciężko uznać to w ogóle uznać za mięso, to stanowi ono tylko trochę ponad połowę składu. Pytanie brzmi: co znajduje się dalej?

Dalej jest tylko gorzej

Drugim składnikiem parówek wskazanych przez Michała Wrzoska są... skórki z kurczaka. A więc do kompletu zmielonych kości, chrząstek i tkanki łącznej (czym de facto jest właśnie MOM) dochodzi też skóra. Na tym nie koniec rewelacji. Te parówki to aż 20 gramów tłuszczu na 100 g produktu i zaledwie 11 g białka. "Nie polecam" - skwitował to lakonicznie Wrzosek, ewidentnie chcąc już zakończyć cierpienie, jakie wywołało u niego samo czytanie składu.

A ty co sądzisz o takim składzie parówek?

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza