Można jeść fast foody i chudnąć? Michał Wrzosek ujawnia całą prawdę

Michał Wrzosek po raz kolejny wsadził kij w mrowisko i nagrał filmik, w którym rozprawia się z trzema popularnymi teoriami na temat jedzenia typu fast food. Czy można zjeść kultowego "cheesa" i schudnąć? Oj, ta odpowiedź nie wszystkim dietetykom się spodoba.

Obrazekfast food - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Dr Michał Wrzosek

Popularny w mediach społecznościowych dietetyk kliniczny i trener sportowy Michał Wrzosek wydawał już wiele kontrowersyjnych opinii na temat jedzenia. Wyliczał przed ekranem nieszkodliwą ilość chipsów, perorował na temat wad i zalet Coli Zero, a nawet doszukiwał się dobrej jakościowo paczkowanej wędliny w Biedronce. Cóż, dietetyk wie, że swoje porady śle do zwykłych ludzi, którzy mają zwykłe problemy i wątpliwości — i to jest przecież okej.

Obrazek
fast food - Pyszności; foto: Canva

A skoro Michał Wrzosek wykazuje się takim zrozumieniem, to wie też, że wszystkich nas od czasu do czasu najdzie ochota na niespecjalnie zdrowe jedzenie z McDonald's. Co zatem zrobił? Przygotował filmik, w którym rozprawia się z trzema teoriami na temat jedzenia fast food. Czy uzależnia? Czy można je jeść i chudnąć? I czy zgodnie z powszechną opinią jest ono tanie? Przekonaj się sam!

Czy fast food uzależnia?

Nie będziemy udawać, że jedzenie z "Maca" jest niesmaczne. Okej, ale czy to, że można je wsuwać właściwie bez końca, oznacza od razu, że uzależnia? Według Michała Wrzoska - tak. Dietetyk tłumaczy, że jedzenie fast foodów powoduje uwalnianie dopaminy do mózgu, a to sprawia, że chcemy jeść ich ciągle więcej i więcej. A więc: PRAWDA!

Czy fast food zawsze sprawi, że przytyjemy?

Michał Wrzosek przekonuje, że jego podopieczni co jakiś czas pozwalają sobie na zjedzenie kanapki czy dwóch z McDonald's, a mimo tego — chudną. Podobną retoryką dietetyk posługiwał się, kiedy mówił o chipsach. Chodzi tu przede wszystkim o utrzymanie odpowiedniego bilansu kalorycznego, a nie odmawianie sobie wszystkiego. Czyli: FAŁSZ.

Czy fast food jest tani?

To chyba najłatwiejszy do obalenia mit przytoczony przed Wrzoska. Dietetyk słusznie zauważa, że 20 lat temu rzeczywiście można było stwierdzić, że McDonald's jest tani, bo cheeseburger kosztował wtedy 3 złote. Dzisiaj - 7 złotych. O zestawach i innych kanapkach Drwala już nawet nie wspominajmy. Konkluzja: FAŁSZ!

Żaden fast food nie może równać się z tym tajskim kurczakiem. Wypróbuj nasz przepis koniecznie!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze